MHGF'nin 13'üncü sektörel iletişim toplantısı Diyarbakır'da yapıldı

İş Adamı Halil El, Dicle havzasının Tekstil ve diğer alanlardaki potansiyeli çok yüksek olduğunu söyledi

Türkiye Moda Hazır Giyim Federasyonu'nun (MHGF) düzenlediği sektörel iletişim toplantısının 13'üncüsü Diyarbakır'da düzenlendi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) konferans salonunda gerçekleşen toplantıya hazır giyim sektörde faaliyet gösteren firma ve dernek başkanları katıldı.  

Toplantıda bir konuşma yapan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Organize Sanayi Bölgesi'nde arsa tahsis edilen yatırımcıların neredeyse yüzde 40'ının batı illerinden geldiğini söyledi.

Başkan Kaya, “Büyük çoğunluğu İstanbul'dan geldi, yatırımcıdır, kardeşlerimizdir. Ama içlerinden bir tanesi bile batıdan yok. Tamamı bölge kökenli buradan batıya gitmiş arkadaşlarımızın getirip burada fabrika açtılar.” Dedi.

Bugüne kadar 20'den fazla teşvik yasası yürürlüğe girdiğini kaydeden Kaya, “Dönüp baktığınız zaman bu 20'nin tamamı neredeyse bölgeler arası kalkınmışlık farkını gidermek yerine tam tersi bir sonuç verdi. Bölgeler arası kalkınmışlık farkı daha da açılmaya başlandı. Burada şu sonuç çıkıyor ki, gerçekten bu bir ürün veya bir sektör veya bir bölge gerçek anlamda teşvik edilecekse buna birkaç açıdan bakmak lazım.” Diye konuştu.

Mardin Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (MARGİSAD) başkanı Halil El’ de, Midyat ve Mardin özelinde Dicle havzası İle ilgili konuşma yaptı.

MARGİSAD Başkanı Halil El,  Dicle havzasının Tekstil ve diğer alanlardaki potansiyeli çok yüksek olduğunu söyledi

El şöyle konuştu: “Midyat, Mardin, Diyarbakır, Siirt ve Batman’da tekstil sektörüne sahip çıkılmasını gerekir. Sadece Midyat ilçemizde 76 adet tekstil firması var. Dünyaca ünlü yerli ve yabancı marka üretiliyor. Milyonlarca ürün çekiliyor. İhracatımızın en önemli sıkıntısı katma değer üretemiyoruz. Birlikte hareket ederek organize hale gelirsek çok büyük işler başarabiliriz. Bunun için hiçbir engel yok. Tarih, turizm, tarım ve tekstil bu bölgenin bir gerçeği. Her bir dal bir Hollanda kadardır. Ve potansiyeli çok yüksek bir yer.” Şeklinde konuştu.

Panel, konuşmaların tamamlanmasından sonra sunumlarla devam etti.