Iraklı Ezidi Sığınmacılar Batızmi Bayramını Kutladı

MARDİN - Irak'taki Musul'un Sincar (Şengal) bölgesinde terör örgütü DEAŞ’ın saldırıları sonucu topraklarını terk etmek zorunda kalan Ezidiler, barındırıldıkları Midyat Işıklar Mahallesindeki Geçici Konaklama Tesissilerinde Batızmi Bayramını Kutladı.

Ezidilerin Batızmi Bayramını kutlamalarına, Midyat Kaymakamı Hüseyin Tekin, Ak Parti Midyat İlçe Başkanı Melih Güneştan, Çadırkent Eğitim Merkezi Müdürü Bedrettin Şahin ve Çadırkent idaresi yetkilileri katıldı.

Kaymakam Hüseyin Tekin, Ezidi halkın Batızmi bayramını Devletin ve milletimiz adına kutladığını söyledi.

Tekin, misafirlerimizin ayrı bir yeri ayrı bir önemi ve kutsiyeti vardır. Devletimizin bir şefkat yansıması olaraktan buradaki bütün personelimiz, çalışan arkadaşlarımız, milletimizin bu misafirperverliğini canı gönülden yansıtıyordur. Sorun ve sıkıntılarınıza çözüm olmaya, çözüm bulmaya çalışıyoruz. Sizleri rahatsız eden, huzursuz eden herhangi bir olay karşısında kampımızda bulunan yöneticiler ve şahsım olmak üzere gerekli yardımı biz yapmaya hazırız.” dedi.

Ezidiler adına konuşan Felal Deri Haydir ise Kürtçe konuşarak, bize kucak açtığınız ve kabul ettiğiniz ve bayramımızı kutladığınız için sizlere çok teşekkür ederiz, hoş geldiniz sefa getirdiniz diye konuşu.

Masa Mılham Murad Arapça konuşarak, “Biz Türkiye Cumhuriyetinde çok memnunuz. Sizlerin bizim Batimiz bayramımız kutlamanızdan şeref duyduk. Sizler bizim kardeşlerimizsiniz. Devletten ricamız bizlere yardımcı olmasıdır. Bizler fakir ve vatanından kaçarak gelen insanlarız. Sizlerden ve Allahtan dileğimiz bizlere yardımcı olmanızdır. Hayır, ve selametle geldiniz. Allah bu topraklara hayır ve selamet getirsin ve hepimizi kötülük ve şerlerden korusun. Allah’tan dileğimiz bütün insanlığa barış ve huzur getirmesidir.”  

Sıhıt Simi Şemu’da, “bu bayramlarının bütün dünyaya barış, sevgi, hoşgörü getirmesini temenni ediyor ve dua ediyoruz. Bu zor zamanda, zulümden kaçtık bize kucak açtığınınız için sizlere sonsuz teşekkür ediyoruz.”

Felal Hasan Haydir ise Arapça, yeni yılın gelmesiyle bu Batizmi bayramını kutladıklarını ifade ederek, “Bütün insanlara ve insanlığa sevgi, barış ve kardeşlik getirmesini diliyoruz. Kendi vatanımızdan uzakta kutlamanın burukluğunu yaşıyoruz. Allah’a çok şükür ki Türkiye Cumhuriyeti bizlere kucak açtı ve her konuda yardımcı oldu. Dileğimiz herkes kendi vatanında yaşasın, ancak be yapalım ki burada vatanımızdan uzakta bayramımızı hasret ile kutluyoruz.” Dedi.

Kaymakam Tekin, bir talepleri olup olmadığını sorarak, her zaman yanlarında oldukları tekrarladı.

Tekin, “buradaki misafirlerimiz ile milletimizin misafirperverliğini en güzel şekilde sizlere yansıtmaya çalışıyoruz. Anadolu kültüründe kendi yemez ama misafirine ikram eder.” diye konuştu.

Felal Hasan Haydir ise, “bundan üç yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “bizim son ekmeğimiz kalan kadar, sizinle paylaşa cam” demesi yeterlidir. Bizim sizlerden bir talebimiz olmaz. Zaten siz bizlere her tülü konuda yardımcı oluyorsunuz.” dedi.

Midyat ilçesindeki barınma merkezinde yaklaşık 2 bin 800 Suriyeli, Bin 350 Iraklı Ezdi yaşıyor.

Batızmi bayramı Ezidi halkın arasında kutlanan kutsal bir bayramdır.

Ezidi inancının önemli kutsal günlerinden ve bayramlarından biri olan Batızmi, her yılın son haftasında hafta boyu süren çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu bayramda kurban kesilir. Çeşitli yemekler ve tatlılar yapılır. Pazartesi, Salı ve Çarşamba günü oruç tutulur ve ölüler için hayır dağıtılır.  Selahattin Erol/Midyat