Araştırmalar her yıl verilen 235 milyon doz antibiyotiğin yüzde 20 ila 50'sinin gereksiz olduğunu gözler önüne sererken, Emsey Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Zeren, çocuklarda gereksiz antibiyotik kullanımı ile astım, depresyon, obezite ve diğer kronik hastalıkların artması arasındaki bağlantının gittikçe güçlendiğini söyledi.

Ciddi bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotiklerin faydasının tartışılmaz olduğunun altını çizen Emsey Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Zeren, çocuklarda antibiyotik kullanımının aşırı ve gereksiz olduğu durumlarda dirençli bakterilerin üremesi ve astım, depresyon, obezite gibi kronik hastalıkların gelişimi konusunda uyarılarda bulundu.

AŞIRI VE GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMI KRONİK HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARABİLİR.

‘‘Birçok hastalığa neden olan bakterileri yok eden antibiyotikler aşırı ve gereksiz kullanımlarda vücudumuz için ‘flora bakterileri’ adı verilen yararlı bakterileri de yok edebilirler. Bir kovandaki arılar gibi, vücudumuzda yaşayan yararlı bakterilerin çoğu (1.500 türün tek başına bağırsaklarında yaşar), bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklarla savaşmak için besinleri ve vitaminleri sentezlemek için önemli işlevlere sahiptir. Ve araştırmalar, işlevsiz kalan yararlı bakterilerin kronik hastalık riskini arttırdığını gösteriyor.’’ şeklinde konuşan Uzm. Dr. Mesut ZEREN çocuklarda antibiyotik kullanımıyla ilgili bilinmesi gerekenleri şöyle sıraladı.

GRİBAL DEĞİL, BAKTERİYEL ENFEKSİYONLARDA ANTİBİYOTİK ETKİLİDİR.

Hastalıklar virüsler ve bakteriler olmak üzere iki tür mikroptan oluşur. Gribal enfeksiyonlar, suçiçeği, kızamık, kabakulak gibi hastalıklar virüs mikrobundan oluşan viral enfeksiyonlardır ve antibiyotik kullanmaya gerek yoktur. Ancak orta kulak enfeksiyonu, zatürre, alerjik olmayan bronşitler, enfeksiyöz ishaller, ve bazı boğaz enfeksiyonları gibi bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmak gerekir. Gribal enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Viral enfeksiyonlar sırasında vücut direnci düştüğü için bazen üzerine ikincil bakteriyel enfeksiyonlar gelişebilir, bu gibi durumlarda hasta yakın takip edilerek gerektiğinde antibiyotiğe başlanabilir.

ANTİBİYOTİKLER KESİNLİKLE DOKTOR KONTROLÜNDE KULLANILMALI

Her hastalıkta ve her kişiye kullanılacak olan antibiyotik farklılık gösterir. Dolayısıyla tedavide aksamaya sebep olup hastayı istenmeyen durumlarla karşı karşıya bırakabilir. Antibiyotikler mikropları öldürürken vücudumuzdaki birçok dokuya da zarar verir. Özellikle antibiyotik gerektirmeyen bir durumda doktora danışmadan kullandığımız antibiyotik mikropsuz bölgelerde ağır hasar yapabilir.

DOĞRU ZAMANDA DOĞRU İLAÇ KULLANILMALI

Viral enfeksiyonlarla antibiyotik kullanmak doğru değildir. Gereksiz antibiyotik kullanımı çocuklarda antibiyotik direncine yol açar. Ayrıca antibiyotiklerin çoğu karaciğer ve böbrekten atılırlar, gereksiz yere kullandığımız antibiyotikler bu organlarımız yorar ve normal işlevlerini yapmasını engeller. Antibiyotik kullanımının süresi antibiyotiğin çeşidine ve hastalığın türüne göre farklılık gösterebilir. 3 gün kullanılacak antibiyotik olduğu gibi 10-14 gün süre ile kullanılması gereken antibiyotiklerde vardır. Antibiyotik süreleri doktorun önerdiği süreden daha kısa olmamalıdır. Çünkü yetersiz tedavi hastalığın tekrarına ve tam iyileşememeye yol açabilir.

Alerjik reaksiyon gelişmişse ve antibiyotik kullanım süresi 3 günü geçmesine rağmen hastalığın gidişatında iyileşmenin aksine daha da kötüye gidiş söz konusuysa hemen doktora başvurulması gereklidir.