Dargeçit Esnafı Kefalet Kooperatifinden Faydalanmıyor

Dargeçit ilçesinde zor şartlarda esnaflıklarını sürdürmeye çalışan 500 esnaf Mardin ilindeki herhangi bir esnaf kefalet kooperatifinden kredi alamamaktan şikâyetçi.

Dargeçitli esnafın çoğunun Mardin Esnaf Sanatkârlar Odasına üye olmasına rağmen kredi alamadıklarını, haksız yere aidat ve üyelik parası verdiklerini dile getirerek tepkilerini dile getirdiler.  

Bölgede yaşanan sosyal ve siyasal sıkıntılar nedeni ile esnaf olarak çok zor günler geçirdiklerini söyleyen Dargeçitli esnaf, bazen kendilerine can suyu gibi gelebilecek olan esnaf kredilerinden faydalanmadıkları için kimi zaman çaresiz kepenk indirdiklerini aktardılar. Ekonomi bakanlığına ve özelikle de Mardin Esnaf ve Sanatkârlar odasına seslenen Dargeçitli esnaflar ekonomik şartların ağırlaştığı ve esnafın kepenk kapattığı bir dönemde Dargeçit esnafına esnaf kredisinin verilmesi için gerekenin yapılması gerektiğini söylediler.

Yedi yıl önce Marmaris’ten gelip Dargeçit’te Restoran açan Dargeçitli esnaflardan Servet Çelebi “ Bizim Dargeçit esnafı, çok zor şartlar altında esnaflık yapmaya çalışıyor. İlçemizdeki esnaflar bütün kanuni yükümlülüklerini ve Mardin Esnaf Sanatkârlar Odasına kayıtlarını ve aidatlarını ödedikleri halde herhangi bir esnaf kredisinden faydalanmamaktadır, bunun da Dargeçitli esnafa büyük bir haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Yetkililerin bu duruma çözüm getirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Dargeçit Esnaflarından Sadık Kılıç ise “Esnaflarımız, İlçemizde kooperatif bulunmaması nedeniyle Mardin’de ve Midyat İlçesinde bulunan esnaf kefalet kooperatifinden kredi başvurusunda bulunuyorlar. Ancak kooperatifler “sadece kendi sınırlarımızın içerisinde yer alan esnaflara kredi verebiliyoruz” şeklinde cevap verip, başvurumuzu kabul etmiyorlar. Midyat İlçesi Mardin’e bağlı bir ilçe Dargeçit’te Mardin’e bağlı bir ilçedir. O zaman bizden sadece 30 dakika uzakta bulunan Midyat İlçesindeki esnaf her türlü krediden faydalanırken biz neden faydalanmıyoruz? Yetkililere sesleniyorum Mardin Esnaf Sanatkârlar Odasına kayıtlı olmamıza rağmen neden sadece kendi sınırları içerisinde bulunan esnaf faydalanıyor da biz faydalanmıyoruz? . Bize niye üvey evlat muamelesi yapılıyor? . Bizde Mardin Esnaf Sanatkârlar Odasına kayıtlı olup, düzenli olarak aidatlarımızı ödüyoruz.  Diğer yandan

Esnaf ve Sanatkârlar Odasında faaliyet raporu alana kadar bizden 1 buçuk saat uzakta olan Mardin İline gitmek zorunda kalıyoruz. Buradaki esnaf ne KOSGEB’ten nede kredi başvurularında kısacası hiçbir şeyden faydalanmıyor. İlçemizde esnaflara sahip çıkacak onların sıkıntılarını dinleyecek hiç kimse yok. Esnaf olarak çok mağdur durumdayız. Yetkililerden tek isteğimiz esnafımız daha fazla mağdur olmadan bu konulara çözüm getirilmesidir.” İfadelerini kullandı.

Esnafın KOSGEB kredisinden faydalanmadıklarını söyleyen Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Sadık Günel , “İşyerini bin bir zorlukla ayakta tutmak için çabalayan esnaf, banka kredisini ödeyemiyor. Siftah yapamayan, borçlarını döndüremeyen esnaf son çare olarak, elini biraz olsun rahatlatmak için KOSGEB’in faizsiz kredisine başvurdu. Ancak orada da umduğunu bulamadı. Esnaflarımız KOSGEB'in iş kuran girişimcilere 30 bin hibe vermesi üzerine gerekli başvuruyu yaptılar.  Yasal açıdan tüm şartları yerine getirdikleri halde esnaflarımızın %70 kredi alamadılar.  Nedeni ise hem KOSGEB’in hemde bankaların esnaflarımızdan bir sürü evrak istemeleriydi. Esnaflardan bağ kur ve vergi borcu yoktur yazısı gibi bir sürü evrak istediler. Zaten esnaflarımızın borç altındalar krediyi çekip borçlarını ödemek istiyorlar. Ancak bankalar bunu bahane ederek esnaflarımızı mağdur duruma düşürüyorlar.” şeklinde konuştu.

Daristan Bülbül / Dargeçit