Mardin Olgunlaşma Enstitüsü’nde 1-2 Mart 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen Olgunlaşma Enstitüsü Vizyon Çalıştayında konuşan, Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK’UN Eşi Rana SELÇUK, Olgunlaşma Enstitüleri kültürümüzün korunması, mesleki eğitimin sürdürülmesi ve el sanatları birikiminin gelecek nesillere taşınması noktasında çok önemli bir misyon icra ettiklerini söyledi.

Selçuk,“Olgunlaşma enstitüleri tasarım sektörüyle de ilişkilerini güçlendirerek kendini yenilemelidir. Kaliteli el sanatları ortaya koyarak, sanatta altın oranı yakalamalıdır. Ülkemizin her bölgesinin kendine has zanaat ve sanat dalının en iyi örneklerini üretmelidir.” dedi.

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürün Mehmet Nezir GÜL ise; “Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösteren 22 Olgunlaşma Enstitümüz geçmişten günümüze kat ettikleri yolda, eğitimin yanı sıra araştırma faaliyetleri ile kültür birikimine fayda sağlarken, topladığı verilere dayalı eserlerin ulusal ve uluslararası platformlarda yaptığı sergi ve sunumlarla tanıtımını yapmaktadır.” Diyerek Olgunlaşma Enstitülerinin önemini vurguladı.

Protokol konuşmaları ile başlayan Program sunumlarla devam etti.

Prof. Dr. Hülya TEZCAN’da, Türk-İslam kültürel geçmişi üzerine gerçekleştirdiği sunumda katılımcıları geçmişten günümüze kültürel bir yolculuğa çıkardı. Araştırmacı yazar Sayın Serap EKİZLER SÖNMEZ ise gerçekleştirdiği "İslam'da hendesi tezyinatın yolculuğu" isimli sunumu ile Selçuklu ve Osmanlı döneminde uygulanan motiflerdeki gizemi ve geometrik zekâyı gözler önüne sererek tezyinatta kullanılan her bir motife farklı anlamlar yükledi.

Sunumların ardından Danışma Kurulu tarafından Mardin Olgunlaşma Enstitüsünün atölye ve sergi alanları gezilerek, çalışmaları incelendi. Mardin Olgunlaşma Enstitüsü çalışmaları hakkında detaylı sunum gerçekleştiren Metin DEĞER, Mardin’in kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri ile ilgili çalışmaları ve sosyal sorumluluk projelerini anlattı.

Çalıştayda, olgunlaşma enstitüleri vizyonu ve yönetmelik çalışmaları konuşuldu, sonuçlar derlenerek raporlandı. İki günün sonunda tamamlanan çalıştay katılımcıların ve misafirlerin kadim şehir Mardin'i gezmesi ile son buldu.

Mardin Olgunlaşma Enstitüsü’nde gerçekleştirilen Çalıştaya; Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Sayın Hümeyra ŞAHİN, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal, Kültürel Eğitimler ve Faaliyetler Daire Başkanı Ahmet Vefa GÜLER, Mardin İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, sanat, akademi ve moda dünyamızın önemli isimleri ve Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen 24 Olgunlaşma Enstitüsü Müdürleri katıldı.