Masalcılar, Masal Kent Mardin’de Buluştu

Mardin Müze Müdürlüğü tarafından “Hakikat Kapısı” teması ile bu yıl ikincisi düzenlenen Mardin Masalcılar Buluşması kapsamında yaklaşık 40 masalcı Mardin’de buluştu.

Mardin merkez ve ilçelerine dağılan masalcılar, kentin çok dilli ve çok dinli ruhuna uygun bir şekilde Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce, Ermenice, Kazakça, Süryanice, Zazaca ve Lazca masallar anlatıp ezgiler seslendirdi.

Okullarda, tarihi evlerin damlarında, tarihi çarşılarda ve kentin belirli yerlerinde masal çemberleri oluşturan masalcılar Mardinliler’e dolu dolu bir hafta yaşattı.

Etkinlik sonunda verilen konserlere yoğun ilgi gösterip Zazaca ve Lazca ezgiler eşliğinde horon çeken Mardinli vatandaşlar bu tür etkinliklerin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Mardin Müzesi Müdürlüğü,  müze eğitimi etkinlikleri kapsamında, somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunması ve yaşatılmasına yönelik yürütülen çalışmaların bir parçası olarak bu yıl ikincisi düzenlenen “Masalcılar Buluşması”nda yurtiçi ve yurtdışından onlarca masalcıyı bir araya getirdiklerini ifade eden Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan, dünyanın dört bir yanında olduğu gibi, Anadolu ve Mezopotamya coğrafyasında da masalların,  kentlerin ve halkların belleğini, yaşantısını, duygularını, gelenek ve göreneklerini asırlar boyunca dilden dile, kuşaktan kuşağa aktardıklarını ve unutulmaya yüz tutan bu ortak kültürel mirasın, canlandırılmayı ve hatırlanmayı beklediğini ifade etti.  Mardin Müzesi Müdürlüğü’nün bu amaçla düzenlediği etkinlikte, masallar şehri Mardin’de bir hafta boyunca masallar etrafında Mardinlilere ve misafirlerine uzun süre hafızalardan silinmeyecek büyülü günler yaşatıldığını ve tüm etkinliklerin ücretsiz gerçekleştiği buluşmaya 7’den 70’e tüm Mardinlilerin yoğun ilgisi ve katılımının bu tarz etkinliklerin önemini gözler önüne serdiğini belirtti.

Bir hafta boyunca Mardin Müzesi binası, eski Mardin evleri, damları ve sokaklarının yanı sıra Mardin’in sosyal alanlarında gerçekleşen konser, sergi ve panellerle bu topraklarda yaşayan ve konuşulan farklı dillerde anlatılan masallar etrafında buluşmanın memnuniyetini kendisiyle paylaşan çok sayıda vatandaş olduğunu ifade eden Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan, buluşmanın müze eğitimi kapsamında Mardin ve ilçelerindeki okullarda bir hafta boyunca 5 binin üzerinde öğrenciyi masallarla buluşturduğunu ve hedeflerinin olabildiğince çok çocuğa ulaşmak ve masallar yoluyla çocukların zihin dünyalarında yeni kapılar açmak olduğunu kaydetti. Buluşma vesilesiyle yine Mardin ilçe ve köylerinde yaşayan insan hazinelerine, dengbejlerine, rebabilerine ve geleneksel masal anlatıcılarına ulaşıp etkinlik programına dahil ettiklerini ve bu yönüyle etkinliğin önemli bir kültür çalışması olduğunu ve Mardin Müzesi Müdürlüğü olarak somut olmayan kültürel mirasın ve ortak değerlerin yaşatılmasına yönelik çalışmalarının süreceğini belirtti.

Mustafa Kemal Üniversitesinde öğretim üyesi Gönül Reyhanoğlu, Hatay'dan 9 saat yol gelip Mardin'deki çocuklara masallar anlatmam, kültürel mirası ta oralara taşıma fırsatını yakalamam da eğitim ve kültürel aktarım bağlamında örnek alınması gereken bir durumdur.  Bana, Türkiye'nin farklı yerlerinden gelen Anlatıcı ve sanatçılara şehri tanıma, buradaki insanlarla kaynaşma ve kültürel mirası canlı tutup aktarma imkanı verildi. Orada bulunduğum süre boyunca birçok kişi ile sohbet ettim hatta görüşmeler de yaptım. Aralarında  geçen yıl da gelenler vardı. Böyle bir imkan onlara verildiği için çok memnun ve mutluydular.  Orada kendi alanları ile ilgili birçok anlatıcı ve sanatçı ile tanışarak da kendilerini geliştirme fırsatı yakaladıklarını ifade ettiler. Ben de birçok anlatıcının anlatım tekniklerini, anlattıkları masalları ve hikayeleri, yaptıkları etkinlikleri, projeleri ve çalışmaları öğrenme fırsatı buldum. Beş günlük harika bir eğitim de oldu aynı zamanda benim için. Burada yaptığımız etkinliklerle ilgili sosyal medyadaki paylaşımlarımız çevremizdeki pek çok kişinin ilgisini çekti, çok fazla kişiye şehri anlatma ve fotoğrafla gösterme fırsatını yakaladık. Sadece Türkiye değil Türkiye dışındaki arkadaşlarımız da buradaki çalışmalardan, kültürel mirastan haberdar oldular. Aynı zamanda, buradaki genç, dinamik, çalışkan insanların yaptıklarını bizlerden dinlediler, etkinlikle ilgili birçok soru sordular, takdir ettiler. Masal Anlatıcılığı ile ilgilenen veya sadece böyle bir programı izlemek isteyen birçok arkadaşım "ne olur seneye bizi de haberdar edin biz de bulunmak, katkı koymak, izlemek isteriz" dediler. İlk fırsatta Mardin'i gezmeye gideceğim diyenler oldu diye konuştu.

Masal Anlatıcısı ve çevirmen Günnur Başar ise Program yoğun ve güzeldi. Program boyunca çevirmenlik yapıp birbirinden güzel masallar dinledim. Mardin büyülü bir şehir bu masal kente her daim gelmek isterim. Çok güzel bir program oldu hem katılımcılar hem de izleyenler büyük keyif aldı. Bu tür organizasyonların her daim yapılması lazım.