Mardin'in Midyat İlçe Belediye Başkanı Veysi Şahin, sosyal medyada çıkan haberlerle ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Belediye Başkanı Veysi Şahin,  yaptığı açıklamada, şunları dile getirdi: Bu toprakların insan yüreğinde yeşerttiği ve asırların izini taşıyan kutsal bir yükümlüğün sevdalısı olarak yola çıktığım günden beri her zaman bu topraklara hizmet etme aşkıyla çalıştım. Asırlar boyu bu topraklara emek vermiş, hasreti, sevgisi, üzüntüsü ile toprakların bağrında yetişen nice büyük değerlerin yanında yer alabilmek adına omuzlarımda kutlu bir dava yükünü hissetim. İlk günden beri gerek siyasi alanda, gerekse iş insanı olarak bu topraklara kendi payıma düşen hizmetimi bugün Midyat Belediye Başkanı olarak devam ettirmekteyim. Ve Allah ömür verirse bu kutlu dava yükünü ve hizmet aşkını son anıma kadarda devam ettirmek niyetindeyim. Bu yüzden bu topraklarda yaşayan her insan bizim için değerli ve kıymetlidir.

Göreve geldiğim günden beri Midyat Belediyesi olarak tecrübeli kadroları oluşturup, bu tecrübeli kadrolarla gerek sahada gerekse yerelde her türlü amme hizmetini yapmak konusunda en ufak bir taviz vermedik ve İnşaAllah vermeyeceğiz de. Belli bir kesime veya belli bir tarafa değil tüm halkımıza hizmet ediyoruz. Belediyemizin hizmet alanı dışında kalmış olsa bile halkımızın mağdur olmaması adına bu alanlara dahi hizmet götürmeye çalışıyoruz. Elbette ki bu konuda karşımıza ideolojik saplantıları olanlar, siyasal veya maddi çıkarlarına dokunduğumuz şahıslar, bilgisi olmadan fikir yürütmeye çalışanlar ve daha bunlar gibi nice çatışmacı veya amaçsız zihniyete sahip insanlar çıkıyorlar ve çıkacaklarda.

Göreve geldiğimiz günden beri sosyal medya aracılığıyla asılsız ve delilsiz birçok iddialar ortaya atılmıştır. Bu iddialara da cevap niteliğindeki iddialar ve iddialara cevaplar başlığı altında madde madde çürütülmüştür.

Midyat Belediyesine isnad edilen ve hiçbir dayanağı olmayan “çamur at, izi kalsın” düşüncesiyle ortalığı bulandırmaya çalışan müfteri kişi ve kişilerce ortaya atılan asılsız iddialara kurum olarak madde madde cevap verilmiştir.

İddia 1: “Memlekette su sorunu var, fakat her gün yüzlerce tanker su, Midyat Belediyesi tarafından satılıyor.”

Cevap : Mardin ve çevre ilçelerinde su ile ilgili olan sorunlarla Midyat Belediyesi ilgilenmemektedir. Mardin Büyükşehir Belediyesi olarak hizmet veremeye başladıktan sonra su ile ilgili her türlü hizmet MARSU bünyesine alınmıştır. Bu bağlamda iddia edildiği üzere muhatap Midyat Belediyesi değil, MARSU idaresidir. Ayrıca Belediyemiz ihtiyaç sahiplerinin su ihtiyaçlarını herhangi bir ücret almadan karşılamıştır.

İddia 2: “Midyat ilçemizin Batman, Cizre ve Mardin çevre yolunda bulunan kaldırımlar yapılmıyor.”

 Cevap : Midyat ilçemizde bulunan Batman, Cizre ve Mardin çevre yolu güzergahında bulunan kaldırımlar sanıldığı gibi Midyat Belediyesine değil, Mardin Büyükşehir Belediyesine ait hizmet alanına girmektedir. Büyükşehir ile ilgili hizmet alanlarının neler olduğunu araştırmak isteyen vatandaşlarımız internet üzerinden bunu öğrenebilirler. Ancak Midyat’ın her sorunu bizim sorunumuz düşüncesiyle yaptığımız girişimlerin sonucu ihalesi Karayolları 9.Bölge Müdürlüğü tarafından eksik kalan kaldırımların ihalesi yapıldı. En kısa zamanda yapımına başlanacaktır. Belediyemiz bu çalışmanın takipçisi olmaya devam edecektir.  

İddia 3: “Doğalgaz altyapısı ile ilgili olarak yapılan çalışmalarda bozulan yolların yeniden yapılması ve çevre kirliliğine müdahale edilmiyor.”

Cevap : Midyat Belediyesi olarak vatandaşlarımıza daha iyi hizmet vermek adına yaptığımız çevre ve temizlik hizmetleri tüm hızıyla devam etmektedir. Yapılan doğalgaz altyapısında kazı alanı ve çevresinin sorumluluğu Doğalgaz firmasına ait olmasına rağmen Midyat Belediyesi olarak her türlü destek hizmet verilmektedir. Kazı alanı ve çevresinde bulunan alanlara gerekli hizmet araçları ile su dökülmekte ve açılan yerlerin asfaltlanması yapılmaktadır. Bu alanların hem temizliğine hem de tekrar yolların onarılmasına destek verilmektedir. Doğalgaz altyapı çalışmaları  tamamlanmadan ve test yapılacağından kesin bir müdahale yapılamamaktadır.

İddia 4: “Midyat Belediyesine yeni açılan yangın kapısının VIP kapı olarak kullanıldığı belirtiliyor.”

Cevap : İddia edildiği üzere böyle bir uygulamamız bulunmamaktadır. İş güvenliği uzmanları tarafından belediyemize ait binalarında yapılan incelemeler sonucu, belediyemizin merkez binasında olası bir yangında kullanılabilecek bir yangın kapısı olmadığı tespit edilmiştir. Önceki yönetimin de dikkate almadığı bu eksikliği gidermek için belediyemize ait yeni bir yangın kapısı açılmıştır.Merak eden vatandaşlarımız Belediyemizi ziyaret edip, durumu yerinde inceleyebilirler.

 İddia 5: “Mama firması tarafından gönderilen bebek mamalarının Belediyemizin parasıyla alınıp kurumumuz tarafından yandaşlara usulsüz dağıtıldığı”

Cevap : Belediyemizin ilçemizde bulunan ihtiyaç sahibi  çocuklara verilmek üzere  Numil Gıda firmasına yaptığı başvuru olumlu karşılanarak firma tarafından Midyat Belediyemize yollanan ek gıda ve devam sütleri kurumumuz aracılığı ile Midyat Toplum Sağlık Müdürü Sayın Dr. Sertaç ÇELEBİ’ye teslim edilmiştir. Toplum Sağlık Merkezi tarafından ihtiyaç sahibi ailelere dağıtımı gerçekleştirilmiştir. (Firmaya hiçbir ücret ödenmemiştir.)

İddia 6: “Midyat Belediyesi olarak, emekli insanların kurumda istihdam edildiği, akrabaların işe alındığı, Belediye şirketinin aile şirketine dönüştürüldüğü  ve hep Estel kesiminden Başkan Yardımcıları atandığı” iddiası

Cevap : Her insan bulunduğu makamda daha iyi hizmet edebilmek adına kendi kadro ve ekiplerini oluşturur ki, çalışma yapılan sahalarda aksaklıklar olmazsın. Bu ekiplerin ve kadroların oluşturulması elbette ki, bu işlere ehil kişilerle olmaktadır. Ciddiyetsiz bir yaklaşımla ve tecrübesiz insanlarla bu kadrolar oluşturulamaz. Memleket yönetmek ciddiyet işidir.


Herhangi bir yüksekokulu bitirmek ve mezun olmak demek her işi yapmaya ehliyetli olduğu anlamına gelmez.

Belediyemize alınan personeller belli bir kesimden veya belli bir çevreden alınmıyor, işe ehliyeti olan tecrübeli insanlardan alınıyor. Örnek verecek olursak park ve bahçe işi yapan eleman seçilirken hangi lisans veya yüksek lisans bitiren arkadaş bu işleri yapacak. Belediye başkan yardımcılığına getirilen kişilerin İlçemizde bulunan Hallah, Muso ve Müftüzade ailesi gibi farklı ailelere mensupturlar.

Belediyemizde görev yapan şube müdürlerinin büyük bir kısmı önceki yönetimden beri görev yapan personellerdir. Onlarla 1.derecen bir akrabalığım bulunmamaktadır. Belediye şirketine yapılan alımlarda da akrabalık bağı değil, işi yapma ehliyetine sahip olmak ön planda olmuştur. Yapılan alımların bir çoğu da önceki dönemde işe alınıp, belediyemiz tarafından çıkarılmak zorunda kalan, mağdur olan personeller arasından yapılmıştır.

İddia 7: “Midyat Belediyesinin sadece Estel tarafında hizmet ettiği” iddası.

 Cevap : Bu söylem toplumun temel dinamikleri ile oynayıp, memleketin selametini istemeyen kişi ve kişiler tarafından ortaya atılan safsatalardan başka bir değer taşımamaktadır.21. Yüzyılda yaşıyoruz Midyat-Estel ayrımı safsataları artık milletin ve toplumun nezdinde bir değer taşımamaktadır. Hepimiz aynı memleketin insanlarıyız. Midyat’ta birçok Arap kökenli vatandaş yaşadığı gibi Estel kesimde de birçok Kürt vatandaşımız yaşamaktadır. Midyat Belediyemiz ırk, dil ve din ayrımı yapmadan bütün vatandaşlarımızın nezdinde memleketimize hizmet edebilmenin sevincini yaşamaktadır. Ülkemizin nadide ilçelerinden biri olan Midyat’ımızda bulunan herkesin kardeşçe yaşadığı bir yer olması da bizim için ayrı bir gurur vesilesidir.

Bütün mahallerimizde ayrım yapmadan hizmet gayesiyle çalışmalarımıza devam etmekteyiz. İlk taziye evi çalışması Midyat Kesiminde bulunan Akçakaya Mahallesinde devam etmektedir. Şuanda Midyat kesiminde 3 ayrı bölgede “Tarihi Sokakları Canlandırma Projesi” kapsamında İlçemizi tarihte ait olduğu dokuya kavuşturmak için restore çalışmalarımız devam etmektedir. Parke yollarının bakımı ve onarımına Midyat kesiminde başlanmıştır.  Yine Midyat kesiminde bulunan Karayolları bakım evinin Millet Bahçesi ve Kültür merkezine dönüştürülmesi için Bakanlık düzeyinde girişimlerimiz devam etmektedir. Çadırkent olarak kullanılan 50 dönümlük arazinin tahsis edilme işlemlerine devam edilmekte olup, buraya Yüzme havuzu, Çok amaçlı kapalı spor salonu, Semt sahası, Tenis kortu, voleybol, basketbol sahaları yapılması için Bakanlık nezdinde girişimlerimiz devam etmektedir .

İddia 8: “Midyat ve Estel arasında bulunan kasislerinin araçlara zarar verecek şekilde dizayn edilmiştir,” iddiası

Cevap : Memleketimizde sürücüler kadar yaya olan vatandaşlarımızın da huzurlu bir şeklide dolaşabilmeleri için kaza risklerini minimum seviyeye indirebilmek adına belediyemizce yapılan kasisler standart formlarda belirtilen ölçülere göre dizayn edilmiştir. Bu bağlam da kaza olma risklerine karşı belediyemizce elimizden gelen tüm araç- gereç ve ekiplerimizi seferber

etmeye çalışıyoruz. Emniyet Müdürlüğünden alınan kaza istatistiği baz alınarak trafik
kazalarının çok olduğu noktalara kasis yapılmıştır. Ancak teknik olarak araçlara zarar veren kasisler ekiplerimiz tarafından yeniden incelenerek tıraşlanarak araçların geçişlerine uygun hale getirilmesi sağlanacaktır. Bu konu ile alakalı asıl yetkili merci olan emniyet ve trafik şube polislerimizde ellerinden gelen çabayı sarf etmektedirler.


İddia 9: “Işıklar mahallesinde bulunan bazı vatandaşların hayvan beslemeleri yasaklandı”

Cevap : Cimer üzerinden hayvanların şehir merkezinde yaydığı kokudan turistlerin rahatsız olduğu üzerine gelen yoğun şikayetler kapsamında, Çevre ve şehircilik Bakanlığının kentsel dönüşüm ile ilgili belediyemizden hayvan sayısını tespit etmek için istediği istatistik sonuçlarının hazırlanması için, özellikle Tarihi yapıların bulunduğu sit alanı ile koruma altına  mahallerde ekiplerimiz tarafından çalışma yapılmıştır. Bir kısım mahalle sakinin , başka bir kısım mahalle sakinini hiçbir gerekçe ile rahatsız etmeye hakkı yoktur. Bu konuyla ilgili olarak her Türk vatandaşının Anasayal güvence altına alınan hakları mevcuttur. Bu kapsamda Anayasal hak olan, özel hayat ve aile hayatına müdahale, sağlıklı çevrede yaşama hakkına müdahale, mülkiyet hakkına müdahale söz konusudur. Herkesin ortak yaşama alanı olan mahalle sakinlerine tanınan hakların kanunlar çerçevesinde ve toplumsal ahlak, etik kurallar ve kültürel hakların getirdiği kurallara uyması zorunludur. 

Bu iddiaların dışında Midyat Belediyesi olarak geldiğimiz günden bu yana memleketimizin daha iyi seviyelere ulaşabilmesi için çalışmalarımıza hemen başladık. Hem Midyat tarafında, hem de Estel tarafında restorasyon işlemlerine başlandı. Midyat’ta bulunan okulların boya, badana ve bakım işleri belediyemiz tarafından yapılmıştır.  Bölgemizdeki geçim kaynaklarından olan turizm sektöründe canlanma yaşanması adına birçok noktada restorasyon işlemlerimiz devam etmektedir. Bununla birlikte yine belediyemizin çalışmaları ve çabaları sonucu doğalgaz çalışmaları başlamış olup, halen devam etmektedir. Yine Midyat Belediye hizmet sahasında olmamasına rağmen su sıkıntısına çözüm getirmek için Bağlar Mahallesi için sondaj yapılmıştır. Ayrıca ilçemizin içme su sorunlarını büyük derecede çözülmesini sağlayacak çalışmaları durma noktasına gelen Beyazsu 2.isale hattının kamulaştırma sorunları ve takibi Belediyemiz tarafından yapılarak, girişimlerimiz sonucu şebekenin yapımının en kısa süre içerisinde tamamlanması için çalışılacaktır.

Hülasa; sosyal medya gibi birçok iletişim aracı vasıtasıyla iletişim kolaylaşmış, fakat dezenformasyon çoğalmıştır. O yüzden çağımızda bilgiye ulaşmaktan daha ziyade doğru bilgiye ulaşmak zorlaşmıştır. Doğru bilgi edinmenin en kolay yollarından biri muhatap aldığınız kişi veya kurumlardan bilgi almaktadır. Bu konuda Midyat Belediyemiz olarak halkımızın daha iyi hizmet alması için “BEYAZ MASA” kurulmuştur. Bu birimden bilgi alabilir, şikayetlerinizi veya olumlu/olumsuz eleştirilerinizi iletebilirsiniz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur. “