Cevhreoğlu, Kızıltepe'nin Sorunlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İletti

AK Parti Kızıltepe Belediye Başkan Adayı Şükrü Cevheroğlu, Kızıltepe’nin sorunlarını AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a rapor şeklinde iletti.

Cevheroğlu’nun raporunda başta çiftçinin elektrik problemleri ve Kızıltepe çevreyolu gibi sorunları yer alırken Kızıltepe’nin temel sorunlarını aktardı.

İşte Şükrü Cevheroğlu’nun hazırladığı raporun tam metninde ise şu konulara yer verdi.

Bölgede Tarımsal faaliyetten başka geliri olmayan binlerce Çiftçiyi Ekonomik olarak zor zamanlar yaşamaktadır. Gübre, Mazot ve İlaç fiyatların artışı bir yana Özellikle DEDAŞ’IN özelleşmesiyle faturaların yüksek çıkmasından ödemekte güçlük çeken çiftçilerimiz bu sorunun çözümü için Yüksek makamınıza çözüm için arz ediyoruz. Çiftçiler artezyen kuyularında kullanılan elektrik faturaları yüzünden DEDAŞ elektrik firmasıyla ciddi sorunlar yaşanmakta ve tarımsal destekler blokelenip çiftçilerin hesaplarına aktarılmadığı gibi DEDAŞ şirketine otomatik bir şekilde aktarıldığı için bölge çiftçileri ciddi sorunlar yaşamaktadır.

GAP bitimine kadar tarımsal sulamadaki enerji bedelinin cazibe sulama seviyesinde tutulması ve desteklerin çiftçilerin hesabına blokesiz bir şekilde aktarılması önem arz etmektedir. Mardin Ovası dünyanın en verimli topraklarına sahiptir. Buğday, arpa, mercimek, mısır ve pamuk gibi ürünlerde ülke ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayan ve 1975’te yapımına başlanan ve bitirilemeyen GAP’ın Mardin Ovası’na ulaştığında ise ürün çeşitliliği ile üretim miktarı artışının yanı sıra işsizliği de büyük ölçüde ortadan kaldıracaktır.

Çiftçilerin tarımsal sulamayı kendi imkânlarıyla kazdıkları kuyulardan temin ettiği elektrik faturaları yüzünden çiftçinin Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’yle(DEDAŞ) ciddi sorunlar yaşanmaktadır.  GAP suyunun Mardin Ovası’na ulaşana kadar tarımsal alanda kullanılan elektrik fiyatlarının cazibe sulama seviyesinde tutulması ülke tarımı açısından önem arz etmektedir. Bu düzenleme çiftçilerin üretimlerini yapabilmeleri için bir rahatlama sağlayacaktır. Bu proje ekonomik tasarruf tedbirler yasasından dolayı durdurulmuştur, bu projenin bu yasadan muaf tutulması ve  ivedilikle bitirilmesi önem arz etmektedir.

Kızıltepe çevre yolu sorunu

Ortadoğu ülkelerine yük taşıyan ağır tonajlı araçlar, tarihi İpekyolu'nu kullanırken tek güzergâhları olan Mardin'in Kızıltepe ilçesinden geçiyor. Günde ortalama 10 bin civarında araç, özellikle Kızıltepe'nin tam ortasından ırak başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine geçiş yapıyor. Bu araçlar, 300 bin nüfusa yaklaşan bir ilçede hem çevre kirliliğine hem trafik yoğunluğuna hem can kaybına yol açıyor. Araçların egzozundan çıkan duman adeta insanları zehirliyor. Zaman zaman yaşanan trafik kazalarında maddi hasarın yanında can kayıpları da yaşanıyor. Türkiye'de 40 ilden daha büyük olduğu belirtilen Kızıltepe ilçesinde en büyük sorunu olan trafik sorununun çözümü için şehir dışında çevre yolunun yapılmasını talep ediyoruz. Çevreyolunun projelendirme aşaması yapılmış olup bir an önce bütçelendirme işlemi tamamlanmalıdır.

Un, yem, ve hayvan yemi ihracat yasağı konmuş. OSB yüzde 95’i ihracata dayalı olması fabrikalarımız durma noktasına gelmiştir. Bu yasağın bir an önce ülke ekonomisi ve üretimin çiftçilerimizin ürünleri değer alması için yasağın kalkması lazım. Mardin İlinde kurulu bulunan OSB’de 202 sanayi tesisi mevcut olup bunların 95’i ihracat firmasıdır. İlimizde yüksek ihracat ve sanayi üretimine rağmen kamu imkanlarından ve kaynaklarından yeterince yararlanılamamaktadır.

1- Mardin de yaptığımız ihracatın büyük bir çoğunluğu dahilde işleme izin belgesi(D.İ.İ.B.) kapsamında yapılan ihracatlardır. D.İ.İ.B. müracaatlarımız Ticaret Bakanlığı’na (ihracat genel müdürlüğü) online müracaat olup belge alım esnasında iş ve işlemlerimiz sıkıntısız bir şekilde yürütülmektedir. Ancak ihracat tamamladıktan sonra belge kapama işlemleri Gaziantep Bölge Müdürlüğü’ne yapılmakta olup, Gaziantep mesafe olarak ilimize uzaklığı 350 km Olduğu düşünülürse hem kapatma müracaatı hem de iş takibi esnasında büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Yer tahsisinin organize sanayi bölgesi veya DİKA tarafından karşılanmak üzere ilimizde ekonomi bakanlığına bağlı bir bölge müdürlüğünün veya biriminin oluşturulması, hem ilimizin hem de civar illerin D.İ.İ.B. kapama işlemlerini karşılayacaktır.

2- İlimizin ihracat kapasitesi dikkate alınarak kamu bankalarının ihracat kredilerinde ilimize pozitif ayrımcılık yapmasını arz ve talep etmekteyiz.

3- TEİAŞ tarafından Mardin OSB’ye Elektrik verilmesi.

4- Tarım ve Orman Bakanlığının 01.04.2019 tarihine kadar yem ve yem maddelerinin ihracatında ön izin belgesi düzenlenmemesi ülkemiz politikasının en büyük hedeflerinden biri olan ihracatın arttırılmasına ters düşmekle beraber ilimiz yem fabrikalarını durma noktasına getirmiştir.