- Bağımlılıkla Mücadele’de Sporun Önemi

"Bir kereden bi şey olur" Çocuklarımızı koruyalım

Dünya Uyuşturucuyla Mücadele Eden Sporcular Federasyonu DUMESF Başkanı Kaya Muzaffer Ilıcak, ‘Bağımlılıkla Mücadele’de Sporun Önem’ konulu seminer verdi.

DUMESF Başkanı Kaya Muzaffer Ilıcak; Kimse kimseyi kandırmasın Türkiye’de uyuşturucu yaşı ilköğretim çağındaki çocuklarımıza kadar musallat olduğunu söyledi.

Ilıcak, “Türkiye’de genç nesli yok etmeye uyuşturmaya yönelik bir saldırı vardır’ ‘Türk gençliğini yok etmek isteyen bir plan olduğunun farkındayız. Öğrencilerimize bağımlı olmadan, uyuşmadan sağlıklı ve temiz bir hayatta başarılı olabileceklerini anlatmalıyız. Öğretmeni, spor hocaları ve ailelerle birlikte seferberlik başlatmalıyız.” dedi.

DUMESF Başkanı Kaya Muzaffer Ilıcak, Sözlerine bu güzel imkânı sağlayan Kurtuluş Şehit Nuri Şener Ortaokulu, Okul Müdürü Niyazi Karan ve Şişli Talat Paşa Ortaokulu, Okul Müdürü Arif Akay’a teşekkür ederek başlayan Ilıcak, sözlerine şöyle devam etti.

Ilıcak, Kötü alışkanlıkların kazanılmasında arkadaş seçiminin çok önemli olduğunu, bir öğrencinin ailesinden, öğretmeninden ve spor hocasından gizleyeceği bir arkadaşının olamayacağını belirtti. Ayrıca, bilmedikleri ve tanımadıkları kişilerden yardım alınmamasını ve bu konuda çok dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Ilıcak, bedenimizin bize Allah’ın bir emaneti olduğunu ve onu korumamız gerektiğini belirtti. Bedenimizi her türlü uyuşturucu, sigara ve alkolden koruyarak ve spor yaparak koruyabileceğimizi belirtti.

Sağlıklı bir insan olmamamız için de mutlaka spor yapılması gerektiğini belirten Ilıcak, rol model olarak da kendimize iyi bir sporcuyu örnek almamız gerektiğini belirtti. Rol model seçiminde sporcunun başarısına, uyuşturucu ve doping kullanmamış olmasına ve vatanına bağlı olmasına dikkat edilmesinin önemine değinen Ilıcak, futbol dışında da birçok spor dalının olduğunu ve bu spor dallarında da Olimpiyat Şampiyonu dahi olmuş Türk sporcularının iyi bir rol model olabileceğinden bahsetti.

Ilıcak, konuşmasına şöyle devem etti: ‘Hayatın içinde engelli insanlar da vardır. Herkesin engelli arkadaşı olmalıdır. Engel, bir kusur, eksiklik ve utanılacak bir durum değildir ve her birey bir engelli adayıdır. Engeli aşmanın önemli bir yolu da spor yapmaktır. İster engelli ister engelsiz olsun her birey mutlaka en az bir spor dalında kendini ifade etmelidir.’

Ilıcak, ayrıca hayatın her alanında dürüst olmanın önemli olduğunu, spor yaparken de dürüstlüğün sporcunun olmazsa olmazı olması gerektiğini belirtti. Bazı sporcuların hak etmedikleri başarıları kazanmak adına ‘Doping’ denilen güç veren ve acıyı hissettirmeyen ancak sonucu bağımlılık ve ölümlere yol açan ilaçları kullandıklarını bildiren Ilıcak, bu sporcuların başarılı olsa dahi daha sonraki çalışmalarında ‘Doping’ yaptıkları ortaya çıkmaktadır.

Doping yaptıran bu sporcular hem hak etmedikleri başarıyı kazanmakta, hem dürüst olmamakta hem de temsil ettikleri ülkeleri de dünya nezdinde haksız yere rezil etmektedirler. ‘Ha Uyuşturucu Ha Doping’ sloganının bu konuyu çok güzel özetlediğini bildiren Ilıcak, hayatımızın her alanında ve de sporda dürüstlük kavramlarının düsturumuz olması gerektiğini vurguladı.

"Kimse kimseyi kandırmasın Türkiye’de uyuşturucu yaşı ilköğretim çağındaki çocuklarımıza kadar musallat oldu. “Türkiye’de genç nesli yok etmeye uyuşturmaya yönelik bir saldırı vardır’ ‘Türk gençliğini yok etmek isteyen bir plan olduğunun farkındayız. Öğrencilerimize bağımlı olmadan, uyuşmadan sağlıklı ve temiz bir hayatta başarılı olabileceklerini anlatmalıyız.

Öğretmeni, spor hocaları ve ailelerle birlikte seferberlik başlatmalıyız.

"Bir ülkenin geleceği sağlam temellerde olması, Aile, öğretmen, spor Antrenörleri, spor kulüplerimiz ve öğrencilerimizle birlikte olduğu fedakârlık gerektiren bir ekip işidir"

Kitap okuma alışkanlığı kazandırmalıyız”

Kitap okumanın bağımlı olmadan yaşamanın en önemli yolu, gençliğimizin rahat ulaşabileceği temiz yayınlarla dolu kütüphaneler kurmalıyız.

" Sakıncalı İnternet bağımlılığı beyin eskitiyor"

DUMESF’nin sadece Türkiye’de değil, dünyada da bir ilk olduğunun altını çizen Ilıcak, "Sporun yaşı yoktur, her yaşta spor yapabilirsiniz. Ama önemli olan sporu hayatımızın bir parçası yapmak. İnternet’i bilgilenmek ve faydalarından istifade etmek için kullanmalıyız. Ancak bu sayede bağımlılık yapan maddelerden kurtulabilir ve sağlıklı bir yaşam sürebiliriz. Bunca yıllık deneyimlerime dayanarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki spor, uyuşturucu ve benzeri maddelerle mücadelede en etkili yoldur.