Midyat’ın Cumhuriyet Mahallesi’ndeki  (eski adıyla Mehala Seyida)  1962 yılında Devrim İlkokulu adıyla yapılan, daha sonra Fatih İlkokulu olarak ismi değiştirilen yarım asırlık ilkokul vaktiyle bu okulda okuyan ve öğretmenlik yapanların hüzünlü bakışları arasında yıktırıldı.

Oldukça eski bir yapı olması ve yetersiz kalması nedeniyle yıkılıp yerine 24 derslikli yeni bir okul yapılması kararının Milli Eğitim Bakanlığınca alınmasının ardından okulun yıkım işlemlerine başlandı.

57 yıllık okulun sıralarında okuyan öğrenciler birçok meslek dalında önemli başarılara imza attı. Yıkım esnasında orada bulunan öğretmen,öğrenci ve vatandaşlar duygularını İLKHA ile paylaştılar.

“Onlarca okumuş aydın insanlar bu okuldan çıktı

Yıktırılan okulda daha önce görev  yaptığını belirten Öğretmen Adil Algül, “ Öğretmenim. Bu okulda 1986 yılında görev yaptım. Onlarca okumuş aydın insanlar bu okuldan çıktı. Bu okulun yıkılması bizi bir yandan üzdü bir yandan da sevindirdi. 24 derslik bir okul yapılacak. Daha öne 12 derslik bir okuldu. Ancak bunu dile getirebilirim. İnşallah memleketimiz için hayırlı olur. Nice gençlerimiz ve çocuklarımız burada okur. Bu otopark güzel birşeydir, ancak çocukların oyun sahasının olması daha geniş alanların olması gerekir. Çocukların daha çok oyun oynayabileceği, etkinlik yapabileceği yerlerin olması çok iyi olurdu. Devletimiz gerçi bunun üzerinde çok duruyor.  Yeni yapılan okullarda etkinlik yerleri ve oyun yerleri olur inşallah.” Dedi.

“Hüzün ve sevinç var, ikisini bir arada yaşıyoruz”

İlkokulu , yıktırılan Fatih İlkokulunda okuduğunu belirten Midyat Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Rıfat Direkçi ise yetkililere esnaflar için çağrıda bulunarak şunları söyledi:

Direkçi, “Benden önce ve benden sonra hala okuyan öğrencilerimiz var. Çok  eski bir okulumuz. Yalnız maalesef altyapının yetersizliği nedeniyle ve artık depreme dayanıklı olmadığından, yetkililerinde buna el atmasıyla yeni modern bir okul yapılması bizi sevindiriyor. Hüzün ve sevinç var. İkisini bir arada yaşıyoruz. Ben İlkokulu burada okudum. Yani 90 mezunuyum. İlkokulu burada bitirdim, Fatih İlkokulunda. Tabi önceki ismi 65’lerde Devrim diye değiştirilmiş, sonradan Fatih oldu. Çok eski bir tarihi olan Midyat’taki ilkokullardan birisidir. Taleplerimiz şu yönde, aslında hem yerinde taleplerdir birde ikincisi Midyat’ taki mevcut turizm yoğunluğu nedeniyle birçok yerde park sorun yaşanmaktadır. Şu anda bina inşaat aşamasında olduğundan ötürü bir park alanı, 2 katlı bir otopark yapılabilir. Hem Milli Eğitimin kaynaklarına bir ek destek olur. Okulun ihtiyaçları için. Bu bir ticari zihinle veya düşünce ile değil bir ihtiyaçtır. Burada yüzlerce aracın park ettiğini düşünün. Gelen insanlar daha rahat bir şekilde gönül rahatlığıyla tereddütsüz park sorunu yaşamadan ilçemize gelecekler. Esnaflarımız içinde mesela iş yerleri geldiği zaman onların araçlarının park edebileceği okul çıkışında çocuklarını getirip bırakabilecekleri rahatlık verebileceği için ve ekstradan bir kaynak olur.  Hem okul için hem ilçe eğitim müdürlüğümüz için ayrıca bir kaynak olur ihtiyaçlarını giderebilmeleri için otopark olmasına arzu ediyoruz .”şeklinde konuştu.

Okulda okuyan öğrencilerden  Muhammed Ali Alpaydın, “4 yıl burada okudum. Buradaki hatıralarım turnuvalarda her zaman bizim sınıf birinci gelirdi. Eski bir okuldu. Fakat şu anda daha güzel olacağına eminim.”  

Şahin Arslan ise, “Bizden önce bizim babalarımız bu okuldan geçti. Şimdi bizlerde bu okuldan geçtik. Şu anda eski okulun yıkılıp yenisi yapılacağı için çok mutluyuz. Bizimde kardeşlerimiz var ve bu okuldan geçecekler.” Dedi

Yeni eğitim-öğretim yılında bitirilmesi hedefleniyor

Yapılacak okul projesi hakkında bilgi veren Fatih İlkokulu Müdürü Şehmus İşler ise, “Okul 1962’de faaliyete başladı. 12 derslikli Devrim İlkokulu ismiyle eğitime başlamış. İnşaatı müteahhit Circis Çelebioğlu ve Süryani taş ustaları tarafından yapılmıştır. Bodrum katında taş duvarlar üst katların duvarlarında da tuğla yerine beton bloklar kullanılmıştır. Yerine 24 derslikli yeni bir bina yapılacak. Yerden biraz daha yükseltilip sel sularının önüne geçilmeye çalışılacak. Alt katında konferans ve spor salonu, üst katlarda ise idare ve derslikler olacak. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılının başında tekrar eğitime açılmasını hedefliyoruz.” Dedi.  

Süleyman Tunç