Mardin Depolaması 278 milyon Lira Gelir Sağlayacak

Mardin’de 834.380 Dekar Araziye Su Temin Edecek Tesiste Yüzde 28 Fiziki Gerçekleşmeye Ulaşıldı…

Mardin Depolaması İle Sulama Alanında Yıllık 278 Milyon Lira Gelir Artışı Sağlanacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Mardin’de inşasını sürdürdüğü ve yüzde 28 fiziki gerçekleşmeye ulaştığı Mardin Depolaması ile bölgede 834 bin 380 dekar zirai arazinin ihtiyacı olan sulama suyunu temin edecek. Tesisin tamamlanarak sulama projelerinin de hizmete alınması ile sulanan alanlardan yıllık 278 milyon lira gelir artışı sağlanacak.

Depolama Tesisinin Gövde Uzunluğu Yaklaşık 12,8 Km Olacak

Türkiye’nin en büyük gelişim projelerinden birisi olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında bulunan Mardin’deki projelerden biri olan Mardin Depolaması, sulama mevsimi dışında Atatürk Barajı’ndan alınacak suyu depolayacak. Toplam gövde uzunluğu yaklaşık 12,8 km olacak bu depolama tesisi, yine yaklaşık 10,5 milyon metreküplük kil dolgu ile inşa edilecek. Planlamaları devam eden ve büyüklüğü sebebiyle üç kısma ayrılarak inşa edilecek sulama projelerinin de hizmete girmesiyle Derik ve Kızıltepe ilçelerinde 834 bin 380 dekar zirai arazi suyla buluşacak.

Tesis 253 Milyon Lira Yatırım Bedeli ile İnşa Ediliyor

Önümüzdeki yılsonunda tamamlanması hedeflenen depolama tesisi yaklaşık 253 milyon lira yatırım bedeli ile inşa ediliyor. Sulama tesislerinin tamamlanarak bölgenin sulu ziraata geçmesiyle sulama alanında 278 milyon lira yıllık gelir artışının sağlanması hedefleniyor. Ayrıca projeyle 161 bin kişiye ilave istihdam alanının açılması öngörülüyor.

Bölge Halkının Refah Düzeyi Artacak

Projenin gerçekleşmesi ile birlikte bölgede gelişimin hızlanacağını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Bu proje bölge halkının sosyo-ekonomik olarak gelişim göstermesine olanak sağlayacak ve refah düzeyini arttıracak. Biz bölgede yapacağımız sulama yatırımlarını bundan sonra da sürdüreceğiz. Bölgedeki bereketli toprakları suyla buluşturduğumuz zaman verim daha da katlanacak. Bölgeyi tarım ve gıda üssü haline getirmek istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.