Mezopotamya’dan 360 öğrenci Dünyayı Yeniden Tanıma İmkanı Buldu

Mardin Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi, Dış Politika Atölyesi’ nin çalışmaları doğrultusunda “4 Kıta 6 Ülke” sloganı ile Mezopotamya’dan Dünyayı Yeniden Yorumluyoruz Projesi sona erdi.

Proje kapsamında 360 öğrenci Asya Masası, Avrupa Masası, Afrika Masası, Ortadoğu Masası olmak üzere dört grupta dersler gördüler. Başarılı olan öğrenciler ise ders gördükleri kıtalar ve ülkeleri giderek tanıma imkanına sahip oldular. 

Mardin Valisi Ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman gençlerin dünyayı yeniden yorumlamaları için Gençlik Merkezi bünyesinde çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Yaman, “Mardinli genç arkadaşlarımız 4 kıtadan 6 ülkeye giderek teoride öğrendiklerini sahada tatbik ettiler. Amacımız Mardinli gençlerimizin küresel konulara hakim olmaları ve farklı ülkelerin kültürel ve ekonomik ve siyasi yapısını tanımasıdır” dedi.

Yaman bu nedenle özel bir proje uyguladıklarını belirterek, “İlimizde ‘Gençlik Varsa Gelecek Var’ düşüncesiyle genç dostu çalışmalara imza atmaktayız. Bu konuda lokomotif bir görev üstlenen Gençlik Merkezimiz ise çalışmalar ile beğeni kazanmaktadır. Gençlerimize teoride anlatılanları pratikte de göstermek amacıyla çalışmalar yapan merkezimiz, Mezopotamya’dan Dünyayı Yeniden Yorumluyoruz Projesi ile örnek bir çalışmayı hayata geçirdi. Merkezimiz bünyesinde Dış Politika Okulu’nda eğitim alan 360 gencimizden başarılı olan gençlerimiz eğitimini aldıkları ülkeye giderek dersini aldıkları ülkeleri bizzat yaşayarak tanıdılar” diye konuştu.

Bu çalışmanın öğrencilere önemli tecrübeler kattığını kaydeden Yaman, “Projeyle Asya Masası, Avrupa Masası, Afrika Masası, Ortadoğu Masası olmak üzere dört grup oluşturuldu. 12 hafta boyunca Dış Politika Atölyesi hocalarının belirlediği 3 ana kaynak ile sunum, ödev, dilsiz harita çalışması yapılıp öğrencilere araştırma yöntem ve teknikleri kapsamında makale yazım eğitimi verildi. Verilen eğitim ve alınan dersler sonucunda öğrenciler belirledikleri konular üzerine akademik makalelerini hazırladılar. Program sonucunda başarılı olan 80 öğrenciden 23’ü Asya Masası öğrencileri ile Rusya’ya, 25’ü Avrupa Masası öğrencileri ile Almanya, Hollanda ve Belçika’ya, 15’si Afrika Masası öğrencileri ile Fas’a, 17’sı ise Ortadoğu Masası öğrencileri ile Katar’a gitti. Burada ülkeleri en anlamlı şekilde tanıdı ve öğrendi. Büyükşehir Belediyemiz, Mardin gençliğinin bakış açısını bölgesel bakış açısından küresel bakış açısına çevirmeye devam edecek” şeklinde konuştu.