MARDİN  – Mardin’in Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, ilçede bulunan tarihi, kilise, manastır, katedral ve ören yerleri için UNESCO Teknik ve İnceleme Gezisi düzenledi.

Şahin, Anıtlı, İzbırak, Gülgöze, Mor Gabrilel için UNESCO Dünya Mirasına aday olması için çalışma başlattıklarını belirterek, bu yönde yapılan çalışmaları yerinde değerlendirdi.

Başkan Şahin beraberindekiler önce İzbırak kırsal mahallesinde bulunan Mor Dimet Kilisesi ziyaret etti. Kilise’ de yalnız yaşayan rahibeden çeşitli bilgiler alarak sorun ve taleplerini dinledi. Daha sonra Anıtlı’ya hareket ededen Şahin, burada Süryani Muhtar Habib Doğan ile görüşerek tarihi Meryem Ana Kilisesi, Hah harabeleri, Mor Sobo Katedral inde incelemelerini sürdürdü.

Hah harabeleri ev Katedralde incelemelerde bulunan Şahin, Belediye Kültür Ve Sosyal İşler Müdürlüğünün yaptığı araştırmalar neticesinde, Dünya Kültürel Miras UNESCO’ya Midyat’tan bir eser bırakılması gerektiğine inandıklarını kaydederek, belediye personeli ile birlikte önce İzbırak köyü, şimdi de Anıtlı’ da bulunduklarını kaydetti.

  • Turizm ve destinasyon açısından Anıtlı’ yı ayağa kaldırmamız gerekir

Başkan Şahin, şöyle konuştu. “Biz adeta bir servetin üzerinde oturuyoruz ve bu servetin kıymetini biliyoruz. Ancak bunu tescillemek istiyoruz. Anıtlı’ da Hah harabeleri 1600 yıllık aşa yukarı tarihe sahip. Şu anda bulunduğumuz yer bölgenin tek katedralidir. Meryem Ana Kilisesi ile birlikte bölgenin en önemli yerlerinden biri. Turizm ve destinasyon açısından Anıtlı’ yı ayağa kaldırmamız gerektiğine inanıyorum. Buraları ile ilgili bir proje hazırlığı içerisindeyiz. İnşallah bu projeyi Kültür Bakanlığına sunmak sureti ile Belediyemiz işbirliği ile hayata geçirmeye çalışacağız. Anıtlının başka sorunları da var. Onları da inşallah muhtarlarımızla değerlendirdik, konuştuk. En kıssa sürede hayata geçirmeye çalışacağız. Bölgemizde geçmiş dönemlerde yaşayan Süryani kardeşlerimizin tarihlerini ayakta tutmak, yaşatmak bizlerin asli görevidir.” Dedi.

Başkan Şahin, Mor Sobo Katedral, Meryem Ana Kilisesi, Mor Gabriel Manastırı, Mor Dimet Kilisesi, Mor Yakup Manastırı, Mor Loozor Manastırı, Mor Şemun Kilisesi, Anıtlı harabeleri ile ilgili olarak gelen yerli ve yabancı turistler konusunda değerlendirileceğini çalışma sonucunda ekonomiye ve istihdama da katkı sağlanacağını sözlerine ekledi.

  • Mor Sabo Katedrali ve Meryem Ana Kilisesi Çok Önemli

Anıtlı Mahalle (köy) Muhtar’da Süryani Habib Doğan ise, Belediye Başkanımız Veysi Şahin beyin burada olmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, “Mor Sabo Katedral indeyiz. Bölgemizin en önemli harabelerinden biri 1400 yıllarının başına kadar bir katedral olarak kullanılıyordu. Külliye şekillinde aynı zamanda etrafından birçok yapıt vardır. Maalesef yaklaşık 600-700 yıllık bir geçmişten bahsediyoruz. Ve O şekilde yıkık duruyor. İnanıyorum ki Başkanımızda bu tarihi binanın farkına vardılar. Burasıyla ilgili inşallah ilerde bir proje geliştirirler. Turizme açılır ve bölgemize katkı sunar. Meryem Ana beraber Hah’ ta gezilebilecek çok güzel yerler vardır. İnanıyorum ki Hah en uğrak yerlerden biri olur. Belki de Midyat merkezden sonra en çok turistin gelebileceği yerlerdir.” Diye konuştu.

Belediye Başkanı Veysi Şahin, daha sonra Mor Gabriel Manastırında, Metropolit Samuel Aktaş’ı ziyaret ederek, Burada Metropolite UNESCO önemi ve Mor Gabriel Manastırının neden Dünya Mirasları listesine girmesi gerektiği aktardı.

Metropolit Samuel Aktaş, Belediye Başkanı Veysi Şahin’in Midyat'ın tarihi, kilise ve ören yerlerinin UNESCO Dünya Mirasına aday olma çalışmalarını takdir ettiklerini ifade etti.