Mardin Valiliği, Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Bakanlığı işbirliğinde gerçekleşen çalıştay bir otelde düzenlenirken, programa Vali Ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ahmet Erdal, Ticaret Bakanlığı Daire Başkanları ve 30 büyükşehir belediyesinin zabıta daire başkanları katıldı.

Çalıştay faydalı olacak

Toplantıda bir konuşma yapan Vali/Büyükşehir Belediye Başkan V. Mustafa Yaman, “Çalıştay ile belediyelerin önemli kazanımlar sağlayacağını düşünüyoruz. Büyükşehir Belediyemiz de çalıştaydan en olumlu şekilde faydalanacaktır” dedi. Yaman şöyle devam etti: “Yapılan çalıştay, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin yüz günlük eylem planının içerisinde yer alıyor. Çalıştayda yeni uygulama ve bu uygulamaların yaygınlaşması çalışmalar var. Bu açıdan bu çalıştayı önemsiyoruz. Bakanlığın önderliği daha farklı çalışmaların devam edeceğini düşünüyoruz. Mardin Büyükşehir Belediyesi olarak, Tüketici Hakları Zabıta Birimimizi oluşturduk. Birimimiz tüketicilerin menfaatine çalışmalar yapacak”

Ziyaretçi sayısında 5 milyon hedefi

Mardin’de sağlanan huzur ile yaşanan gelişmelerden de bahseden Yaman, “Mardin devletimizin ve hükümetimizin çalışmalarıyla huzurun şehri oldu. Son bir buçuk yıldır Türkiye’de görülmek için en fazla tercih edilen destinasyonların da başında Mardin geliyor. Geçtiğimiz yıl 520 bin yatılı olmak üzere 3 milyonun üzerinde misafir ağırladık.  Bu yıl ise hedefimiz 5 milyon misafirdir. Huzurun gelmesiyle şuan 12 aya yayan bir turizm hareketliliği var. Bu durum hem bizleri hem de Mardinli hemşehrilerimizi sevindiriyor.

Tüketici hakları için mücadele ediyoruz

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ahmet Erdal ise yaptığı konuşmada tüketicilerin haklarının korunması ile ilgili çalışmaları anlattı. Erdal, “Tüketici haklarının yasal koruma altına alınması ve bu haklara gösterilen duyarlılık gelişmiş ülke olmanın temel göstergelerinden birisidir. Bakanlık olarak bu duyarlılığı göstermek, vatandaşlarımızın ekonomik menfaatlerini ve aldıkları ürünlerde sağlık ve güvenliklerini korumak adına birçok faaliyeti gerçekleştiriyoruz.  6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile tüketicinin daha iyi korunması için tedbirler alıyoruz. Tüketici Hakem Heyetlerimizle, tüketici ve sağlayıcı ve satıcı arasındaki uyuşmazlıkların mahkemeye yansımadan masrafsız ve kolay çözümü için çaba veriyoruz. Tüketicimizin şikayetlerini de dikkate alıyoruz. Bu bağlamda 2018 yılında 517 bin 177 adet çağrıyı cevapladık.  Bunun yanında bakanlığımız son dönemlerde sıkça konuşulan haksız fiyat artışı ile ilgili mobil uygulamalar kurmuştur. Vatandaşlarımız uygulama vasıtasıyla şikâyetlerini anında fotoğraflayarak bizlere aktarmaktadır. Biz de bu durumlara müdahale ederek gereken çalışmaları yapmaktayız. Yapılan çalıştaylarda en önemli paydaşlarımız belediyelerimiz ile koordinasyonumuzu arttırmakta, çalışma ortağımız olarak mevzuat ve yasaların öğrenilmesinin yanında yol haritası belirlemede fayda vermektedir” ifadesini kullandı.

Zabıtamız vatandaşlarımızın menfaatini gözetiyor

Mardin Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Kinyaz Köle Şehirde vatandaşların menfaatlerini gözeten bir şekilde çalıştıklarını anlatırken, “Anadolu’nun kadim şehri Mardin’de sizleri ağırlamaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Ülkemizde şu sıralar sıkça gündeme gelen fiyat artışı, satıştan kaçınma, fiyat etiketi, tüketici hakları gibi önemli konuların ele alınacağı çalıştayın Mardin’de yapılmasına vesile olanlara teşekkür ederim. Burada vatandaşlarımızın, refahı, hakkı, hukuku için bir aradayız. Çalıştaydan hedefimiz azami yarar sağlamak ve bunları uygulamak olmalıdır. Bu toplantının merkez yönetimler ile yerel yönetimlerin bir birini anlayacağı kurumla arası eş güdüm sağlayarak tekerrür eden işlemlerin ortadan kalkacağı ve koordinasyonun sağlanması bakımından çok değerli görmekteyiz” diye konuştu.