Bütün Vekillere Çağrı:

Bedelli ve Yıpranma Konusunu Adil ve Kalıcı Çözünüz

Veysi ERKEN

NOT: Gerçekten başarılı hizmet etmek isteyen vekillere çağrım şudur. Ahbap çavuş ilişkisi içinde danışman değil, gerçekten size hazırlık yapabilecek müşavirler edininiz

Hiçbir parti ayırımı yapmadan öncelikle yeni göreviniz hayırlara vesile olmasını cenabı Allah’tan niyaz ediyorum.

Umarım ki, meclis tatile girmez ve ülkemizin sorunlarına hızlı çözüm üretirsiniz. Yeni yönetim sistemi bunu gerektirir. Yeni yasama sistemi hızlı ve pratik olmak mecburiyetindedir.

AK Parti vekillerince meclise bir kanun tasarısı verildi. Medyanın ifadesiyle “torba” kanun tasarısı meclisin gündemine girdi.

Bu tasarının meclise hızlı bir şekilde iletilmesi yerindedir. Bilindiği üzere sosyal sorunların zamanında çözümlenmesi gerekir.

Tasarı üç alanla ilgili düzenlemeleri ihtiva ediyor. Özellikle bedelli ve yıpranma kısımları önemlidir.

Tasarının BEDELLİ askerlik ile ilgili maddelerine baktığımızda kalıcı çözümü ihtiva etmediğini görüyoruz. Umarım ki, gerek plan ve bütçe komisyonunda gerekse genel kurulda vereceğiniz önergelerle kanunu sağlıklı ve kalıcı hale getirirsiniz.

Kanaatimize göre güçlü ve profesyonel ordu için askerlik konusunun ikide bir tartışma zeminine çekilmemesi ve bunun toplumsal soruna dönüştürülmemesi gerekir.

Soruna bu açıdan bakıldığında BEDELLİ askerlik için “yaş”la ilgili kesin bir tarih verilmemeli.

31 Aralık 1993 gibi bir başlangıç tarihinin belirlenmesi doğru değildir. Yaş ile ilgili başlangıç şu şekilde belirlenebilir. 26. Yaştan gün alan herkes BEDELLİ askerlikten faydalanmak için başvurabilir. İlave olarak 28 günde bir şey öğrenilmez.

Böyle bir yaklaşım çözümü kalıcı hale getirir.

Aksi takdirde “hurda kanunu” diye çıkarılan kanunlara benzemiş olur. Malumunuzdur ki, birkaç yıl ara ile kara taşıtları için düzenlemeler yapılmaktadır. Bir ara 20 yaş üstü taşıtları hurdaya çıkaranlar yeni araç alımında indirimden yararlanır denilmiş idi. Son düzenlemede ise yanılmıyorsam 16 yaş ve üzeri diye düzenleme yapıldı.

Bu konuda da daha önce teklifte bulunmuştum.

Misal olarak düzenlemeyi ruhsattaki trafiğe çıkışa bakarak 17. Yaşın başlangıcı denilse ikide bir yeni düzenleme yapma ihtiyacı kalmaz demiştim.

Bu konuyu zamanında pek çok vekil ile de konuşmuştum. Ama vekiller vazifelerini yapmadılar.

Sizlerden beklentim BEDELLİ askerlik ile ilgili düzenlemeyi düzgün yapmanızdır. Biliyorsunuz ki, artık kanun tasarıları hükümetten gelmeyecek. Düzenlemeler tamamen meclisin tasarrufunda olacak. Yeni meclis yeni bir işleyişle çözüm üretmelidir.

“Torba” tasarıda bir diğer düzenleme “yıpranma” ile ilgili yapılacakmış. Size soruyorum acaba her mesleğin yıpranması yok mudur? Sadece asker, polis, sağlık personeli, eczacı veya diş hekimi mi yıpranıyor?

Mesela ilim adamı sayılan üniversitedeki eğitici ve araştımacı personel hiç mi yıpranmıyor? Malumunuz dahilinde olduğunu düşünüyorum. İlim adamının eğitim, öğretim, araştırma ve inceleme gibi dört görevinden bahsedilmektedir. Bu görevler yıpratıcı değil mi? Laboratuarlardan, kütüphanelerden veya atölyelerden çıkmayan ilim adamları yıpranmıyor mu?

Lütfen doğru iş yapınız.

Bilinen bir hususa da temas edeyim. Üniversite hocaları eğitim öğretim hizmeti sınıfından sayılmıyor maalesef.

Bilindiği üzere her sene ilk ve orta öğretim kurumlarındaki öğretmenlere eğitim-öğretime hazırlık ödeneği verilir, belediye araçlarından indirimli faydalanır. Üniversite personeli bunlardan faydalanmaz.

Soruyorum size üniversite personeli eğitici değil mi?

Ve soruyorum size üniversite personeli yıpranmaz mı?

Yoksa ÜNİVERSİTE PERSONELİ ROBOT MU?

Esasında doğru şekilde kanunlaştırılması gereken çok alan var. Bu iki konu gündeme geldiği için bu alanla ilgili yazma ihtiyacı hissettim.

Umarım ki, gerçekten milletin vekili olursunuz ve meclis gerçekten milletin iradesinin tecelligahına dönüşür, doğru iş yaparsınız ve hukuka uygun kanun çıkarırsınız.

Selam ve Sabırla…