Tkdk’dan 252 Milyon Euroluk Yeni Hibe Çağrısı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Toplam bütçesi 252 Milyon avro olan ve Mardin’inin de aralarında bulunduğu 42 ilde IPARD II Programı 3. çağrı ilanına çıkmış bulundu.

Başvuru kabulüne ilişkin bu çağrı, IPARD II Programı 2014-2020 dönemi kapsamında yatırım yapmak isteyen işletmeler tarafından destek almak üzere yapılacağı bildirildi.

TKDK Mardin İl Koordinatörü Erdal Çelik, faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak olan bu mali desteğin kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonu’ olduğunu söyledi

Bu desteğin “Kamu Katkısı” olarak adlandırıldığını ifade eden Çelik, şöyle konuştu: “bu kamu katkısının program çerçevesinde gerçekleşecek yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılacak. Üçüncü Başvuru Çağrı İlanı kapsamında “Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar” ile “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” tedbirlerinden başvurular kabul edilecek “dedi.

Tarım dışı sektörlerde destek kapsamında

Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (302) tedbiri için; ülkemiz genelinde hibe olarak verilecek olan toplam bütçenin 87 milyon 200 bin Avro olduğunu söyleyen İl Koordinatörü Erdal Çelik, bu tedbir altında destekleyeceğimiz başlıklar kısaca katma değerli yerel ürün işletmeleri kapsamında zeytin salamura, zeytinyağı, kuru meyve sebze imalatı, turşu, konserve, bakliyat işleme ve paketleme tesisleri, mısır kurutma, Bitki Çayları ve Aromatik Kahveler gibi katma değerli ürün işletmelerine, el sanatlarına, kırsal turizm kapsamında yeme içme tesislerine ve 25 oda kapasiteli konaklama tesislerine, bitkisel üretim kapsamında tıbbi ve aromatik bitki, süs bitkisi, fide fidan ve mantar-misel yetiştiriciliğine, arıcılık kapsamında kovan ve arıcılık ekipmanları alımı ve bal işleme tesislerine, alabalık ve sazan gibi su ürünleri yetiştiriciliğine, makine parklarına ve yenilenebilir enerji yatırımlarına %55 hibe desteği verileceğini belirtti. 12.02.2018 Pazartesi günü saat 09:00’dan itibaren online sistem üzerinden gerçekleştirilecek başvurular 12.03.2018 Pazartesi günü saat 21:00’de sona erecektir. Çelik, bu başlıklar ile ilgili proje dosyalarının Mardin İl Koordinatörlüğüne son teslim tarihinin ise 15.03.2018 Perşembe günü saat 18:00’e kadar süreceğini belirtti.

Başvuru Tarihlerini Kaçırmayın

İl Koordinatörü Erdal Çelik, Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (101) tedbiri için; ülkemiz genelinde hibe olarak verilecek olan toplam bütçenin 164 milyon 706 bin avro olduğunu bu tedbir kapsamında birincil üretimin destekleneceğini bunların kısaca süt hayvancılığı, besicilik, kanatlı et yetiştiriciliği kapsamında et ve yumurta tavukçuluğunun modernizasyonu, kaz ve hindi çiftliklerinin destek kapsamında olduğunu bu yatırımlara da verilecek destek oranının %40-%70 arasında değiştiğini belirtti. Bu sektörler kapsamında  01.03.2018 Perşembe günü saat 09:00’dan itibaren online sistem üzerinden gerçekleştirilecek başvurular ise 02.04.2018 Pazartesi günü saat 21:00’a kadar yapılabilecektir. Bu kapsamda proje sunacak olan yatırımcılar için Proje dosyalarının Mardin İl Koordinatörlüğüne son teslim tarihinin 05.04.2018 Perşembe günü saat 18:00 olduğunu belirten İl Koordinatörü Çelik sözlerine şöyle devam etti:

IPARD I Programı kapsamında 160 Milyon liralık yatırım yapıldı

Mardin İl Koordinatörlüğü olarak IPARD I Programı kapsamında 2013-2016 yılları arasında toplam yatırım tutarı yaklaşık 160 milyon lira olan163 proje sahibine 68 Milyon Liranın üzerinde hibe desteği verdik. IPARD 2 programında da Mardinli yatırımcılarımıza vereceğimize desteklerin hız kesmeden devam edeceği ve bu Çağrı ilanının diğerlerinden farkının destek yelpazesinin daha geniş olduğunu ve ilimizin proje potansiyeli yüksek olan sektörleri özellikle hayvancılık, kırsal turizm, yenilenebilir enerji gibi başlıklarında bu çağrı kapsamında yer aldığını belirtti. Çelik, bir taraftan tarımı ve hayvancılığı desteklerken bir taraftan da kırsal alanda tarım dışı sektörleri de kırsal turizm, el sanatları gibi sektörleri de desteklediklerini söyledi. İl Koordinatörü Çelik, tüm vatandaşlarımıza her zaman kapımız açık, dolayısıyla tüm vatandaşlarımızı İl Koordinatörlüğümüze bekliyoruz. Buyursunlar bizde kendilerine yol gösterelim. Yardımcı olalım. Hangi alanlarda ilimizin, ihtiyaçları var bunları tartışalım ve bu alanlarda gerçekleştireceğiniz yatırımlarda hibe desteği sağlayalım. Çelik, IPARD II 3.Çağrı ilanın ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını ve 2018’de ilimizi daha fazla yatırımla buluşturmak için çalışacaklarını, başvurular hakkında detaylı bilgilere ve başvuru kurallarını içeren Başvuru Çağrı Rehberine (Versiyon 3.0) Kurumumuzun resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) ulaşılabileceklerini belirterek sözlerine son verdi.