Mardin Meyvecilikte Marka Olacak

Önen, kentin iklim ve toprak yapısı itibariyle sert kabuklu meyve üretiminde bölgede marka olabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Dicle Kalkınma Ajansı DİKA tarafından  “Meyveciliğin Geliştirilmesi Ortak Mali Destek Programı” kapsamında kurulan Ceviz, Fıstık ve Badem Kapama Meyve Bahçeleri projesi çalışmaları sürüyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Özkan Önen, Mardin İlinin iklim ve toprak yapısı olarak bütün tarımsal ürünlere elverişli,  coğrafi yapısı bakımından özellikle sert kabuklu meyve (Fıstık, Badem ve Ceviz)  üretiminde bölgede marka olabilecek potansiyeli sahip olduğunu söyledi.

Önen, şöyle konuştu: “Meyveciliğin gelişmesi ile birlikte çiftçilerin monokültür üretim desenini değiştirmek ve İlimizde yaşanan su sıkıntılarının önüne geçmek için Meyveciliği geliştirme programının çok önemlidir. Meyveciliğin geliştirilmesi ile beraber katma değeri yüksek ürünlerin üretileceğini bu ürünlerle hem çiftçinin hem de İlimiz ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Proje kapsamında İlimize bağlı 10 ilçede  %75 Hibeli toplam 1.100 Dekar alanda kapama Meyve Bahçeleri Kurulduğunu üreticilerin kurulan meyve bahçelerinden ürün alamaya başlamasıyla birlikte yoğun bir şekilde yeni talepler gelmeye başladı. Bu amaçla üreticilerin meyveciliğe yöneldi”. Şeklinde konuştu.

İl Müdürü Özkan Önen’e İl Müdür Yardımcısı Zülkif Orak ve Proje Uygulama Birimi personelleri eşlik etti.