Gaziantep’te iş kazası sonucu 3 parmağı kopan fabrika işçisinin parmakları, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Vasıl Ercüment Erbaş tarafından uygulanan mikro cerrahi yöntemiyle başarılı bir şekilde yerine dikildi.

İş kazası sonucu 3 parmağı kopan 36 yaşındaki fabrika işçisi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Vasıl Ercüment Erbaş tarafından gerçekleştirilen mikro cerrahi tekniğiyle parmaklarına yeniden kavuştu.

Gaziantep’te bir halı fabrikasında çalışan 36 yaşındaki S.Y’nin elinin üzerine 1.5 ton ağırlığında demir düştü. Sağ elinin üzerine düşen demir, 3 parmağının kopmasına neden olan talihsiz işçi için hemen Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Vasıl Ercüment Erbaş’a başvuruldu. Op. Dr. Erbaş, işçinin kopan parmaklarını mikro cerrahi yöntemiyle başarılı bir şekilde yerine dikti. 5 saat süren operasyonun ardından parmaklarına yeniden kavuşan S.Y, mutluluğunu şu sözlerle ifade etti:

 “Parmaklarımın koptuğunu öğrendiğimde çok üzülmüştüm. Aslında hiç umudum yoktu. Parmaklarımı kaybettiğimi düşünmüştüm. Ancak, Op. Dr. Erbaş hem mesleki tecrübesi hem de insani yaklaşımıyla beni kısa sürede sağlığıma kavuşturdu. Bana, uygulayacağı yöntemi aşama aşama anlattı ve iyileşeceğimi söyledi. Zaten benim gibi iş kazasından gelen hastalara yaptığı başarılı operasyonlardan haberdardım. Doktoruma güvendim ve sonuç ortada. Kısa süre sonra parmaklarımı eskisi gibi kullanabileceğim. Çok mutluyum. Kendisine ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Beni hayata yeniden bağladı.” 

Zorlu operasyonu gerçekleştiren Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Vasıl Ercüment Erbaş, hastanın kopan parmaklarını mikro cerrahi yöntemiyle başarılı bir şekilde yerine diktiklerini söyledi. Op. Dr. Erbaş, operasyonla ilgili şu bilgileri verdi:

“Hastamız bize iş kazası nedeniyle getirildi. Sağ elinin üzerine 1.5 ton ağırlığında demir düşmesi sonucu 3 parmağında kopma oluşan hastamıza hemen müdahalede bulunduk. Çünkü bu gibi durumlarda erken müdahale çok önemlidir. Hastamızın ameliyatını mikro cerrahi teknik ile mikroskop altında gerçekleştirdik. Damarları, sinirleri, tendonları onarmak üzere tekrar parmakları vücuduna birleştirdik ve parmakların dolaşımını sağladık. Hastamız böylece travma sonucu kaybettiği parmaklarına tekrar ulaşmış oldu. Cerrahi mikroskop altında, kalınlıkları yaklaşık olarak bir milimetre ve daha küçük olan atardamarlar, 0.7 - 0.8 mm ve daha küçük olan toplardamarlar, parmaklarının ucunu hissetmesini sağlayan sinirler ve parmakların hareket etmesini sağlayan tendonların tamamını  onarmış olduk. Ameliyat sonrası iyileşme süresi tamamlandıktan sonra fizik tedavi ile birlikte kısa süre sonra parmaklarını rahatlıkla kullanabilecek ve işine devam edecek durumda olacaktır.”

Bu tür kopmalarda tecrübeli bir hekimin müdahalesinin yanı sıra kopan parçanın doğru saklama, taşıma ve başvuru süresinin çok önemli olduğunu belirten Op. Dr. Vasıl Ercüment Erbaş, “Parmak kopmalarında, kopan parmağın soğuk suyla ıslatılmış bir beze sarıp bir naylon poşete konulması, bu poşetin de içinde buzlu su olan başka bir poşete konulması gerekiyor. Parmak, 6 saat süreyle bu şekilde kalabilir, ancak bu süre 8-10 saate kadar da çıkabiliyor. El ve kol kopmalarında ise bu süre daha kısa oluyor. Çünkü, kas dokusu fazlalaştıkça bekleme süresi de kısalıyor. Genellikle en çok yapılan yanlışlardan bir tanesi parmağın buz kalıplarının arasında sıkıştırılıp getirilmesi. Bu hem parmaktaki dokuların donmasına hem de ezilmeye neden oluyor. Erken başvurularda parmağı kurtarma şansımız biraz daha artıyor.”