Antibiyotikte Değil Sağlığınızda Israrcı Olun!

Mardin´de, Akılcı İlaç Kullanımı Değerlendirme Toplantısı gerçekleşti.

Antibiyotikte değil sağlığınızda ısrarcı olun!

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından Mardin´de, Akılcı İlaç Kullanımı Değerlendirme Toplantısı gerçekleşti. 2 oturum şeklinde gerçekleşen toplantının ilk oturumunda birinci basamakta sağlık hizmetleri veren Aile hekimleri, diğer oturumda ise ikinci basamakta çalışan uzman hekimler eğitime katıldı.

Mardin İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Doktor Hidayet Bakaç‘ın yaptığı açılış konuşması ile başlayan eğitim; Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi Başkanı Eczacı Mesil Aksoy  ‘Akılcı İlaç Kullanımı Faaliyetleri ve Verilerle Antibiyotik Kullanımı´, Prof. Dr.Ateş Kara ‘Ateşli Çocuğa Yaklaşım´, Prof. Dr. Ayper Somer ‘Akut Otitte Vakalarla Akılcı Antibiyotik Kullanımı´, Prof. Dr. Zeynep Ülker Tamay ‘Penisilin Allerjisinden Ne Kadar Korkmalıyız?´, Prof. Dr. Semra Şaşdaş ‘Antibiyotiklerin Yan Etkileri´ konulu sunumları ile devam etti.   

 İkinci oturumun açılış konuşmasını yapan Mardin İl Sağlık Müdürümüz Uzman Doktor Saffet Yavuz , ‘´Mardin İl sağlık Müdürlüğü olarak Antibiyotik reçeteleşmesi konusunda son 3 yıldır yapılan bilgilendirme toplantıları, eğitimler ve birim birim mektup ile hekimlerimize ulaşarak antibiyotik kullanımını azaltmış bulunmaktayız. Dünya Sağlık Örgütü´nün tahminlerine göre, ilaçların % 50′sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, advers olay görülme sıklığının artmasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur. Bir endikasyon için uygun ilaç, etkililik, güvenlik, uygunluk ve maliyet kriterleri dikkate alınmışsa akılcı olarak seçilebilir. Akılcı İlaç Kullanımının sağlanması konusunda farkındalığın oluşturulması ve toplum bilincinin artırılmasında hekim, eczacı,  hemşire, diğer sağlık personeli, hasta/ hasta yakını, sektör, düzenleyici otorite, meslek örgütleri ve diğer (Medya, Akademi vb.) gruplar sorumluluk sahibi taraflar olarak sayılabilir´´ dedi.