Ekonomi Zirvesi Mardin’de Yapılacak

TBMM İdare Amiri ve AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Mardin’de ekonomi alanında faaliyet yürüten sivil toplum örgütleri temsilcileri ile kamu kurum yetkililerini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile bir araya getirdi.

Mardin’in ekonomik sorunlarını görüşmek,  durum değerlendirmesi yapmak ve çözüm yollarını irdelemek üzere Ankara’da Sanayi Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantı AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın girişimiyle gerçekleşti. Bakan Zeybekçi,  zirvenin sonunda Mart ayında Ekonomi Bakanlığı’nın Koordinasyonunda, Bilim Sanayi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın da katılımıyla Mardin’de bir Ekonomi zirvesinin düzenlenmesinin kararını aldı.

Mardin’e Ekonomi Destekte Pozitif Ayrımcılık İstediler

AK Parti İl Başkanı Nihat Eri’nin de hazır bulunduğu toplantıya DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet Nurettin Kasap, Mardin Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Nasır Duyan, Mardin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsa Tunç, Kızıltepe Ticaret Odası Başkanı Mehmet Şahin, Dicle Uncular Derneği Başkanı Veysi Duyan, Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahsum Özmen’in de aralarında bulunduğu heyet üyeleri, Mardin’de ekonomi anlamda yaşanan darboğazın ortadan kaldırılması için bölgedeki sanayicilerine pozitif ayrımcılık yapılması talebinde bulundu.

Mardin’den ekonomi heyetini sıcak bir şekilde makamında karşılayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, heyet üyelerinin bakanlık bürokratlarıyla birlikte dinledi. Dile getirilen ve çözüm bekleyen sorunları bürokratlarıyla birlikte not alan Bakan Zeybekçi, çözümü konusunda bakanlık bürokratlarıyla görüş alışverişinde bulunarak, dile getirilen sorunların bazılarını talimatlandırarak anında çözüme kavuşturdu.

Duyan; Mardinli Sanayiciler Ekonomik Desteklerden Yararlanamıyor!

Mardin Organize Sanayi Bölgesi Başkan vekili de olan İşadamı Nasır Duyan, Mardin OSB’de çoğunluğu gıda üretimi ve sanayisi üzerine faaliyet yürüten 202 üretim tesisinin bulunduğunu, söz konusu tesislerde üretilen gıdaların % 95’lik gibi önemli bir oranının Ortadoğu, Afrika ve Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini kaydeden Duyan, Mardin’in gıda üretiminde 2017 yılında bölge illeri arasında ihracatını en fazla arttıran şehir olmasına karşın, Mardinli sanayicilerin devletin destek imkanlarından yeteri kadar yararlanamadığının altını çizdi.

Heyet üyeleri; Mardin’de ihracat yapan firmalar olarak, Eximbank’ın bir şubesinin Mardin’de açılması talebinde bulundu, İhracat edilen ürünlerin kalite analizini yapmak üzere laboratuvar hizmeti konusunda yaşanan sıkıntıların aşılmasını istedi. Cazibe Merkezleri Programı formatı değiştirildiğini, bölgede programla ilgili ekonomi çevrelerde oluşan büyük beklentileri karşılayacak şekilde alternatif destek programlarının üzerine çalışılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Kasap, İşsizlik Rakamlarını Azaltmak İçin Tekstil Sektörü Desteklenmeli

Mardin’de ve bölgede işsizlik oranının yüksek olduğuna işaret eden MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Nurettin Kasap ise; İstihdam alanında büyük beklentilerin olduğunu, bölge illerinde özellikle de işsizlik oranını önemli ölçüde azaltacak olan Tekstil Sanayisine yönelimin önemli bir alternatif olabileceğini belirten Kasap, bu konuda devletin sağlayacağı teşviklerle açılacak iş sahalarının ekonomiye olduğu kadar, işsizliğin ortadan kaldırılmasına pozitif bir etki sağlayabileceğini kaydetti.

Tunç;  Küçük Sanayi Sitelerine Devlet Desteği İstiyoruz!

Mardin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı İsa Tunç  da, Mardin’de küçük işletmelerin yaşadığı sorunlar dile getirildi. Tunç, Küçük sanayi sitelere yer tahsisi ve imar desteği ile bölge turizminin gelişmesi için uçak seferlerinin arttırılması ve bilet fiyatlarının düşürülmesi konularına dikkat çekti.

Urfa Habur Arası otoban ve çevre yolları yapılması, GAP Sulama Kanalları’nın biran önce tamamlanarak cazibeli GAP suyunun Mardin Ovasıyla buluşturulması sürecinin hızlandırılması, Yabancılara gayrimenkul satışının önündeki engelin kaldırılması, Yatırımcılar tarafından GTİİP ile ilgili maddelerin iyileştirilmesi gibi heyet üyelerinin dile getirdiği daha birçok sorunu dinleyen Bakan Zeybekçi, bürokratları tarafından not edilen sorunların bir bölümünün çözümünü anında talimatlandırırken, diğer bakanlıkları da ilgilendiren farklı başlıklar altındaki sorunların çözümü için destek olacağının sözünü verdi.

Üç Bakan Mart Ayında Mardin’de Buluşacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, kendisini Mardin’deki ekonomi çevresiyle buluşturduğu için AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ile AK Parti Mardin İl başkanı Nihat Eri’ye teşekkür etti.

Bakan Zeybekçi, birçoğunun önemli sorunlar olarak nitelendirdiği sorunların yerinde konuşulması ve ilgili bakanlar ve bürokratların da hazır bulunması ve yerinde tartışılması için Mart ayında Ekonomi Bakanlığı’nın öncülüğünde Bilim Sanayi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığının da katılımıyla Mardin’de bir Ekonomi zirvesi düzenlenmesi kararı aldı.

Ankara’daki toplantıya katılan Mardin ekonomi eksenli kurum ve kuruluş temsilcileri, toplantının çok yararlı geçtiğini ve dile getirilen sorunların bazılarının anında çözüm bulduğunu kaydederek, toplantının düzenlenmesinde emeği geçen AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’ya teşekkür ettiler. Ankara