Çanakkale ruhunu vatandaşlara anlatmak ve o ruhu yaşamak için il il gezen Çanakkale 1915 Gezici Müze TIR'ı Mardin’in Midyat ilçesine geldi.

Müzeyi gezen Midyatlı vatandaşlar müze yetkililerden bilgi aldı.

Çanakkale ruhunu anlamak ve o ruhu yaşamak için yollara koyulan Çanakkale 1915 Gezici Müze TIR'ı Midyat Belediyesi Anıt Park'ta vatandaşların sergisine açıldı. Müzeye gelen vatandaşları kapıda karşılayan müze yetkilisi Haşim Belçi, Çanakkale şehitlerimizi ve o savaş anını yaşatmak ve unutmamak için şehri şehir gezdiklerini belirterek, şu an 38 şehrimizi gezdiklerini söyledi.

Belçi, şöyle konuştu. “Batman’dan Midyat’ta geldik, buradan da Mardin merkeze geçeceğiz. İki günlük bir çalışmamız olacak. Halktan yoğun bir şekilde talep alıyoruz. İnsanlar buraya gelip o anı yaşamak istiyor. Özellikle çocuklar ve öğrenciler geliyor. Aileler çocuklarıyla buraya geliyor ve çocuklarına göstermek istiyorlar. Savaş yıllarındaki zorlukları ve o anı nasıl yaşadıklarımızı ve nasıl bir mücadele verildiğini görmek istiyorlar. Bizimde amacımızda zaten bu anları yaşatmak ve mirasımıza sahip çıkmaktır.” diye konuştu. Ayrıca Belçi, 81 il ve ilçeyi gezeceklerini kaydetti.

Okul öncesi Öğretmeni Filiz Aslan ise, Bu Tır’ ın burada düşünülmesi gerçekten çok güzel olduğunu ifade ederek, “En azından görmeyenler için bu görseller çok güzel. Aslında gidilip görülmesi gereken yerler. Ben on yıl Gelibolu’da yaşadım. Yani o tarihi hissetmek gerekiyor. Bu resimler ve canlandırma çok güzel ama herkesin mutlaka gitmesi gerek yerlerden bir yerdir diye düşünüyorum.” Diye konuştu.

İlkokul beşinci sınıfa giden Yusuf Erol’da, “böyle etkinliklerin şehrimizde her zaman yapılmasını yetkililerden istiyorum.  Bu etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.”

Meryem Erol isimli kız çocuğu’ da, “bu müzeyi gezerek daha çok bilgi sahibi oldum, güzeldi tarihimiz hakkında bilgi edindik ve çok sevindik”

Beşinci sınıfa giden Reyyen Erol ise, “Çanakkale 1915 Gezici Müze TIR'ında çok güzel şeyler öğrendik. Çok güzel tarihi eserlerde var. Bu etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.” Diye konuştu.

Çarşamba akşam saatlerine kadar Midyat’ta kalacak olan Çanakkale 1915 Gezici Müze TIR'ının ücretsiz olduğu öğrenilirken daha sonra ise Mardin, Şanlıurfa ve Gaziantep'e gideceği öğrenildi.