DSİ Genel Müdürü Acu; Hasankeyf’te İncelemelerde Bulundu

DSİ Genel Müdürü Murat Acu ve beraberinde ki heyet Ilısu Barajı ve HES projesi kapsamında ‘’Yeniden Yerleşim Çalışmaları’’ devam eden Hasankeyf ilçesi kültürel faaliyetler ile yeniden yerleşim çalışmalarının yapıldığı alanda incelemelerde bulundu.

DSİ Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Ziyarete, Genel Müdür Yardımcısı Murat Dağdeviren, Barajlar ve Hidroelektrik Santraller Dairesi Başkanı Dinçer Aydoğan, Emlak ve Kamulaştırma Dairesi Başkanı Ali Rıza Ceylan, Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanı Kemal Karakuş, Ilısu Projesi DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı eşlik etti.

Batman programında ilk olarak Batman Valisi Ahmet Deniz’i makamında ziyaret eden Genel Müdür ACU ziyaretin ardından düzenlenen Koordinasyon Toplantısına başkanlık etti.  ‘’Koordinasyon Toplantısında’’  Hasankeyf yeniden yerleşim çalışmaları ve Ilısu Barajı ve HES projesinin bütün bileşenleri masaya yatırıldı.

DSİ Genel Müdürü Murat ACU, ‘Ilısu Barajı ve HES İnşaatında 24 milyon m3 hacimli baraj gövdesi ve ön yüz betonu tamamlanmıştır. Elektromekanik imalatlar devam etmektedir. Aynı zamanda bugün Ilısu Barajının 6. ve son rotorunu da yerine indirdik. Elektrik bağlantıları da son aşamaya getirilmiştir.  Ilısu Barajı önyüzü beton kaplı baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından dünyanın en büyük barajıdır. Gövde hacmi bakımdan ülkemizde Atatürk Barajından sonra ikinci, üreteceği enerji bakımından, Atatürk, Karakaya, Keban Barajından sonra dördüncü, ülkemizin en önemli su kaynağı olan Dicle Nehri üzerinde yapılmış ve yapılmakta olan en büyük Baraj ve HES olma gibi önemli özelliklere sahiptir. Temelden yüksekliği 135 metredir. Ilısu Barajı’nın kurulu gücü 1.200 MW olup, yıllık ortalama 4 milyar 120 milyon kiloWatt saat enerji üretecektir. Sadece Elektrik Enerjisi Üretiminden Ekonomiye yıllık 1,5 milyar TL katkı sağlayacak. Barajın toplam maliyeti 8,5 milyar TL’dir. Ilısu Barajında Haziran 2018’de su tutma çalışmalarına başlanılacaktır” dedi.

Tarihimize Sahip Çıkıyoruz

Ilısu Baraj Gölü alanında bulunan 540 yıllık tarihi Zeynel Bey Türbesi, Türkiye'de ilk defa uygulanan proje ile 2 kilometre taşınarak, baraj göl alanından çıkartıldığının altını çizen Genel Müdür ACU,’ “6 eser daha taşınacak ve 2 eser yerinde korunacaktır. Anıt eserlerden Kızlar Cami taşınma işinin sözleşmesi de 03 Nisan 2018 tarihinde yapılarak işe başlanılmıştır. Diğer anıt eserlerin taşıma ve koruma ihaleleri mayıs ayında yapılacak olup 2018 yılı içerisinde tüm çalışmalar tamamlanarak Ilısu Barajında Haziran ayında su tutulması hedeflenmektedir. Yeni Hasankeyf’te yapılan konut ve kamu binaları için İskân Raporu Batman Valiliği tarafından onaylanmıştır. Kaymakamlık, İlçe Emniyet Amirliği, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü,  PTT, Kütüphane, Hasankeyf Belediyesi, Kamu konutları,  yeni yerleşime taşınmış olup, İlçe tarım müdürlüğünün ise önümüzdeki günlerde taşınması beklenmektedir. Hasankeyf ilçesi Yeni Yerleşim Yeri hak sahipleri için 710 adet konut ve mezarlık inşaatına başlanmış olup, yaklaşık 75 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır” dedi.

Ilısu Barajı Ve Hes Göl Altında Kalacak Köy Yollarının Rölekasyonu (Batman-Diyarbakır) Yapım İşi Kapsamında Çalışmalar Devam Ediyor

Köy yollarının rölekasyon çalışmalarının devam ettiğini belirten ACU, ‘İş kapsamında toplam 15 güzergâhta 76 km yoldan, 70 km yolda kazı ve dolgu çalışmaları tamamlanmıştır. 13 güzergahın kazı/dolgu çalışmaları tamamlanmış olup 7 ve 10 nolu güzergâhlarda ise kazı/dolgu çalışmaları devam etmektedir. Toplam 4.690.000 m³ kazı/dolgu imalatı ile 200 adet menfez yapılmıştır. Yol alt temel malzemesinin de serme çalışmalarına başlanılmıştır.

Ilısu Barajı Ve Hes Göl Altında Kalacak Köy Yollarının Rölekasyonu (Siirt-Şırnak) Yapım İşi Kapsamında Çalışmalar Devam Ediyor

Bu iş kapsamında da toplam 16 güzergâhta 161 km yol yapılacaktır. 2 güzergâhda kazı/dolgu çalışmaları tamamlanmış olup, Geri kalan güzergâhlarda ise kazı/dolgu çalışmaları devam etmektedir. 6.618.000 m³ kazı/dolgu imalatı yapılmıştır. 19.000 m³ alt temel malzemesinin de serme ve sıkıştırması yapılmıştır. Toplam 588 adet menfezin 211 tanesinin betonu dökülmüştür. Yol inşaatları ile konforu yüksek 237 km köy yolu yapılmaktadır. ’dedi

Hasankeyf’te Bulunan Anıt Eserlerin Taşıma Ve Koruma Yapım İşi Çalışmaları Devam Ediyor

Batman İli Hasankeyf İlçesi sınırları içerisinde kalan eserlerin taşınma ve korunması İş kapsamında devam eden çalışmaların son durmunu aktaran ACU,’Ilısu Barajı kapsamında göl altında kalan anıt eserlerden Süleyman Han Cami, El-Rızık Cami, Koç Cami ve Kızlar Caminin Yeni Hasankeyf İlçesine taşınacağı yol güzergâhındaki Dicle Nehir Geçiş Köprüsü tamamlanarak Dicle Nehri köprü altına yönlendirilmiş olup yol dolgu çalışmaları devam etmektedir.

Artuklu hamamı kot indirme ve kazı çalışmaları tamamlanmıştır. Artuklu Hamamının yeni yerindeki istinat duvarı ve fore kazık imalatları tamamlanmıştır. Artuklu Hamamı çıkış yoluna da devam edilmektedir.

İmam Abdullah Zaviyesi ve Minaresi çalışma sahasındaki mezarların taşınması işlemi tamamlanmıştır. Temel kot indirme çalışmaları tamamlanmıştır. İmam Abdullah çıkış yolu dolgu çalışmaları devam etmekte olup yeni yerindeki istinat duvarı ve fore kazık imalatları tamamlanmıştır.

Anıt Eserlerin taşıma yolunda kazı/dolgu çalışmaları devam etmektedir. Yamaç Külliyesinin su altında kalacak kısmının koruması yapılmıştır. Su üstünde kalacak olan harim ve avlunun ise koruma ve restorasyonu tamamlanmıştır.

Orta Kapının taşıma platform betonları dökülmüştür. Ayrıca Orta Kapının kaldırma iskelesi kurulumu çalışmalarına da başlanılmıştır. Ortakapını Yeni yerindeki fore kazık imalatları tamamlanmıştır. ’dedi.

DSİ Genel Müdürü Murat ACU;‘’Son olarak bu çalışmaların yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ‘dedi.

Hasankeyf’te vatandaşlar ile de bir araya gelen Genel Müdür ACU,’ Vatandaşları dinledikten sonra ''Hasankeyf Yeni Yerleşkesinde'' hizmet vermeye başlayan Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven ve Belediye Başkanı Vahap Kusen’i ziyaret ederek Hasankeyf altyapı ve üstyapı çalışmaları hakkında istişarede bulundu..

'Hasankeyf ilçesi Yeni Yerleşim yeri yerleşkesine geçen Genel Müdür ACU,’ Hak sahipleri için inşa edilen 710 adet konut inşaatının alt ve üst yapı çalışmaları ile çevre düzenleme çalışmalarını yerinde inceleyerek, çalışmalarda gelinen seviyeler hakkında bilgi aldı.

Midyat Gündem / Selahattin Erol