İSTANBUL (AA) - İstanbul Takas ve Saklama Bankası AŞ (Takasbank), Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ve Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği’nin (TKYD) iş birliğinde üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen "Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışması"nda ödüller sahiplerini buldu.

TSPB'den yapılan açıklamaya göre, Takasbank, TSPB ve TKYD iş birliğinde üniversiteli gençleri uzun vadeli tasarruf ve yatırıma yönlendirmek amacıyla gerçekleştirilen “Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepeti Yarışması”nın bu yıl üçüncüsü düzenlendi.

18 Nisan 2022’de başlayan ve 30 Kasım 2022’de sona eren yarışmaya katılan üniversite öğrencileri sanal ortamda oluşturulan portföylerini yönetti.

Yarışmada üniversite öğrencilerini uzun vadeli yatırıma yönlendirmek, yatırım fonları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak ve Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu’nun (TEFAS) kullanım yaygınlığını artırmak amacıyla üniversite öğrencilerinden sanal ortamda oluşturulan yatırım fonu portföylerini farklı yaş evreleri ve bu yaşlara uygun yatırım politikasını temsil eden gençlik (20 yaş), orta yaşlılık (40 yaş) ve yaşlılık (65 yaş ve üstü) olmak üzere üç farklı senaryoda yer alan profillerden en az birini seçerek yönetmeleri istendi.

Her bir senaryo için 1 milyon TL sanal bütçe ile düzenlenmiş olan yarışmada yarışmacılar, her senaryo için farklı oranlarda ve risklere sahip TEFAS’da işlem gören yatırım fonlarına yatırım yaparak portföylerini yönetti. Yarışmanın teknik altyapısı, Sermaye Piyasası Kurulu’nun fon sepeti kuralları çerçevesinde, Takasbank tarafından kurulan ve işletilen TEFAS tarafından karşılandı.

- 159 üniversiteden 1.228 öğrenci yarıştı

"Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışması"na 159 üniversiteden 1.228 üniversite öğrencisi katıldı. Öğrenciler, 18 Nisan-30 Kasım 2022 tarihleri arasında sanal ortamda seçtikleri senaryolarla portföylerini etkin bir şekilde yöneterek birbirleriyle yarıştı. 30 Kasım 2022 tarihinde sona eren Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepeti Yarışması’nın Gençlik Senaryosu’nun birincisi Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Fakültesi öğrencisi Muhammet Talha İleri olurken, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Fakültesi öğrencisi Salih Bostan ikinci oldu.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencisi Yavuz Ulutaş’ın birinci olduğu Orta Yaş Senaryosu’nun ikincisi ise Süleyman Demirel Üniversitesi Bankacılık ve Finans Fakültesi öğrencisi Ade Muchlis Ilyasa oldu.

Yaşlılık Senaryosu’nun birincisi Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Umut İnanç, ikincisi ise Yıldız Teknik Üniversite İşletme Bölümü öğrencisi Hakan Telli oldu. Her kategoride portföylerini en iyi yöneten yarışmacıların birincileri 15’er bin TL, ikincileri ise 12’şer bin TL karşılığında nakit para ödülü kazandı. Üniversite öğrencileri toplam 81 bin TL tutarında nakit para ödülü almış oldu.

- TEFAS web platform ve mobil uygulamayla fon yatırımcılarına, dönemsel analiz, karşılaştırma ve seçim yapabilme imkanı sunuyor

Takasbank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Avşar Sungurlu, finans sektörünün potansiyel yatırımcı ve profesyonelleri olan gençlerin 3. Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışması’na katılımıyla bu seneki organizasyonun da başarılı bir şekilde tamamlandığını ifade etti.

Üniversite öğrencilerinin yatırım fonlarını tanıması, portföy yönetme kabiliyetlerini arttırması, tasarruf ve yatırım tecrübesi edinmeleri ve finansal okuryazarlıklarının geliştirilmesine yönelik olarak gerçekleştirilen yarışmanın, önemli bir farkındalık yarattığını belirten Sungurlu, sermaye piyasalarındaki yatırım fırsatlarına, bireysel ve kurumsal yatırımcıların artan ilgilerinin piyasaya memnuniyet ve güven verici olduğunu, Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu’nun (tefas.gov.tr) web platform ve mobil uygulaması sayesinde fon yatırımcılarına, dönemsel analiz, karşılaştırma ve seçim yapabilme imkanı sunmaya devam ettiğini vurguladı.

TSPB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztop ise değişimin ve veri akışının hızlandığı günümüzde, finansal eğitimin zorunlu eğitim müfredatı ile entegre edilerek bireylere küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerektiğini bildirdi.

Öztop, şunları kaydetti:

“Sermaye piyasalarının şirketlere, yatırımcılara ve ülkemiz ekonomisine çok yönlü katma değerinin artırılmasının yolu derinleşmesi ve büyümesinden geçiyor. Bunun için de bireylerin finansal okuryazarlığının artırılması, yatırımcıların bilgilendirilmesine ihtiyaç var. Finansal okuryazarlığın artmasının bireylerin ve toplumun refah düzeyini artıracağına inanıyoruz.

Birlik olarak bu nedenle her zaman yatırımcıları odağına alan bir anlayışla hareket ediyor, başta gençler olmak üzere tüm bireylerin finansal okuryazarlığını artırmaya, yatırımcıları bilgilendirmeye yönelik çok yönlü etkinlikler, eğitimler gerçekleştiriyoruz.”

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği olarak Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri ve Takasbank ile birlikte Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışması ile gençlere uzun vadeli yatırım kültürünün geliştirilmesi, bilgi ve deneyimlerinin artırılması anlamında çok önemli bir ortam yarattıklarını belirten Öztop, yarışmaya üniversite öğrencilerinin her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun ilgi göstermesinden ve yüksek katılımdan büyük memnuniyet duyduklarını aktardı.

Öztop, “Yarışma üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlığının artırılmasında her geçen yıl daha da önemli rol oynuyor, risk getiri ilişkisini bilgiye dayalı analizler ve uzun vadeli bir bakış açısıyla oluşturan bir yatırımcı kültürü geliştirmelerinde benzersiz bir deneyim imkânı sunuyor. Yarışmaya katılan öğrencilerin sağladıkları başarılar, gençlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi ve bilgisi anlamında çok umut verici oldu.” ifadelerini kullandı.

Yarışmayı kazanan öğrencileri tebrik eden Öztop, Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışması’nın gelenekselleşerek devam edeceğini ve gençlerin de gelecek yıllarda katılımının katlanarak artacağına inandığını belirtti.

- "Bu deneyimin gençlerimize, iş hayatına atıldıklarında da yol gösterici olacağına inanıyorum”

TKYD Başkanı Mehmet Ali Ersarı da tasarruf ve uzun vadeli yatırım bilincinin yaygınlaşması ve gelişmesi için gençlerin bu tip projelerle desteklenmesinin önemini vurgulayarak, “Yarışma ile öğrencilerimize uzun vadeli, risk-getiri dengesini etkin bir şekilde kurabilecekleri bir ortam sağladık. Öğrencilerimiz sağladığımız bu olanağı kullanarak yarışma süresince uzun vadeli bakış açısıyla hayatın 3 farklı evresine sahip senaryolarda yarışarak farklı varlık sınıfları arasındaki dengeleri nasıl kurmaları gerektiği konusunda önemli deneyimler kazandılar. Bu deneyimin gençlerimize, iş hayatına atıldıklarında da yol gösterici olacağına inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Ersarı, Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği olarak, sermaye piyasalarının gelişmesi ve derinleşmesi için uzun vadeli yatırımcı kültürünün, başta gençler olmak üzere toplum genelinde daha da geliştirilmesi gerektiğine inandıklarını belirtti.

Ersarı, “Bu anlayışla Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışması’nı geleneksel hale getirerek üniversite öğrencilerinin tasarruflarını yönlendirmeye, finansal kararlarını almada uzun vadeli bakış açısı oluşturmaya ve finansal okuryazarlıklarını artırmaya katkı sağlamaya devam edeceğiz. TKYD olarak bu tür projelerle ayrıca üniversiteli gençler arasında uzun vadeli yatırımın adresi olan yatırım fonları ve çok önemli bir açık mimari platform olan TEFAS’ın bilinirliğinin yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz.” dedi.