Öncelikle belirtmeliyim ki bu öyle sıradan bir yol değildir.

Yıllardır kangren haline gelmiş bir yol hikâyesidir.

Bölge halkının çok istediği ve rüya olarak gördüğü Mardin – Midyat bölünmüş yol projesinin yapımına nihayet başlandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’ un da katıldığı görkemli temel atma töreniyle start aldı.  

Güneydoğu Anadolu bölgesinin incisi olan, özellikle tarih, turizmin, ticaretin can damarı olan Midyat-Mardin yolu günden güne artan araç sayısı, yollardaki trafik yoğunluğunu da doğru orantılı olarak artırıyor.

Milletvekillerimiz ve bürokratlarımız uzun yıllar yolun yapılması için çeşitli girişimlerde bulundu. Fakat bir türlü neticelenmedi. Öncelikler nedeni ile yatırım programında kaldırılıyor ve bir türlü ihale edilemiyordu. Böylece yol yapımı yılan hikâyesine dönüyordu.

Özellikle Irak, Suriye Ortadoğu’dan istikametine giden ticari araçlar, kamyon ve TIR’lar Cizre-Nusaybin arasındaki ipek yolunu kullanıyorlardı.

 2015 ve 2016’da terör örgütü PKK’nın özyönetim getirmek amacıyla kurduğu hendekler ve barikatlardan dolayı, alternatif yol olarak Midyat yolu kullanılır olmuştu.

Bu güzergâhın tek yol, yani gidiş gelişli yol olarak kalan tek bölümü Midyat ile Mardin arasındaki 58 kilometrelik bölümüydü.

Birkaç yıl öncesinde yolun geçeceği güzergâh üzerinde kamulaştırmaların başladığı, yol işaretlemeleri ve kazıkların çakılmaya başlandığı da söylenmişti.

Ancak bir türlü projelendirilip hayata geçirilememişti.

Mardin-Diyarbakır yolunun bitirilmesi için ağırlık o yöne kaydırıldı. 

Hatırlanacağı gibi, Ulaştırma ve Altyapı eski Bakanı Mehmet Cahit Turhan geçtiğimiz 2019 yılı Ağustos Ay’ında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal ile ilçemizi ziyaret etmişti.

Belediye Başkanı Veysi Şahin'i makamında ziyaret etmiş, Başkan Şahin, Bakan Turhan’a ve ilgililere yol bir an önce yapılması için taleplerde bulunmuştu. Başkan Şahin’in talebi olumlu karşılanmıştı.

Ancak, 28 Mart 2020 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan görevinden alınarak, yerine Adil Karaismailoğlu atandı.

Yeni Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu 2020 Ekim Ay’ında yeni Midyat'ta bir dizi incelemelerde bulunmak için ziyaret etmişti.

Belediye Başkanı Veysi Şahin olsun siyasetçilerimiz yine taleplerini ısrarla iletmiş ve yolun yapılması için taleplerini yeni Bakanımıza ilettiler.

Milletvekillerimiz ve Başkan Şahin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu Ankara’da Bakanlıkta ziyaret ederek, Midyat-Mardin yolunun yapılması için taleplerini yinelediler.

Bu yol ile ilgili müjde Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu’ ndan geldi.

Midyat-Mardin arasına bölünmüş yol yapılacak.

Böylece bu güzergâhta sık sık yaşanan trafik kazaları en aza indirilmiş olacak.

Ayrıca mesafe de kısalmış olacak.

Karayolları Genel Müdürlüğü bu projeyi hızlandırmalı; dahası fazlasıyla da ehemmiyet göstermeli.

Çünkü artık bu yol eskisi gibi bir yol değil.

Ticaretin merkezi olan Midyat, Güneydoğu bölgesinde ülkeler ve iller arası bağlantı yolu projenin hızlandırılması en büyük beklentimiz.

Çünkü bu yol nice canlara, nice yaralanmalara ve nice büyük trafik kazalarına sahne oldu.

Bu yüzdendir ki bu projenin olabildiğince hızlandırılması gerekiyor.

Projenin hayata geçmesinde emeği geçen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu’na ve Diyarbakır Karayolları 9. Bölge Müdürü Savaş Bayındır’a, MKYK Üyemiz Orhan Miroğlu’na, AK Parti Mardin Milletvekillerimiz Cengiz Demirkaya ve Şeyhmus Dinçel’e teşekkür ederiz.

Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, birçok kez resmi girişimlerde bulunmuş, ivedilikle bu projenin hayata geçmesini istemiş ve özellikle bölge halkının öncelikli talebinin bu olduğunu yetkili mercilere her platformda dile getirdiğine tanık olduk. 

Bu vesileyle Mardin – Midyat bölünmüş karayolunun projelendirilme aşamasından, temel atma törenine kadar karayolunun yapılması için her türlü özveriyi gösteren ve şu an Midyat’ta devam eden çalışmalarına bir yenisini daha ekleyen Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin’e teşekkür ederiz.

Nihayetinde başkan Şahin’in girişimleri sonuç vermiş ve karayolunun yapımına başlanmıştır.

Midyat-Mardin Bölünmüş karayolu

Mevcut haliyle 17,7 kilometresi bölünmüş yol, 41,1 kilometrelik kesimi tek yol standardında hizmet veren Mardin-Midyat yolunun tamamen bölünmüş yol haline getirilecek.

Yolun platform genişliği 19-26 metre olacak. 2x2 şeritli yolda 23 kavşak yer alacak. 758 kilometre 785 metre bölünmüş yol olacak.

Sağlıcakla mutlu ve esen kalın…