İSTANBUL (AA) - Asrın İşadamları Derneği (ASRİAD) Sektörel Yapılanma ve İş Geliştirme Başkanlığı tarafından düzenlenen "Sektörler Sahada" buluşması, Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Programa, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, ASRİAD Genel Başkanı Adnan Danışman, ASRİAD Genel Başkan Yardımcıları ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile genel merkeze bağlı 20 sektöre mensup iş insanları katıldı.

Danışman, konuşmasında, "Pandemi, ekonomik sorunlar ve savaş derken şimdi de gıda krizi söylentileriyle mücadele ediyoruz buna rağmen tüm olumsuzlukları olumluya çevirecek inanç, gayret ve iradeye sahibiz." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin üretim ve ihracatını artırabilmesi için küresel rekabette avantaj sağlayabileceği sektörlerde yatırımlara ihtiyacı olduğunu belirten Danışman, şunları kaydetti:

"Enflasyon ve kurlardaki aşırı oynaklıklar bir taraftan yatırım iklimini bozarken, diğer taraftan sanayici ve üreticiler için maliyet ve fiyat belirleyememe, dolayısıyla sermayelerinin erozyona uğrama riskini de beraberinde getiriyor. Kurumsal yapıları zayıf, küçük ve orta ölçekli firmalarda bu risk daha yüksek. Türkiye'nin üretim ve ihracatını artırabilmesi için yeni ve küresel rekabette avantaj sağlayabileceği sektörlerde yatırımlara ihtiyacı var. Bu durumun yaratacağı istihdam işsizliğe de belirli ölçüde çözüm olabilir."

Danışman, dünyada gıda krizinin konuşulduğu bu günlerde tarımsal üretime verilecek desteklerin oldukça önemli olduğuna vurgu yaparak, 10 yıl ve üzeri yapılacak geleceğe yönelik tarım politikaları ile tarım sektörünün geliştirilmesinin Türkiye'yi de ciddi anlamda kalkındıracağını söyledi.

Türkiye'nin doğrudan yabancı sermaye yatırımları için cazibe merkezi haline getirilmesinin önemine değinen Danışman, yatırım yapacak iş insanlarının orta ve uzun vadeli plan yapabilmelerinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

-"Türk ekonomisi sanayi yoğun bir ekonomi"

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, ASRİAD AR-GE'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çakıcı'nın moderatörlüğünü yaptığı "Küresel Kriz Ortamında Ülkemizin İhracat Performansının Anlamı" paneline katıldı.

Avdagiç burada yaptığı konuşmada kapasite kullanım oranı yerine kapasitenin kendisinin sorgulanıp, artırılması gerektiğini belirterek, Türk iş insanlarının zaten elindeki kapasiteyi en verimli şekilde kullandığını ifade etti.

Çevre meselesinin dünyanın önde gelen gündem maddeleri arasında yer aldığına dikkati çeken Avdagiç, dış dünyayla iş yapmak isteniyorsa mutlaka iş süreçlerinde Yeşil Mutabakata uygun olarak hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Avdagiç, ailede, özel sektörde ve kamuda, her alanda, tasarrufun önemine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Bir tanesi şahıs ve aile olarak yapmamız gereken tasarruf var ki bu gerçekten üzerine çok kafa patlatmamız gereken bir konu. Tasarruf konusunda toplum olarak karnemiz iyi değil. Bunu net bir şekilde özeleştiri yapalım. İki, şirket olarak yapmamız gereken tasarruflar var. Üç, görev yaptığımız kurumlarda, organizasyonlarda yapılması gereken tasarruflar var. Dört, kamunun yapması gereken tasarruflar var. Kamunun yapması gereken tasarrufları gündeme getirirken sadece merkezi hükümet değil burada yerel yönetimler ve diğer tüm unsurları da dikkate almak lazım."

Türkiye'nin çok dinamik bir ülke olduğuna dikkati çeken Avdagiç, "Türkiye'de bizim iş insanlarımızın yaptığı gibi, dinamik mevcut şartlara ve taleplere hızlı adapte olabilen dünyada ülke sayısı çok az. Bu önemli bir fırsat, Türk insanının oluşan yeni şartlara uyum kabiliyeti her türlü takdirin üzerinde. " dedi.

Avdagiç, dünya genelinde artan lojistik fiyatlarının Türkiye'ye konumu sebebiyle avantaj sağladığını belirterek, "Dolayısıyla şu anda bu olumsuz gibi gözüken şartların içinde inanılmaz fırsatlar var." ifadesini kullandı.

Sektörel Yapılanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Ateş ise konuşmasında, sektör komisyonlarının ASRİAD'ın kuruluşundan bu yana yaptığı çalışmalar ile gelişim aşamasına ilişkin bilgi verdi.

İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Engin Doğan ise yaptığı konuşmada, her hafta düzenli olarak ASRİAD üyesi iş insanlarının katılımıyla gerçekleştirdikleri ve bu hafta 159’uncusunu düzenledikleri Ticaret Toplantıları hakkında değerlendirmede bulundu.