Midyat Kaymakamlığı ve İlçe Müftülüğünün girişimleriyle Doktor İzzettin Mete tarafından hibe edilen ve Midyatlı Tural ailesinin yapımını üstlendiği Kur'an kursu, 64 yıllık bir konak restore edilerek 4-6 yaş grubu çocuklar için hizmete kazandırıldı.

Hacı Abdülkerim ve Meryem Mete Kur'an Kursu adıyla 3 bin metrekare alan üzerinde yapılan kurs binası, tapusuyla birlikte Diyanet Vakfına hibe edildi. Midyat'ın tarihi dokusuna uygun katori taşıyla yapılan binanın alt katında mağara odalar şeklinde Kur'an kursu sınıfları için dizayn edildi. Restorasyonunu Emekli Albay Abdurrahman Tural ve Mimar Mustafa Tural'ın üstlendiği kurs binasında ayrıca çocuk parkı da yapıldı.

Midyat'ın merkez Ortaçarşı Mahallesinde 8 ay önce restorasyonuna başlanılan ve kısa bir sürede tamamlanan kursun açılışı Midyat ilçe Kaymakamı Tekin Dündar'ın katılımıyla yapıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan tören, açılış konuşmalarının ardından yapılan dua ile Kur'an kursunun açılışı gerçekleştirildi.

Açılışta bir konuşma yapan Midyat İlçe Müftüsü Mehmet Şafi Bilik, kursun yapımını üstlenen ve Diyanet Vakfına hibe eden Doktor İzzettin Mete'ye ve emeği geçenlere teşekkür etti.


"Çocuklar anneleriyle beraber Kur'an öğrenebilecekler"
Kursun en önemli özelliğinin yetişkinlere de hizmet vereceğini yani çocukların anneleriyle birlikte Kur'an öğrenebileceğini ifade eden Bilik, "3 bin metrekarelik alanda yapılan Hacı Abdülkerim ve Meryem Mete Kur'an Kursunun mülkiyetini Diyanet Vakfına hibe eden Doktor İzzettin Mete Bey'e ve mimari destek sağlayan Mustafa Tural Bey'e teşekkür ediyorum. Buradaki asıl amacımız şuydu; dedik ki bir anne çocuğuyla bir araya gelmesi, okul öncesi dini eğitimini alması ve bununla birlikte annemiz de kendi eğitim eksikliğini de gidersin. Dolayısıyla biz burada 4-5 yaş grubu olarak eğitim vereceğiz ama bununla birlikte yetişkinlere de eğitim vereceğiz. Şu anda 15 çocuk ve 15 yetişkin, kursumuzda eğitimlerine devam etmektedirler. Burası Midyat'ımız için münbit (verimli) yerdir. Dini eğitimi ve medrese eğitimini seven ve konuşan bir milletimiz var. Hem medreselerimiz hem Kur'an kurslarımız hizmet veriyor. 4-6 yaş grubu olarak bu 4'üncü yerimiz. Hem mevcut hem sonraki nesiller için güzel bir eserdir." dedi

"Bugün çok kıymetli bir eserin, bir ilim merkezinin açılışını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz"

Ardından bir konuşma yapan Kaymakam Tekin Dündar ise, "Bugün çok kıymetli eserin, bir ilim merkezinin, Kur'an kursunun açılışını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kur'an kursu için bu yerin yeniden ayağa kaldırılarak anlamlı ve güzle bir eser haline getirilmesi çok yerinde bir çalışma oldu. Aynı zamanda bu bir kültür varlığı. Böyle bir faaliyetin böyle güzide bir mekânda icra edilmesi zaten çok daha anlamlı. Bu tür mekânların, bu tür etkinlikler için ne kadar önemli olduğunu, bu tarih ve kültür varlıklarının böyle anlamlı bir şekilde son ve hak din, Din-i Mübin-i İslam'ın kitabı olan Kur'an-ı Kerim'i öğretmek adına, çocuklarımızın hem geçmişiyle geleceğe taşımanın böyle mekânlarda yaşatmak çok daha anlam kazanıyor. Burada 4-6 yaş grubu Kur'an kursu hizmeti için burası inşallah hizmet edecektir. Böyle eski bir yapıyı herhangi bir vatandaş başka şekillerde de kullanabilirdi. Ya da çürümeye de terk edebilirdi. Ama ne güzel ki Allah da nasip etmiş. Şimdi her şeyden önce hayırlı bir işte kullanılmasıdır önemli olan. Helal kazanıp hayır için kullanmak çok daha anlamlı bir şeydir. Allah hepimize nasip etsin. Burayı vakfeden ve emek veren herkese, ilçe adına teşekkür ederim. Allah'ın kelamının öğretileceği bu güzide mekânın ilçemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum." dedi


"Güzel ahlakın kitabı olan Kur'an-ı Kerim ile çocuklarımızı tanıştırmak en güzel ödüldür"

Babasından yadigâr kalan 64 yıllık konağı böylesi hayırlı bir iş için hibe ettiklerini belirten Doktor İzzettin Mete ise şunları söyledi:
"Bir anne-babanın evladına bırakacağı en büyük miras güzel ahlaktır. İşte o güzel ahlakın kitabı olan Kur'an-ı Kerim ile çocuklarımızı tanıştırmak en güzel ödüldür. Kur'an-ı Kerim'i usulüne uygun olarak okumayı öğretmek, ibadetler için gerekli sure, dua ve ayetleri ezberlemek, hafızlık yaptırmakla İslam dinimizin ibadet, inanç ve ahlak esasları hakkında bilgi vermek için Kur'an kursları açılmaktadır. Bu Kur'an kursunun inşasında emeği geçenlere teşekkür ederim. Bu konak babam tarafından 1955 yılında inşa edildi. Bu zamana kadar tüm kardeşlerimizle bu konakta büyüdük. Hatıralarımız ve anılarımız var bu evde. Babam vefat etti daha sonra. Ben istedim ki faydalı bir şeyler yapalım bu memlekete. 4-6 yaş çocukları için bir eğitim yuvası olsun diye burayı Diyanete vakfettik. Tapusunu da verdim. Güzel ve faydalı bir yer olduğunu/olacağını düşünüyorum." dedi


Daha önce kendilerine ait binayı da yatılı kız kuran kursu olarak hibe eden ve bu binanın da restorasyon işlerini üstlenen Emekli Albay Abdurrahman Tural ve Mimar Mustafa Tural ise yaptıkları çalışmadan dolayı çok mutlu olduklarını ifade ettiler.

Konuşmaların ardından yapılan dua ile Kur'an kursunun açılış kurdelesi kesildi. Kaymakam Dündar ve beraberindeki heyet kurs binasını gezerek bilgi aldı. 

Kaynak: İLKHA

Editör: Süleyman Tunç