Vali Mahmut Demirtaş, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Toplantısında Konuştu

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş başkanlığında ’’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Toplantısı’’ gerçekleştirildi.

İl Millim Eğitim Müdürlüğünde gerçekleştirilen toplantıya Mardin Valisi Mahmut Demirtaş’ın yanı sıra Vali Yardımcıları, Cumhuriyet Savcısı Çisem Uzunay Akan,  Artuklu Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Vahap Özpolat, İl Emniyet Müdürü M. İlker Emir, İl Jandarma Komutanı Tuğg. Halil Şen, İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, Kurum müdürleri ve STK temsilcileri katıldı.

Toplantıda İl Emniyet Müdürlüğü Aile İçi Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Amirliği ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü temsilcileri katılımcılara brifing sundu.

Vali Mahmut Demirtaş, toplantıda yaptığı konuşmada; ’’Kadına verilen değer, her türlü fayda ve beklentinin ötesinde, insan haklarının bir gereğidir. Dolayısıyla kadının saygınlığını ve itibarını korumak, herkes için bir insanlık vazifesidir. Kadının toplum içindeki saygınlığı, itibarı ve etkinliği gelişmişliğin ve medeniyetin de bir göstergesidir. Geçmişten bugüne bu alanda yaşanan olumsuzluklar, devletimizin ve bakanlıklarımızın ilgili kurumları tarafından ele alınmış; bugüne kadar kadına karşı şiddet ve kötü muamelenin önlenmesi için pek çok çalışma ve proje hayata geçirilmiştir. Bu bağlamda son olarak devletimizin ve bakanlıklarımızın ortak çalışmaları neticesinde; 75 maddeden oluşan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı” hazırlanmıştır. Yine bu plan doğrultusunda bizzat Sayın Bakanlarımızın imzaladığı, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kurumsal İşbirliği ve Eşgüdümün Artırılmasına Dair Protokol”le de şiddetin önlenmesi noktasında, 2019 ve 2020 yılları için ciddi bir seferberlik başlatılmıştır. Bilinmelidir ki kadına yönelik şiddet, bir insanlık suçudur ve bu konuda mücadele, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla “sıfır tolerans” ilkesiyle yürütülmelidir. Kadına yönelik şiddetle etkin bir biçimde mücadele edilmesi, başta kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, sivil toplum, üniversite, medya olmak üzere; sorumluluk, vicdan ve iz’an sahibi herkesin katkısıyla mümkündür.

Unutmayalım ki bizler, “tek bir insanın öldürülmesini, tüm insanlığın öldürülmesine eş tutan” bir dinin mensuplarıyız. “Cennet annelerin ayakları altındadır” diye buyuran bir Peygamberin ümmeti ve köklü bir medeniyetin mirasçılarıyız. Dolayısıyla bu şiddet, kin ve nefret sarmalını yırtıp atmalı, kültür ve medeniyetimizin güzel hasletlerini ortaya çıkarmalıyız. O sebeple önce kendimizden başlayarak ailemizde, sokağımızda, mahallemizde, yaşadığımız semtte ve vilayette iyiliği, güzelliği yayma gayreti içerisinde olmalı; aileyi yeniden toplumun merkezine koymalıyız. Kadınlarımızı hem psikolojik hem de ekonomik anlamda ayağa kaldıracak; toplum içinde layık oldukları konuma ulaştıracak çalışmaları hayata geçireceğiz. Mardin’in gündeminden yaşanması muhtemel kadına yönelik şiddet haberlerini mutlaka çıkaracağız.’’ diye konuştu.