Mardin Devlet Hastanesinde Ortopedi ve Travmatoloji Hastalıkları Uzmanları Dr. Jotyar Ali ve Dr. Caner Çitak tarafından ilk defa Kısmi Diz Protezi ameliyatı gerçekleştirildi.

Hastanede, 40 yaşındaki Ravşan Altay adındaki hastaya başarılı bir şekilde gerçekleştirilerek hasta sağlığına kavuşturulmuş, kısa sürede uygulanan tedavi ile yürütülmüş ve taburcu edilmiştir.

Kısmi (Yarım) Diz Protezi Nedir?

Kısmi (unikondiler, parsiyel) diz protezleri; diz ekleminin iç ve ya dış kısmında belirli bir alanda ileri seviye artrozu olan yani kıkırdak dokusu kaybedilmiş eklem kemikleri birine temas edip aşınmış ama aşınmanın henüz tüm diz eklemine yayılmadığı hastalar için tercih edilen etkin bir açık cerrahi diz tedavisidir.

Kısmi (yarım, unikondiler) diz protezi ameliyatı öncesi uygun protez seçimi ve diğer hazırlıklar tamamlandıktan sonra hasta anestezi hekimi tarafından anestezi muayenesi yapılır. Ameliyat ortalama 6-8 cm’lik diz eklemine yapılan kesi ile yapılır ve 60 -75 dakika civarında sürer. Açılan diz ekleminde aşınma olan bölümler kemik kesileri ile düzenlenip ekleme uygun protez diz eklemine yerleştirilip diz eklemi kapatılır.

Kısmi (yarım, unikondiler) diz protezi ameliyatı sonrası hasta diz hareketlerine hemen başlayabilir, aynı gün basabilir. 2 – 3 haftalık yürüteç veya koltuk değneğinden destek alınıp daha sonra desteksiz yürümeye başlanır.

Ameliyat ile ilgili açıklama yapan Dr. Caner Çitak; ‘’ Yarım (Kısmi) Diz Protezinin Total Diz Protezine Göre Avantajları arasında Kısmi Diz Protezlerinde hastanın doğal diz eklem yapısı korunur yani menisküsler, ön ve arka çapraz bağlar korunur bu tedavi ileride dize uygulanabilecek tedaviler için herhangi bir engel oluşturmaz. Total diz protezine göre yapılan kesi daha küçüktür ve bu da daha az yara ve yara izi demektir. Total diz protezlerinde hastanede geçirilen süre 3 gün ve üzerinde olurken, kısmi diz protezlerinde hastane yatışı ortalama 2 gündür. Hasta daha erken taburcu olur ve ev istirahatine daha çabuk geçiş yapabilir. Kısmi diz protezi sonrası iyileşme dönemi daha hızlı ve hissedilecek ağrı daha az olur. Kısmi diz protezi, total diz protezi gibi ameliyat sonrası dizde hareket kısıtlığı oluşturmaz buna rağmen ağrılardan kurtulmayı sağlar.

Bu tür vakaları hiçbir şekilde il dışına sevketmemek ve vatandaşlarımızın bu tür ameliyatlarını burada rahatça yapmalarını sağlamak amacıyla elimizden gelen tüm gayreti sarf etmekteyiz. Bu imkânları bize sağlayan Başta Sağlık Bakanlığı Yetkililerine, İl Sağlık Müdürüme, Müdürlük Yöneticilerime, hastane yönetimine, servis ve ameliyathane ekibi arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.” dedi.