Özerk Diyanet Vakıf Çalışanları Birliği Sendikası Din-Bir-Sen Midyat Temsilcisi Tevfik Acar, İslam’da Koronavirüs ve salgın hastalıklar hakkında nasıl bir mücadele yapıldığını aktardı.

Veba, salgın, virus, korono virus gibi salgınlar hakkında İslam'ın asil ve insani duruşu:

Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem veba salgını (bulaşıcı tüm hastalıklar için geçerlidir) hakkında şöyle buyurdu: "Sizler bir yerde salgın olduğunu duyarsanız, oraya girmeyin! Sizin bulunduğunuz bir yerde salgın olursa, siz oradan çıkmayın!"

فَإِذَا سَمِعْتُمْ بِهِ بِأَرْضٍ، فَلَا تَقْدَمُوا عَلَيْهِ، وَإِذَا وَقَعَ بِأَرْضٍ وَأَنْتُمْ بِهَا فَلَا تَخْرُجُوا فِرَارًا مِنْهُ

(Müslim 3473)

Şu an tüm dünya ülkelerinin salgınla mücadele konusunda yaptığı ve yapmakta olduğu tıbbın özeti budur. Karantina uygulaması Nebevi bir emirdir. Buna uymak, İslam'ın emri ve tavsiyesidir.

Hazreti Ömer de hilafeti döneminde salgın olan bir şehre girip girmeme hususunda sahabe ile istişare etmiş ve sonuç olarak o şehre girmeme kararı almıştır.

azı sahabeler Hazreti Ömer'e çıkışmış ve Allah'ın kaderinden mi kaçıyorsun diye soru yöneltmişlerdi. Hazreti Ömer ise onlara şöyle cevap vermişti: Allah'ın kaderinden başka bir kaderine kaçıyoruz.

Salgının hava yoluyla bulaştığına dair bir hadisi Şerif ise şudur:

Yiyecek ve içecek kaplarınızın üzerini örtünüz. Zira yılın bir gecesinde veba (bulaşıcı hastalıklar), yeryüzüne iner ve üstü örtülü olmayan tüm yiyecek ve içecek kaplarına girer.

غَطُّوا الْإِنَاءَ، وَأَوْكُوا السِّقَاءَ ؛ فَإِنَّ فِي السَّنَةِ لَيْلَةً يَنْزِلُ فِيهَا وَبَاءٌ لَا يَمُرُّ بِإِنَاءٍ لَيْسَ عَلَيْهِ غِطَاءٌ، أَوْ سِقَاءٍ لَيْسَ عَلَيْهِ وِكَاءٌ إِلَّا نَزَلَ فِيهِ مِنْ ذَلِكَ الْوَبَاءِ "

 (Müslim 2014)

Bu Hadis, bilhassa salgın zamanlarında sadece yüz maskesi değil, yiyecek ve içecekler için de maske, örtü, kılıf, ambalaj kullanılmasını tavsiye etmiştir. Bu da Nebevi bir emirdir ve şu an tüm dünya ülkeleri bu tedbiri almayı tavsiye etmektedir.

 Bu nedenle evlerimizde, marketlerimizde, çarşı pazarlarımızda açıktan ürün alma ve satma konusunda yeni tedbirler alınmalıdır. En azından evimizdeki gıdaları açıkta bırakmayıp üstlerini bir örtü ile kapatabiliriz.

Bir diğer Nebevi emir ise şudur: "Aslandan kaçar gibi meczumludan uzak dur!"

فِرَّ مِنَ الْمَجْذُومِ فِرَارَكَ مِنَ الْأَسَدِ

(Müsned 9722)

Hadisi Şerif #koronavirüs gibi bulaşıcı hastalıklar için Nebevi ölçüyü veriyor. Hastalık kapmış kişiden aslandan kaçar gibi kaçmak ve uzak durmak gerekir. Ona temas etmek bir yana, ona yakın durmak bile tehlikelidir. Şu an salgının olduğu ülkelerde devletin tavsiyesi ve tedbiri de bu şekildedir.

 Evet, bu hadisi şerifler 1400 yıldır kitaplarımızda var ve bugün tüm dünya bu hadisler ile amel ediyor. Tabi bizimkiler hadislere alaycı bakıyor. Bir zamanlar bu hadislere de alaycı bakmışlardı. Veba gökten iner mi diye soruyorlardı. Evet, iniyor işte.

Bazen hava yoluyla, bazen de uçan kuşlar yoluyla. Bazen de havada uzun süre yaşayabilen mikroplar yoluyla gökten veba da iner, koronavirüs de iner...

Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem'in diline sağlık! Ne güzel tedbirler ve tavsiyelerde bulunmuş... Şayet bu tedbirleri ve tavsiyeleri batılı bir bilim insanı söylemiş olsaydı, ona ne methiyeler dizilirdi değil mi?

Taha Sûresinde geçen şu ayet de bulaşıcı hastalıklı olan kimseye temas edilmemesi hakkındadır.

قَالَ فَٱذۡهَبۡ فَإِنَّ لَكَ فِی ٱلۡحَیَوٰةِ أَن تَقُولَ لَا مِسَاسَۖ

Musa ona dedi ki: "Git! Zira dünya hayatın; "Temas etmeyin! Dokunmayın!" demekle geçecek!

{Taha Sûresi 97 ayet}