Sivil toplum kuruluşlarının yerel ve merkezi düzeyde karar alma süreçlerine daha etkin katılımı güçlü bir demokratik yapının temel taşlarını oluşturuyor. Etkin katılımın sağlıklı işleyebilmesi içinse hem kamu kurumları hem de sivil toplumun aralarındaki iletişimi, karşılıklı anlayışı ve iş birliğini güçlendirmeleri gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği ortak finansmanıyla hayata geçirilen ve T.C. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Kamu-STK İş Birliği Projesi de bu ihtiyaca yanıt olacak bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Kamu-STK İş Birliği Projesi kapsamında hayata geçirilen faaliyetlerden biri de Türkiye´nin 20 pilot ilinde düzenlenen Sivil Toplum Günleri.  Bu toplantılar, aralarında belediye, valilik, kalkınma ajansları, merkezi yönetimlerinin il temsilcileri, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı 100´e yakın temsilciye ev sahipliği yapıyor.

İlki 9-10 Nisan tarihlerinde Bursa´da gerçekleşen Sivil Toplum Günleri daha sonra 12-13 Nisan Adana; 26-27 Nisan Çorum; 3-4 Eylül İzmir; 6-7 Eylül Denizli; 12-13 Eylül Konya; 25-26 Eylül Çanakkale; 2-3 Ekim Erzurum, 14-15 Kasım Trabzon, 29-30 Kasım Ankara, 07-08 Ocak Zonguldak, 10-11 Ocak Kocaeli, 15-16 Ocak Eskişehir ve 4-5 Şubat 2019 tarihlerinde de Gaziantep´te düzenlendi.  İki gün süren ve katılımcılar arasında etkili iletişimin temellerinin atıldığı bu etkinliklere 7-8 Şubat 2019 tarihinde Mardin´de düzenlenecek toplantıyla devam ediliyor.

Sivil Toplum Günlerinde kamu sektörü ve sivil toplum arasındaki iş birliğinin mevcut durumunun değerlendirileceği bir de panel düzenleniyor. Panelde, söz konusu işbirliğinin önündeki engelleri belirlemek; bu engelleri aşmak için çözüm önerilerini sunmak ve iyi uygulama örnekleri paylaşmak üzere sivil toplum ve kamu sektörünün temsilcileri konuşmacı olarak yer alıyor.

Programın ilk gününde, katılımcılar atölye çalışmaları aracılığıyla STK´ların sorumlulukları ve yardım toplama; işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik çözüm önerileri ve proje ortaklığı geliştirme; STK´ların sorunları ve ihtiyaçları ile kamu ve STK´lar arası iletişim ve diyalog konularında bölgelerine özel bir çalışma gerçekleştirip, yol haritası ortaya koyacaklar.

Sivil Toplum Günleri, STK´lar ve kamu sektörü temsilcilerinin görüş alışverişinde bulunmasına, birbirlerinin çalışma dinamiklerini anlamasına, yerel düzeyde ileriye dönük etkileşimlerde istifade edilebilecek verimli iş birliği yolları ve iletişim kanalları geliştirmeye yönelik bir platform olarak tasarlandı. Etkinlikte bu amaçla il genelinde faaliyetlerini sürdüren STK´ların çalışmalarını tanıtabileceği oturumlar da düzenleniyor.

Kamu-STK İş Birliği Projesi, Sivil Toplum Günleriyle İzmir´den Mardin´e; Sivas´tan, Çanakkale´ye toplam 20 ilde kamu ve sivil toplum kuruluşlarından 2 bin temsilcinin güçlü bir iletişim için bir araya gelmesi hedefleniyor.

Kamu-STK İş Birliği Projesinde aynı zamanda yerel ve merkezi düzeyde kamu personeline yönelik bir dizi kapasite geliştirme çalışması da düzenleniyor. Bu çalışmalarla etkin iletişim ve işbirliğinin güçlendirilmesi yolunda önemli adımlar atılması planlanıyor.