Sokak Sağlıklaştırması ve Restorasyon Çalışması

Midyat ilçesinde tarihi çarşı, sokak, yapı sağlıklaştırma ve restorasyon çalışması başlatıldı.

Midyat Belediyesi ile Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) işbirliğinde 'Kadim Midyat Eski Kimliğine Kavuşuyor' projesi kapsamında ilçedeki 500 yıllık tarihi çarşı ile yaklaşık 200 yapının restorasyon çalışmalarına başlandı.

Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, restorasyon çalışması başlatıldı törende, hedefimiz Midyat’ı cazibe merkezi haline getirmek ve tarihi dokuyu canlandırmak için titizlik çalışacaklarını söyledi.

Midyat’ın eski sokaklarını iyileştirme ve ayağa kaldırma adı altında projeleri olduğunu kaydeden Şahin, “Burası pilot bölge. Burası eskinden insanların yoğun yaşadığı bir çarşı haliyle buradan başladık. İnşallah burası bittikten sonra diğer sokaklara el atacağız. Hedefimiz bu çarşıyı bir yıl içerisinde aya kaldırmak. Bu yılsonunda bu caddeyi bitirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Tahmini 2,5 milyon TL ödenek ayrıldığını ifade eden Şahin, Kültür Bakanlığı’ndan destek alacaklarını, betonarme, tuğla, briket, bunları kırılacağını Midyat taşına uygun esas baz alınarak ilk etapta tahmini 60 dükkan Midyat taşı ile kaplanacağını kaydetti.

Şahin daha sonra, Akçakaya, mahallesinde eski adıyla Dökmeci Sokak ilk restorasyon çalışmasını başlattı. Midyat sokaklarını ve eski çarşıda incelemelerde bulundu. Işıklar mahallesinde geleneksel Midyat evini ziyaret etti.

Şahin, “burası gördüğünüz gibi 1899 yılında yapılan bir Süryani evi. Midyat’ın sembolü üzüm salkımlarıyla işlenmiş geleneksel bir Midyat evi” diye konuştu.

Midyat Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Direkçi ise,  gelen turistlerin sadece bir konuk evi ile değil de farklı kadim şehrimizin sanatını mesleğini bir göstergesi olan bu havayı vermek olduğunu kaydetti.

Kültür Sanat Yardımlaşma Turizm ve Çevre Derneği (MİDER) Başkanı Ünal Günel ise, AA Muhabirine yaptığı açıklamada “Bu çarşı yıllardır ihmal edildi. Nerdeyse çöküyordu, kayboluyordu. Projeler bittiğinde inşallah devam edecektir.” Dedi.

Midyat Süryani Kiliseler Vakfı Başkan Yardımcısı Yusuf Türker'de, “bu çarşının 500 yıllık bir tarihi var. Bunun turizme kazandırılması lazımdı. Yeni seçilen belediye başkanımız Veysi Şahin, buraları gezdik, gördük ve yerinde inceledik. Bu çarşı yapıldığı takdirde çok turist çekecek. Turistlerin en yoğun olduğu bir yerdir. Türk turizmine çok katkı sağlayacak. Adı gibi dökmeci sokak, kunduracısı, berberi, terzisi, manifaturacısı hepsi buradaydı.” Dedi.

Midyat için bir dönem noktası olduğunu belirten Şehmus İleri’de, “Midyat sokakları gerçekten çok hareketli. Bu çalışmalar yapıldı mı Midyat’ın turizm bakımdan yüksek bir gelir seviyesine ulaşacağına ben inanıyorum.” Diye konuştu.

Akçakaya, mahallesindeki yenileme çalışmalarının ardından, Işıklar ve Ulu Cami mahallelerinde bulunan bina, dükkan ve hanlar tarihi dokuyu canlandırmak amacıyla sokak iyileştirme çalışmaları devam edecek.

Selahattin Erol