Türkiye'deki önemli sağlık yatırımlarından Midyat Devlet Hastanesi, son teknoloji cihazları, modern mimarisi ve otel konforundaki hasta odalarıyla hastalara da şifa dağıtıyor.

Midyat Devlet Hastanesi Başhekimi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Çelik ile yaptığımız röportajda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonuyla sağlık ve şehir hastaneleri konusunda çok büyük atılımların gerçekleştirildiğini söyledi.

Sayın Dr. Mehmet Çelik ile röportaja başlamadan önce Midyat Devlet hastanesinin fiziki yapısı hakkında bilgi alıyoruz. Çelik, Midyat Devlet Hastanesinin 11 Haziran 2012 tarihinde yeni hizmet binasına taşındığını, Mevcut binanın 28 Bin metrekare alana yapıldığını, 150 yataklı olarak hizmet vermekte olduğu ifade etti.

Sayın Dr. Mehmet Çelik bize Hastanenin fiziki yapısı hakkında bilgi verir misiniz?

“Zemin dahil 5 katlı olarak yapılan binamızda, Acil servis, 1. Basamak Yetişkin Yoğun Bakım, 2. Basamak Yetişkin Yoğun Bakım ve Yeni doğan yoğun bakım olarak hizmet vermekteyiz. 7 yataklı servis, 5 odalı ameliyathane, Laboratuvarlar ’da, biyokimya laboratuvarı, kan transfüzyon birimi, mikrobiyoloji laboratuvarı, patoloji, Görüntüleme merkezi (tomografi, MR, dijital röntgen, mamografi, Usg, diş röntgen), Fizik tedavi ünitesi, Diyaliz, İşitme tarama ünitesi, Sterilizasyon ünitesi, Doğumhane gibi hastanın hizmet alabileceği hizmet alanlarımız mevcuttur. Gün geçtikçe hizmet yelpazesini genişleterek devam eden hastanemizde temel vizyonumuz hastanın ihtiyaç duyabileceği bütün tanı ve tedavi ihtiyaçlarını karşılamak ve hasta memnuniyetini sağlamak.”

Sayın Dr. Mehmet Çelik, Midyat Devlet hastanemizde özellikle son dönemde boyunca tıbbi anlamda yapılan iyileştirmeler nelerdir?

“Hastanemizin yoğun bakım kapasitesini artırmak için var olan 2.basmak yoğun bakıma ek olarak 1.basmak yoğun bakım ünitesi açtırdık. Yeni yoğun bakımın açılması ile çoğu hasta sevklerinin önüne geçmiş olduk. Ayrıca pandemi çerçevesinde izole olarak ilçemizin hastaların tamamına hizmet edebilecek kapasitede ek poliklinik hizmet birimi açtık. Burada Covid-19 açısından semptomları olan tüm hastaların diğer hastalarımızdan ayrı bir şekilde muayene, tetkik ve izlemlerinin yapılabilmesini sağladık. Yenidoğan yoğun bakım yatak sayımızı yakın zamanda biten çalışmalarımız sonucunda iki katı kapasiteye çıkardık. Böylece hastanemizde gerçekleşen doğumlardan sonra veya erken zamanda sağlık sorunları yaşayan bebeklerimizin sevklerini azaltmayı ve mümkünse tamamen kesecek bir noktaya gelmeyi hedefliyoruz.”

Sayın Dr. Mehmet Çelik, özellikle bazı basın yayın organlarında veya sosyal medya platformlarında hastanelere ve sağlık çalışanlarına yönelik yetersizlik anlamında oluşturulmaya çalışılan algılar için görüşünüz nedir?

“Ülkemizde sağlık hizmeti pandemi sürecinden önce de dünyadaki en ileri ülkelerin önünde bir noktadaydı zaten. Pandemi süreci boyunca Sağlık Bakanımızın bizzat öncülüğünde son derece kararlı ve doğru bir yönetim sergileniyor. İlimiz genelinde il sağlık müdürümüzün yoğun çabası ve sağlık çalışanı arkadaşların fedakarca çalışması vardır. Midyat Devlet Hastanesi ülkemizde Covid-19 hastalarının şifa ile taburcu edilmeye başlandığı ilk hastanelerden biridir. İlçemizde pandemi süreci boyunca servis yatağı yetersizliğimiz olmadı. Bu kapsamda hiçbir hastamızı sevk noktasına gelmedik. Sağlık çalışanlarımız can siperane şekilde görevlerinin başındalar. Herhangi bir eksiklik veya benzeri bir durum söz konusu olmadı.”

Sayın Dr. Mehmet Çelik, Hastanelere gereksiz başvuruların yoğunluğu söz konusu mudur? Bu çalışma şartlarınızı olumsuz yönde etkileyecek düzeyde midir?

“Hastanemize hasta başvuru sayıları özellikle acil servis konusunda pandemi süreci öncesi sayıların üzerine çıkmış vaziyette. Başvuruların çoğu gerçekten acil serviste çözülmesi gereken sağlık sorunları değil maalesef.  Normal polikliniğe MHRS randevusu beklemek istemeyen vatandaşlarımız en küçük sorunlarında acil servise başvuruyorlar. Bu da gerçek acillerin tedavisinde bize güçlükler çıkarmaktadır. Aşırı ve gereksiz başvuru Covid-19 bulaşı açısından riski artırmaktadır. Vatandaşlarımızdan ricamız salgın sürecini atlatıncaya kadar biraz daha anlayışlı davranmalarıdır.”

Sayın Dr. Mehmet Çelik, Hastanemizde herhangi bir ilaç veya koruyucu ekipman eksikliği var mıdır?

“Pandemi süreci boyunca hastanemizde bu konuda bir sorun yaşamadık. İhtiyaçlarımızı ilçemiz nüfusu ve salgının istatistiklerine göre önceden planlayarak il sağlık müdürlüğümüzden talep ettik. Her talebimiz yerine getirildi. Eksiklik yaşamadık.”

Sayın Dr. Mehmet Çelik, son olarak Sağlık personelimizin yaşadığı ana zorluklar nelerdir?

“Bu konuda iki büyük sıkıntımız oluyor. Birincisi; özellikle acil servise başvuran hasta ve yakınlarının doktorun muayene ve tetkikler sonucunda verdiği kararı değil de kendi istedikleri kararları uygulatmak istemeleri. Bunu başaramayınca da sosyal medya veya şikayet yolları vasıtası ile asılsız başvurular ve şikayetler oluşturmalarıdır. Bu durum ciddi bir iş gücü kaybına sebebiyet veriyor. İkinci sıkıntımız ve belki de bir türlü aşamadığımız sorunumuz sağlıkta şiddet konusudur. Sağlık çalışanlarımız hayatları pahasına hastalarımıza hizmet vermeye çalışırken neredeyse her gün küçük ya da büyük çapta şiddet olaylarına maruz kalmaktadırlar. Bu olaylar bazen hastane ekipman ve teçhizatlarına zarar verme noktasına gelmektedir. Sizin aracılığınızla, başhekim yardımcılarıma, sağlık çalışanlarımıza ve hastane personeline çok teşekkür ederim.”

Sayın Dr. Mehmet Çelik, Bize verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.

Röportaj: Selahattin Erol