J.P. Morgan’da Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Finansal Kuruluşlar Grubunun başı olan Midyatlı hem şehrimiz ve Mardinli Ünlü Dermatoloji Uzmanı Dr.Nihat Özkan’ın oğlu Gökhan Özkan, yaşadığımız pandemi sürecinin, müzakere aşamasını da etkilediğinden söyledi.

Özkan, "46 Milyar Dolarlık Birleşme Suudi Güç Merkezini Yarattı" dedi.

Suudi Arabistan’da faaliyet gösteren National Commercial Bank (NCB) ile Samba Finansal grubu birleştiğini söz eden ÖZKAN, J.P. Morgan’ın finansal danışmanlığını yaptığı ve Suudi Arabistan’ın en büyük iki finansal kurumunun 46 Milyar Dolar değerindeki birleşmenin geçmişi 2018 yılı Noel zamanına uzanmaktadır.

J.P. Morgan’ın Londra’da bulunan genel merkezinde, Noel tatili sebebiyle sakin bir gün olması beklenirken, birleşmeyi gerçekleştiren takım, tatil zamanı ofiste toplanmış ve National Commercial Bank’ın (NCB) Riyad Bank ile birleşme isteğine ilişkin hazırlıkları gerçekleştirmeye başlamıştır. Ancak emekler sonuç vermemiştir. İki banka da, takip eden 6 ay boyunca derin tartışmalara girmiş, Riyad Bank’a gösterilen talep, hisse değerinde ciddi artış sağlamış ve fiyatlandırma konusunda mutabakat sağlanamamıştır.

Riyad Bank ile görüşmeler, o zamanlar olumsuz olarak sona yaklaşsa bile, J.P. Morgan’ın yönlendirmesi ile NCB, ülke içinde bir birleşmenin yakın takipçisi oldu. Çünkü, J.P. Morgan’a göre, bölgede ciddi bir konsolidasyon sağlanmıştı ve NCB’nin de varlığını ve yeteneklerini güçlendirmesi Bankaya avantaj sağlayacaktı.

Bunun sonucunda, NCB ve Samba Finansal Grubu 2020 başlarında görüşmelere başladı. Görüşmeleri tamamen gizli tutabilmek için, müzakereler iki bankanın yönetim kurulu başkanları tarafından yürütüldü. J.P. Morgan’ın takımı da, gizliliği en üst düzeyde tutabilmek için, çok az kişiden oluşuyordu.

Üst düzeyde yürütülen gizlilikle, yatırımcılar ve rakipler geçtiğimiz Haziran ayında yapılan duyuru ile hisselere ilişkin ön kambiyo değişim birimini gördüklerinde şaşkınlığa uğradılar. Ön oranı uygulamak, sızıntı riskini azaltmak için yenilikçi bir uygulama oldu. Böylece daha önce yaşanan kötü tecrübeden ders çıkartarak, iki banka için de hisse değerlerinin ciddi bir şekilde artmasını engellendi.

Oldukça yoğun geçen 3,5 aylık bir süreçte, durum tespiti tamamlandı ve taraflar geçtiğimiz Ekim ayının ortasında birleşme anlaşmasını imzaladı. İki bankanın tamamen birleşmesinin 2021’in ilk yarısında gerçekleşmesi bekleniyor.

J.P. Morgan’da Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Finansal Kuruluşlar Grubunun başı olan Midyatlı hem şehrimiz Gökhan ÖZKAN, yaşadığımız pandemi sürecinin, müzakere aşamasını da etkilediğinden bahsetti. Normalde, bu büyüklükteki birleşmelerde, taraflar ile görüşmek için çok sık seyahat edildiğini belirten ÖZKAN, bu süreçte tüm görüşmelerin telefon veya video konferans yoluyla gerçekleştiğini söyledi. Müzakerelerin bu şekilde yürütülmesi, Londra-Riyad arasında seyahat edilseydi kaybedilecek günleri de çalışarak değerlendirdikleri için, böylesine büyük bir birleşmenin, 3 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmasını da sağladığını ekledi.

Avrupa’ya kıyasla, Suudi Arabistan’da bu tarz birleşmeler pek sık yaşanmamakla beraber, müzakerelerin 1 yıldan uzun sürmesi normal karşılanmaktadır. J.P. Morgan’ın bu kadar kısa sürede ve bu büyüklükte bir birleşme sağlaması, bölgeye yeni bir standart getirdi.

Toplam değeri 46 Milyar Dolar olan bu birleşme, 11 yıl içinde Suudi Arabistan ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesinde gerçekleştirilmiş en büyük finansal kurum birleşmesi olarak nitelendirilmektedir. İki bankanın toplam varlığı 223 Milyar Dolar ile Suudi Arabistan’ın en büyüğü, net gelir olarak Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesinin en fazlası olacak ve şirketlerin toplam piyasa değeri ile de bölgede ilk üçte yer alacaktır.

ÖZKAN, NCB’nin 2018 yılı sonundaki birleşme sürecinde ve daha önce SABB ve Alawwal Bankalarının, Birleşik Arap Emirliklerinde ise ADCB ve UNB Bankalarının birleşmelerinde kazandıkları deneyimin, bölgede güvenilirliklerini artırdıklarını söyledi. Ancak bölgede hala gereğinden fazla sayıda Banka olduğunu ve hem ülke içi hem bölgede çeşitli birleşme imkânlarının olduğunu da ekledi.

J.P. Morgan, NCB’ye verdiği tavsiyede, birleşeceği ortağın, özellikle hizmet anlamında portföylerine katkı sağlaması gerektiğini belirtti. Samba ile NCB, kurumsal müşteri pozisyonunu güçlendirdi, kurumsal bankacılık tecrübesini artırdı. Birleşme, bireysel bankacılıkta %26 pazar payı, kurumsal bankacılıkta ise kredilerde %27 pay ile birincilik getirdi.