Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 11 Mayıs 2020 tarihinde IPARD II Programı Dokuzuncu Başvuru Çağrı İlanını yayınlayarak tarım, hayvancılık ve kırsal alandaki yatırımlara önemli kaynak ve destek sağlayacağını açıkladı.

9. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında "Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar" (101)  ile "Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme" (302) tedbirlerinden İnşaat, Makine-Ekipman, Hizmet ve Görünürlük alımları desteğine ilişkin başvurular kabul edilecek. TKDK’nın 9. Başvuru Çağrı İlanı’nda belirtilen desteklemelerden faydalanabilmek için; TKDK Mardin İl Koordinatörlüğüne başvuruda bulunulması gerekiyor.

"Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar" Tedbiri Kapsamında: Süt Üreten Tarımsal İşletmeler, Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler, Kanatlı Et Üreten Tarımsal İşletmeler ve Yumurta Üreten Tarımsal İşletmeler sektörlerinden oluşmakta olup mevcut çağrı döneminde ilgili tedbire ayrılan bütçe 104 milyon Euro'dur.

    "Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme" Tedbiri Kapsamında: Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi, Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Paketlenmesi, Zanaatkarlık ve Katma Değerli Ürünler, Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri, Su Ürünlerinin Yetiştiriciliği, Makine Parkları ve Yenilenebilir Enerji Tesisleri sektörlerinden oluşmakta olup mevcut çağrı döneminde ilgili tedbire ayrılan bütçe 54 milyon Euro'dur.

COVID-19 VİRÜSÜ MARDİN İÇİN FIRSATTIR

Çağrı dönemi ile ilgili açıklamalarda bulunan TKDK Mardin İl Koordinatörü Erdal ÇELİK, “ Mardin İl Koordinatörlüğü olarak 101 ve 302 tedbirlerinde ilimize gerekli yatırım için fon desteğini sağlayıp bölgemizin en güzel Fabrikalarını, Otellerini, Restoranlarını, Güneş Enerjisi yatırımlarını ve aynı şekilde bölgemizin tek Ari belgesine sahip süt üretim tesisini Mardin’e kazandırmıştık. Küllerinden doğan bir Mardin var dedik yıllarca, çok şükür ki Mardin IPARD Programının uygulandığı iller arasında en çok yatırım yapılan iller arasındaydı. 2020 yılı ne yazık ki dünya için pek hoş başlamadı. Şuanda tüm dünya koronavirüs salgınıyla uğraşmakta, inancımız odur ki bu salgın süreci bittiğinde bölgemizde dengeler değişecektir. Ve yeni döneme hazırlanan Mardin için TKDK’nın çok iyi bir fırsat olduğunu biliyoruz. Ve biz TKDK olarak sorumluluğumuzun arttığının farkındayız, yatırım yapmak isteyen herkesi kurumumuza bekliyoruz.” dedi.

 Gerçek ve tüzel kişilerde hibe oranının yüzde 50 olduğunu dile getiren ÇELİK “ bizler yatırımcılarımızın sesine kulak veren bir kurumuz önceki Çağrı döneminde % 40 olan hibe oranını gelen talepler üzerine % 50'ye çıkardık. Bizim için kooperatifçilik çok önemli, bölgemizdeki kooperatifleşmeyi artırmak için kooperatiflere ve birliklere verilecek olan hibe oranı % 60 olacaktır. Ayrıca her çağrı döneminde dile getirdiğimiz özellikle unutulmaması gereken bir diğer konu ise vergi muafiyetidir.  TKDK aracılığıyla yapılacak olan bütün yatırımlar KDV’den muaf olacaktır.“ diye sözlerine devam eden ÇELİK son olarak bizden destek almak isteyen vatandaşlarımız "Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme" tedbirine dönük projelerin 1-26 2020 Haziran tarihleri arasında, "Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar"a ait projelerini (101) 1 Haziran 3 - Temmuz 2020 tarihleri arasında kurumumuza sunmaları gerekiyor diye sözlerini bitirdi.

BAŞVURULAR İLE İLGİLİ BİLGİLER

2014-2020 IPARD Programının güncel hali ile IPARD II 9. Başvuru Çağrı İlanı hakkında detaylı bilgiler Bakanlığımız (www.tarim.gov.tr) ve Kurumumuz internet adreslerinden (www.tkdk.gov.tr) temin edilebilir. Başvurular hakkında detaylı bilgileri ve başvuru kurallarını içeren Başvuru Çağrı Rehberi (Versiyon 9.0) Kurumumuzun resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) temin edilmelidir. Ayrıca, bu başvuru çağrı döneminde Kurumumuz tarafından yapılacak ilave duyuru ve bilgilendirmeler de bu çağrı ilanı kapsamında dikkate alınmalı ve söz konusu duyuru ve bilgilendirmeler, Kurumumuzun resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) takip edilmelidir.