DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince başlatılan "En Temiz Diyarbakır" kampanyasının tanıtımı yapıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, çevre duyarlılığı oluşturmak, sıfır atık ve geri dönüşüme teşvik etmek, toplumun çevre meselelerinde farkındalığını artırmak, doğaya ve topluma karşı sorumlulukları hatırlatmak ve temiz bir Diyarbakır idealini ortak bir hedef haline getirmek amacıyla başlattığı "En Temiz Diyarbakır" kampanyasının tanıtımını için bir otelde program düzenledi.

Programda, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Necim Şeyban kampanyayla ilgili sunum yaptı.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayhan Kardan da yaptığı konuşmada, Diyarbakır'ın yüzölçümü olarak Türkiye'nin 10'uncu, nüfus olarak da 14'üncü büyük şehri olduğunu söyledi.

Diyarbakır'da tüketimden kaynaklı günlük 2 milyon 328 bin 784 kilogram çöp oluştuğunu belirten Kardan, şehir paydaşlarının katılmadığı bir temizlik yönetiminin mümkün olmayacağını kaydetti.

Büyükşehir Belediyesinin kenti vahşi depolamadan kurtarmak ve çöpü enerjiye dönüştürmek için Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) projesini başlattığını anımsatan Kardan, şöyle konuştu:

"Bütün atığı, çöpü, yeniden kazandırmak için projelerimiz bundan sonra da devam edecek. Bu kampanyada muradımız çöp üretimini durdurmak değil, tüketim varsa çöp üreyecektir. Çöpün şehri çirkinleştirmesini engellemek, geri dönüşümü mümkün olan atıkları daha çok dönüştürmek, kimyasal atıkların doğaya verdiği zararı azaltmak, Diyarbakır'a yakışır bir çevre duyarlılığı geliştirmek arzusundayız. Şehri kirletmemenin en güzel şehir temizliği olduğunu, Diyarbakır'ın en temizi hak ettiğini şehrin yaşayanları ve paydaşları olarak gösterelim istiyoruz."

- Slogan: "Surlarda Diriliş"

"Surlarda Diriliş" sloganıyla temizlik, restorasyon, fonksiyonlandırma, kaçak yapılardan arındırma çalışması yaptıklarını belirten Kardan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu çalışmada karşılaştığımız en büyük problem, can evimiz olan o surların içlerinin tonlarca çöple dolu olmasıydı. Biri çöp, izmarit atıyor, diğerleri de atmaya devam ediyor. Etrafta çöp kovası olduğu halde sokaklarımızı, caddelerimizi, mesire alanlarımızı kirleten tonlarca çöp topluyoruz. Düzeni bozan bu davranışlar, hem nitelikli bir temizliği engelliyor hem maliyetlerimizi artırıyor. Diyarbakır'ın büyüklüğü dikkate alındığında, büyük bir enerji, insan kaynağı ve maliyet harcadığımız halde bu kirletmeyle mücadele etmek kolay değil. Hepimizin, bütün şehrin ve insanlarımızın elini taşın altına koyması gerekiyor."

- "Kirletmek kadar kirletmemek de bulaşıcı"

Kirletmek kadar kirletmemenin de bulaşıcı olduğunu dile getiren Kardan, tüm vatandaşları, kurum ve kuruluşları projeye ortak olmaya davet etti.

Kardan, kampanyada "Çöpü çöpe atalım, yere atmayalım", "Evimizin, dükkanımızın önünü temiz tutalım", "Piknik alanlarını çöple kirletmeyelim", "Ambalaj atıklarını ayrıştıralım", "Plastik kullanımını azaltalım", "Geri dönüşümlü ürün kullanalım" ve "Atık yağları lavaboya dökmeyelim" sloganlarını kullanacaklarını belirtti.

"En Temiz Diyarbakır" hedefine ulaşmak için çalışacaklarını aktaran Kardan, bütün okullar, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, esnaf ve tüccarların katılımıyla kampanyanın bir Diyarbakır kampanyası olmasını istediklerini bildirdi.

Kardan, "En temiz Diyarbakır idealimize hizmet edecek her türlü görüş, düşünce, proje, programa bütün kalbimizle açığız. Bu amaçla yapılacak her türlü girişimin yanındayız. Kampanyamız hayırlı olsun. Hepimizi gururlandıracak bir sonucun başlangıcı olsun. Şehirlerin en temizi Diyarbakır olsun." ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesince başlatılan kampanyanın paydaşları arasında Sur, Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir Belediyeleri, Kızılay, TEMA, Yeşilay, Dicle Üniversitesi, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti, Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı ile Kültür Turizm ve Musiki Derneği yer alıyor.