Dört hafta süren Eğitim programının son üç gününde, Mardin’in en eski duyen Gazetecilerinden ve Fotoğraf Sanatçısı Adnan Avuka, Senarist ve Yazar Ahmet Tezcan,  Avukat  Bahattin Uncu , Artuklu İlçesi Belediye Başkan  Adayı Abdulkadir  Tutaşı ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri  Yılmaz Altındağ kursiyerlerle bir araya geldiler.

Ayrıca Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Şanlıurfa İl Müdürü Erdoğan Güvel ve Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Cemiyeti başkanı Tahir Gülebak kursiyerleri ziyaret ederek destek sözü verdiler.


“Gazetecilik bir sevda işidir”

Yeni Nesil gazetecilere deneyimlerini aktaran Mardin’in duayen gazetecilerinden ve Fotoğraf
Sanatçısı Adnan Avuka, gazeteciliğin bir sevda işi olduğunu, bu işe aşık olanların başarılı olabileceğini söyledi.

 Kursiyerlere fotoğraf çekmenin püf noktalarını da aktaran Avuka, gazetecilik yaptığı dönemlerde başından geçen bazı olayları anlattı.

Avuka, “ Gazeteci toplumun/halkın avukatıdır. Doğru ve gerçek haberleri topluma bildirmekle mükelleftir. Yanlış bilgi ve kasıtlı haberlerle toplumu bilgilendirmek doğru değildir. Fikriniz ne olursa olsun doğru, gerçek, dürüst ve tarafsız haber yapılması gerekir. Aksi halde bir gün mutlaka hesabını verirsiniz. Memlekete zara verecek hiçbir haberi yayınlanmamalıdır.” dedi.


“Gazetecilik hakkaniyet karinesi ile yapılmalı”

Programa katılan TV ve Medya dünyasının tanınmış isimlerinden Senarist ve Yazar Ahmet Tezcan, gazetecilik mesleğinin son dönemlerde bir pespayelik içinde olduğunu, yeni nesil gazetecilerin hakkaniyetle yapabileceklerse bu mesleği yapmaları konusunda uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Tezcan, “Mesleki olarak bir kimliğimiz olmalı. Gazetecilikte tarafsızlık mümkün değil, objektif dediğiniz şey nedir. İnsanın objektif olmasına imkân yok. Kişinin inancı, aidiyeti, ailesi veya siyasi anlayışı objektif bir gazeteci olmasına engeldir. Ancak hakkaniyetle ve sağlam bir karakterle davranırsanız bunu başarırsınız.” dedi

“Basının sınırsız özgürlüğü yoktur”
Kursiyerlere Medya Hukuku dersini veren Avukat  Bahattin Uncu ise, kanunlarla belirlenmiş kişilik hakları ve özel yaşam sınırları içerisine girilerek haber yapılamayacağını, yapılacak haberlerin suç teşkil edebileceği uyarısında bulundu.

Uncu, “ Medya önemli bir güçtür. Bu gücü elinde bulunduranlar kötü amaçla kullanmamalı. Geçmişte maalesef bunun örneklerini gördük. Manşetlerle hükümete ayar verenler, Başbakanı pijama ile karşılayanlar ve basın yoluyla orduyu darbe yapmaya çağıranlar olmuştur. Basının özgürlüğü başkasının özgürlüğüne kısıtlama getirmemelidir.” dedi.

Artuklu İlçesi Belediye Başkan Adayı Abdulkadir  Tutaşı ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri  Yılmaz Altındağ kursiyerlerle bir araya gelerek  Mardin için proje ve çalışmaları hakkında bilgiler vererek, yeni nesil gazetecilere destek olacaklarını ifade ettiler.

Programa ayrıca Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Şanlıurfa İl Müdürü Erdoğan Güvel ve Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Cemiyeti başkanı Tahir Gülebak  Sarı Basın Kartı ve yerel gazetecilik hakkında bilgilendirmelerde bulunarak  istihdam konusunda kursiyerlere destek sözü  verdiler.

31Aralık 2018’de başlayan ve 19 gün süren “Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim Programı”  böylece sona erdi.  30 Ocak’ta yapılacak yazılı sınavın ardından başarılı olanlar çeşitli basın kuruluşlarında İŞKUR’un işbaşı eğitim ve istihdam desteğiyle işbaşı yapacaklar. 7 Şubat’ta ise sertifika töreni düzenlenecek.

Basın İlan Kurumu Mardin Şube Müdürü Adnan Günbegi ise yaptığı açıklamada şunları söyledi.

“ BİK Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Ertem ile BİK Genel Müdürü Yakup Karaca’nın himayelerinde "Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı”nın  ilkini Diyarbakır’da, ikincisini de Mardin’de gerçekleştirdik. Diyarbakır’da eğitim alan 25 kursiyerden 24’ünün çeşitli basın kuruluşlarında çalışmaya başladı . Mardin’de ise 26 Aralık 2018 tarihinde mülakatlarımız oldu, 40 kişiden 25’i bu mülakatı geçerek eğitim almaya hak kazandı. 31 Aralık 2018 tarihinden itibaren bu kursiyerlerimizin eğitimlerine başlandı. Artuklu Kaymakamlığı binasının konferans salonunda hafta içi 09.00 ile 17.00 saatlerinde yapıldı. Eğitimlerimiz alanında uzman, akademisyenlerin katılımıyla etti. 25 Ocak’ta kursumuz sona erdi. Kursiyerlerimiz, 30 Ocak´ta yapılacak yazılı sınavdan başarılı olanlar Gazete, ajans veya TV’lerde İŞKUR’un işbaşı programı çerçevesinde istihdam ettirmeyi hedeflediğimiz bu kursiyerlerimiz çalıştırılacaklardır.Ayrıca bize bu imkânları sunan BİK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Adnan Ertem, BİK Genel Müdürü Yakup Karaca ve proje Birimine, DİKA Yönetim Kurulu Üyesi Mardin Valisi Sn Mustafa YAMAN, Artuklu Kaymakamı Şakir Öner ÖZTÜRK, DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, İŞKUR İl Müdürü Mehmet Akın ile basın camiasının değerli mensuplarına teşekkür ederim.”

Süleyman Tunç