Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Mardin iline yaptığı yatırımlarla ilimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, araziler için sulama suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Mardin ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.

Mardin İli Derik İlçesindeki yapımı devam eden Mardin Depolaması 1. Kısım inşaatı işinde  %75 fiziki gerçekleşme sağlandığını açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız,’ Mardin depolaması işi kapsamında toplamda 834 bin 380 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacak olup iş iki kısma ayrılmıştır. 1. Kısım inşaatında çalışmalar aralıksız devam etmekte olup sulama İnşaatını tamamlanmasıyla birlikte toplamda yaklaşık 530 bin dekar tarım arazisinin sulanmasının sağlanacağını söyledi.

Bölge İnsanına Ek Gelir Sağlanacak

Genel Müdür Yıldız, ’Mardin Depolaması inşaatının tamamlanması ile bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte ürün kalitesinde ve çeşitliliğinde artış olacağını ifade ederek,  Arazilerin suyla buluşması ile birlikte ekonomik olarak rahatlayacak olan yöre halkının kendi kendine yetecek olması ile birlikte yıllardır göç etmek zorunda kalan vatandaşların artık kendi topraklarında geçimini sağlayıp büyükşehirlere göç etmelerinin önüne geçilecektir.  Bununla birlikte Mardin Depolaması 1. Kısım inşaatının tamamlanması ile bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte 2020 birim fiyatları ile milli ekonomiye yıllık 373 milyon 120 bin TL gelir artışı sağlanmasının hedeflendiğini söyledi.

Mardin Depolamasının amacı; Atatürk Barajından sulama mevsimi dışında Şanlıurfa Tüneli, Yukarı Harran Ana Kanalı ve devamında Mardin Ana Kanalı vasıtasıyla alınacak suyun kanal sonundaki Pompa İstasyonu ile Mardin Depolamasına basılması ve yine aynı pompa istasyonu marifetiyle sulama mevsiminde Mardin Depolaması 1.2.3 kademe pompaj sulamalarına verilmesidir.

Mardin depolaması ve sulama inşaatlarının tamamlanmasıyla birlikte toplamda 1. kademenin bitmesiyle yaklaşık 530 bin dekar, 2. kademesinin de tamamlanması durumunda toplamda 834 bin 380 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacak. 834 bin 380 dekar alanda yapılacak sulu tarım ile birlikte 2020 yılı birim fiyatları ile milli ekonomiye yıllık 587 milyon 404 bin lira gelir artışı sağlanmasının hedeflenmektedir.