MARDİN - Mardin’in Savur ilçesi kırsal İçören mahallesinde kurulan taş ocaklarına, mahalle sakinleri karşı çıkıyor.

İçören’ de özellikle dağlık kesimlerde kurulan taş ocakları ve madenler doğal çevreye, tarım arazilerine telafisi imkansız zarar verdiklerini söylüyor. Taş ocaklarında yapılan işlemler nedeniyle bölgelerdeki toz sorunu bitmiyor. Son olarak dağlık alana yeni bir taş ocağı kurulması vatandaşların tepkisine neden oldu. Tarım arazilerini ve ormanlık alanları yok edeceğini öne süren mahalleliler, duruma isyan etti. Yeni taş ocağının kurulmasına tepkiler artarak devam ederken, yetkililerden taş ocakları için çözüm istiyor. İçören Mahallede şimdiye kadar 5 taş ocağı faaliyet gösteriyor.

İçören mahalle sakinlerinden Ahmet Aysan, taş ocağının kurulacağı yer ve çevreye vereceği zarar verdiğini söyledi.

Aysan gazetecilere yaptığı açıklamada, “İçören Mahallesi sınırları içerisinde taş ocaklarının olmasını istemiyoruz. Taşocakları tesisin kurulmasıyla mahallemizdeki tarım arazileri ve ormanlık alanlar zarar görecek.” dedi.

Aysan, “Badem ağaçları, fıstık ağaçları, armut ağaçları ve üzüm bağları zarar görüyor. Bütün geçimimizi topraktan sağlıyoruz. Hayvanlarımız burada otlanıyor. Arazilerimizin hemen yanında taş işleme ocakları kurulmuş bulunmaktadır. Buraya ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Raporu veren yetkililerin tekrar bunu gözden geçirmelerini ve sorgulamalarını istiyoruz. Hukuki olarak tüm haklarımızı arayacağız. Buranın faaliyetlerini durdurmasını istiyoruz. Devlet yetkililerinden bu konuya el atmalarını ve ÇED raporunu gözden geçirmelerini bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.

Mehmet Recep Çelik isimli mahalle sakini’ de, doğma büyüme İçörenli olduğunu ifade ederek, “çalışmanın bulunduğu yerde 20 metre mesafede binlerce fıstık ağacı, aşılanmış durumda. 20 yaşında 40 yaşında ağaçları yok ediyorlar. Şahsıma ait yaklaşık 250 ağacım var. Bundan sonra ben bu ağaçlarımdan mahsul alamayacağım. Burada maden mi, taş mı çıkarılıyor bilemiyorum. Bin 800 nüfuslu olan köyümüzde, taş ocakları çok yakın mesafede kuruluyor. ” Diye konuştu.

Yusuf Altun’da, Burada toplanmalarının nedeni, badem ağaçlarımız, ağaların zarar gördüğünü aktardı.

Öte yandan yeni açılan taş ocağı sahibi ise, konuda herhangi bir açıklama yapmayacağını belirtti.