Mardin, Midyat ve Savur'daki 9 kilise ve manastır UNESCO Dünya Mirası Geçici Listeye kabul edilmesi tam adaylık hazırlandı.

Midyat Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce Milli İrade İlkokul/Ortaokulu’nda düzenlenen çalıştay tamamlandı.

Midyat Belediyesi tarafından, Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 30 Nisan 2021'de eklenen Mor Sobo Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi (Yoldath Aloho), Deyrulzafaran Manastırı, Mor Gabriel Manastırı, Mor Abai Manastırı, Mor Loozor Manastırı, Mor Yakup Manastırı, Mor Quryaqos Kilisesi ve Mor Azozo Kilisesinin daimi listeye de kabul edilmesi adaylık dosyası hazırlandı.

Midyat Belediye Başkan yardımcısı Ali Alptekin, modaratörlüğünde düzenlenen çalıştaya; Kültür Ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdürlüğü Tespit Ve Planlama Dairesi Başkanı Gökhan Bozkurtlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Dünya Miras Alanları Şube Müdürü Kıvılcım Neşe Akdoğan, Kültür ve Turizm Uzmanı Dr. Şule Kılıç Yıldız, Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdürlüğü Şehir plancısı İpek Özbek konuşmacı olarak katıldı.

Düzenlen çalıştayın ardından, açıklamalarda bulunan Belediye Başkan yardımcısı Ali Alptekin, UNESCO Dünya Mirası Asil Listeye girmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ettiğini söyledi.

Alptekin şöyle konuştu, “Midyat Belediye Başkanı Sayın Veysi Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte gerçekleştirilen “6-10 Haziran Midyat UNESCO Alan Yönetimi Çalıştayını” başlattık. Bu çalıştayın adımı alan yönetim planı sınırlarının belirlenmesi ve aday dosyasının hazırlanması için bir taslağın oluşturulmasıdır. Bu kapsamda pazartesi gününden itibaren 9 adet manastır ve kilise yapılarının gezerek gerek ölçümler gerek taslak çalışmalar ve hava görüntüleri alındı. Bunlar üzerinde paydaşlarıyla birlikte iletişim kurularak bu sınırların belirlenmesi ile ilgili çalışma yapıldı. Akabinde gerçekleştirdiğimiz bu alan yönetim çalıştayı toplantısı ile birlikte de gerek kurum temsilcileri gerek sivil toplum kuruluşları ile birlikte bu sınırların taslak kurulumu tartışıldığı, herkesin öneriler alındı. Bunun devamında da bakanlık oluruna sunulacak bu taslak, program meclisini belediyemizin aldığı yetkiyle alan yönetim plan sınırların belirlenmesi ve asil dosyanın hazırlanma süreci başlamış olacak.” Dedi.

UNESCO Dünya Mirası geçici Listesi’nde yer alınması,  gerek ülkemiz gerekse dünya çapında Midyat'ın tanınmasına vesile olduğunu kaydeden Alptekin, “turizm potansiyelinin geliştirmiştir. Tarihinde Kültür Ve Turizm Bakanlığımızdan aldığımız yetki sayesinde hiç ara vermeden alan yönetim planının oluşturulması ve asıl asil dosya aday dosya hazırlık sürecinin başlatılması için bir sürece başlayacağız.  Ve hızlıca bir şekilde önce biz öncelikle bakanlığımızda sonra da Paris'e dosyamızı teslim edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Düzenlenen Çalıştay’ya Midyat Belediye başkan yardımcıları Cazım Aslan, Abdurrahim Çelik, Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürü Elif Belkıs Baştürk, Mardin Müze Müdürü Gani Tarkan, İsviçre Süryani - Arami Derneği Başkanı Melke Toprak, Dünya Süryani Federasyonu Başkanı Jhony Masso, Mor Gabriel Manastırı vakıf Başkanı Kuryakos Ergün, Turabdin Gazetecler ve Yazarlar Derneği Başkanı Süleyman İş, paydaş kurum, kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Yapılan konuşmaların ardından, dilek ve temennilerden sonra plaket takdimi ve günün anısına fotoğraf çekildi.

Selahattin Erol