Telkâri Tasarım Merkezi Hayata Geçiriliyor

Midyat ilçemizde Telkâri Tasarım Merkezi Yapılıyor


Midyat’ta uygulanacak Telkari Tasarım ve Uygulama Merkezi projesi için Midyat Kaymakamı Hüseyin Tekin, Mardin Artuklu Üniversitesi Midyat Yüksek Okulu Müdürü Tarık Demir ve DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ’ın katılımıyla bir istişare toplantısı gerçekleşti.

Midyat Telkâri Tasarım ve Uygulama Merkezi, Dicle Kalkınma Ajansı öncülüğünde bölgesel gelişme hedeflerine ulaşmak amacıyla Midyat Kaymakamlığı ve Mardin Artuklu Üniversitesi Midyat Meslek Yüksekokulu ile birlikte geliştirilmişti. Midyat Konukevi yanında yer alan tarihi konağın Telkâri Tasarım ve Uygulama Merkezi olarak fonksiyonlandırılması sayesinde, Telkari sanatını korumak ve geliştirmek hedefleniyor.

Projenin ilk fikri aşaması 2005 yılından sonra hareketlenen turizm sektörünün çeşitli altyapı projeleriyle desteklenmesine ilişkin yerel girişimlerin yoğunlaştığı dönemde başlamıştır. Mardin Valiliği turizmin gelişmesine öncülük ederken, özellikle döküm ürünlerin özgün telkâri ürünlerini ikame etmeye başlaması bu projenin vücut bulmasına temel bir dayanak noktası oluşturmuştur. Dicle Kalkınma Ajansı 2012 yılında Telkâri Tasarım Merkezi adıyla güdümlü bir proje önerisi geliştirmiş, Mardin Artuklu Üniversitesi de Midyat Meslek Yüksekokulu bünyesinde telkâriyi odağa alan Kuyumculuk ve Takı Tasarımı bölümünün kurulmasına öncülük etmiştir.
 
Tasarım ve Uygulama Merkez olarak kurgulanan proje İnşaat ve Kurulum, Tanıtım ve Teknik Destek olmak üzere kapsayıcı üç temel bileşenden oluşmaktadır. Midyat Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın proje ortağı, Mardin Artuklu Üniversitesi Midyat Meslek Yüksekokulu’nun da iştirakçi olarak yer aldığı proje Midyat Kaymakamlığı tarafından yürütülecektir.

Projenin özellikle tasarım ve inovasyon kabiliyetinin oluşturulmasına, gümüş işleme alanında sektörel ihtisaslaşmanın desteklenmesine  ve teknolojik yaklaşımların geliştirilmesine  katkı sağlaması bekleniyor. Merkezin tamamlanmasıyla birlikte üretim ve istihdamın tetiklenerek kadın ve gençler başta olmak üzere istihdam olanaklarının da artırılması ve Mardin’in kültürel zenginliğini ziyaretçilere sunabilen bir uygulama merkezi olarak, bölgede görülmeye değer bir uğrak noktası olması amaçlanıyor. 24 ay sürmesi planlanan projenin bütçesi 3,5 milyon TL olarak öngörülüyor.