Öz İplik-İş Sendikası Kadın Komitesi Midyat'ta Toplandı

MARDİN –  Çalışma hayatında kadın çalışanların hak ihlallerini önlemek, kadın sorunlarına çözüm arayışlarına katkıda bulunmak amacıyla Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu bağlı Öz İplik-İş Sendikası Genel Merkez Kadın Komitesi Mardin’in Midyat ilçesinde toplandı.

Midyat’ta bir otelde düzenlen, toplantıdan konuşan Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç,  Mardin farklı kültürleri farklı dil ve inançları bir arada barındıran ve ortak kültürleri oluşturan bir şehir olduğundan Öz İplik-İş Sendikası Kadın Komitesi toplantısını burada yaptıklarını söyledi.

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, "Türkiye'de farklı kimlik ve kültürlerin din ve inanışları barındıran ortak bir yaşam kültürü oluşturan bir şehir Mardin. Biz sendika olarak son 2 yılda 7 bin üye yaptık ve büyük firmaları bünyemize katan bir sendikayız. Bu yol yürüyüşümüz Türkiye şartlarına rağmen hedefimiz 50 bin üyenin üzerine çıkmak. Bu konuda kendimize bilgi birikimi, çalışma ile kendimize güveniyoruz. Kadın komite üyelerimiz ile bunu başaracağımıza inanıyoruz. İlk başta komite üyelerini arttırmak için mücadele ediyorduk. Şimdi komite üyelerimizi sabit tutmak için mücadele ediyoruz. Bu bir başarının hikayesi aslında" dedi.

"Askeri ücrette yüzde 25'i konuşuyoruz"

Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini kaydeden İnanç, "Papaz ve Trump bir anlamda sıkıntıya girmemize neden oldu. Dolara zam geldi diye suya çok fahiş bir fiyat zam yapılabiliyor. Dün aldığımız ürünleri bugün alamıyoruz, alım gücümüz düştü. Yıllık enflasyonumuz aylık enflasyon oldu. Şu anda vergi sisteminden dolayı her zaman üst kademeye çıktığımız için oradan da ücretlerimiz eridi. Ülkemizin ekonomik sorunlarına neden olan bir kişiydi. Ayaklarımızın yere bastığı bir politika yapmamız gerek. Şuan asgari ücrette yüzde 25'i konuşuyoruz. Bu da yetmez diyoruz" dedi.

ABD'nin İran yaptırımlarını anımsatan İnanç, şunları söyledi: "Amerika bize uygularsa ne yapacağız. Bazen işin içinden çıkamayacağımız ve bizim dışımızda gelişen olaylar oluyor. Benim tavsiyem hep birlikte bu işin içinden çıkacağız. Şu Mardin'deki kardeşlik ortamı ortak yaşama kültürünü tüm Türkiye'ye yaymamız gerek. Mecburuz beraber paylaşacağız ve yaşayacağız. Başka çıkar yolumuz yok. Bu kültürün gelişmesi hepimizin görevi. Nasıl temsilcilik ve baş temsilcilik için aday oluyor ve cesaret gösteriyorsak, ülkemiz için de aynı görevi ve cesareti üstleneceğiz." Şeklinde konuştu.

Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu ise, Kadın örgütlenmesi ülke için, toplum ve aile için çok önemli bir yer kapladığını söyledi. Nasıroğlu, “Kadın haklarını korumak ve kadınlara sahip çıkmak hepimizin görevidir. Midyat Belediyesi olarak istihdam konusunda özellikle kadınlarımıza sahip çıkmaktayız. Yirmi yıldan beri bunu başarıyla yapmaktayız.” Dedi.  

Pakistan asıllı İngiltere’de yaşayan Asos Etik Ticaret Müdürü Adil Rehman ise, Kadın işçilerin dünyanın her yerinde ayrımcılığa uğradığını çok düşük ücret ile çalışmaya zorlandıklarını söyledi.

Kadın Komitesi Başkanı Pınar Özcan da sendikal ve kadın çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Mardin’in Kültür ve Tarihçesi hakkında görüntülü sunum yapılan toplantıda, Fabrikalardaki kadın sorunlarının raporlanması. Asos Markası Cinsiyet Eşitliği Çalışmaları Kadın Komitesinin görevleri, yapısı ve faaliyetlerinin tanıtıldı. Dilek ve Temennilerin ardından toplantı sona erdi.