Kurbanlığın seçimi kadar, kesimi de önemli

Kurban Bayramında seçilen kurbanlıkların sağlıklı olması kadar dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta sağlıklı koşullarda ve işinin ehli kişiler tarafından kesim yapılması.

Kesim sırasında bulaşabilecek hastalıkları ve korunma yollarını Emsey Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Güler Delibalta ile konuştuk.

Enfeksiyon riskine karşı seri ve steril olun

Yeni kesilen etlerin seri ve steril bir şekilde uygun koşullarda muhafaza edilememesi, bulaşıcı hastalık riskini oldukça arttırmaktadır. Uygunsuz ortamlarda hijyen kurallarına uymadan kesim yapılması, hayvanlarda görülen birçok bakteriyel, viral, paraziter ve mantar hastalıkları direk temas ile bulaşabilir.  Bu nedenle kesim sırasında ve sonrasında oluşabilecek enfeksiyon riskine karşı çok dikkat edilmelidir.

Saatler içinde milyonlarca tehdit, bakteriler

Bakteriler, kendi başlarına hareket edemezler. Ancak et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Bu gibi uygun ortamlarda bakteriler hızla ürerler ve tek bir bakteriden 7 saat içinde 2 milyon, 12 saat içinde bir milyar bakteri oluşabilir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından ne derece riskli bir durum oluşturabilir. Bu nedenle kesim, yüzüm ve eti parçalama işlemlerinin güneş görmeyen serin yerlerde, kesim sırasında kullanılan bıçak, satır gibi kesici aletlerin, kullanılan kapların ve kesim yapan kişilerin ellerinin steril olması oldukça önemlidir.   

Bu belirtiler ciddi risk taşıyor

Çeşitli nedenlerle bakteri taşıyan etlerin sindirim sistemine ulaşması mikroorganizmaya bağlı toksinler aracılığıyla gıda zehirlenmesi ve çeşitli enfeksiyon hastalıklarını beraberinde getirir. Gıda zehirlenmesi genellikle hafif geçirilse de bazen ölümcül de olabilen yaygın bir hastalıktır. Enfeksiyona yol açan en yaygın bakteri türleri Kampilobakter, E. Koli ve salmonelladır. En yaygın görülen belirtiler ise kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Sebebe bağlı olarak, belirtiler dâhilinde ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, dehidrasyon (bedenin çok fazla sıvı kaybetmesi) kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de sayılabilir.

Kurban kesiminde hijyen kuralları;

  • Kesim yapan kişilerin sağlıklı ve temiz olması gerekir.
  • Kesim yeri her kesim öncesi temizlenip dezenfekte edilmelidir.
  • Kesim, yüzüm ve iç organların çıkarıldığı alet ve malzemeler ayrı olmalıdır.
  • Kesim alanları her işlem sonrasında mutlaka yıkanıp dezenfekte edilmelidir.
  • Kesim yapan personel ile iç organların çıkarılması işlemi ve deri ile ilgili işlerle uğraşan personelin mutlaka ayrı olması gerekir. Ayrıca iç organlar kanın akıtılmasından en geç yarım saat içinde çıkarılmalı ve et parçalama alanından uzaklaştırılmalı ve kesinlikle açıkta bırakılmamalıdır.