Mardin Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde ‘’Mardin Turizmi Üzerine Güncel Konular’’ paneli düzenlendi.


Moderatörlüğünü MAÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Harman’ın yaptığı panelde DİKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Alanlı, ŞURO Başkanı Merve Ofluoğlu ve MAÜ Mimarlık Fakültesi Öğr. Üyesi Dr. Murat Çağlayan panelist olarak birer konuşma yaptı.


Programda açılış konuşmasını yapan Vali Demirtaş, Valilik ve Büyükşehir Belediyesinin Mardin Turizmine katkı amaçlı yaptıkları hizmetleri ve projeleri anlattı.
Vali Demirtaş konuşmasının devamında; "Ülkemiz dört mevsimin bir arada yaşandığı, tarihten günümüze sayısız medeniyetin topraklarımızda soluklandığı ender coğrafyalardan biridir. Bu stratejik konum ve medeniyet birikimi; bugün sosyal, kültürel ve ekonomik canlılığın en önemli aktörlerinden biri olan turizmin de ana kaynağını teşkil etmektedir. Pandemi öncesi 2019 yılında ülkemiz 45 milyon turisti ağırlarken, pandeminin başladığı 2020 yılında bu rakam, 12 milyona düşmüştür. 2021 yılında pandemide yaşanan kısmi rahatlama, ülkemizi ziyaret eden turist sayısının yeniden yükselerek 30 milyon bandına çıkmasını sağlamıştır. Ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de son iki yılın turizm rakamlarının düşüş göstermesinin en önemli nedeni Covid-19 pamdemisidir. Pandemiye rağmen ilimizde geçtiğimiz yıl 500 binin üzerinde turist ağırlandı. Günübirlik gelen turist sayısı ise 3 milyon kişidir.Kentimiz, Asurlulardan Bizans’a ve Osmanlı’ya varıncaya kadar derin bir medeniyet mozaiğine ev sahipliği yapan önemli yerleşim merkezlerinden biridir. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Mardin; kadim öğretilerin, köklü bir mirasın günümüze taşındığı eşi benzeri olmayan bir coğrafyadır. Bununla birlikte Mardin, çok kültürlü yapısıyla, festivalleri, sosyal, kültürel ve sanatsal etkinlikleri ile modern bir dünya kentidir. Tarihi süreç içerisinde çeşitli medeniyetlere yurt olmuş bu topraklar, bağrında, turizm potansiyeli oldukça yüksek birçok tarihi ve kültürel değeri de barındırmaktadır. Tarihin, kültürün, medeniyetin kesişim noktasındayız. Kadim bir kentin, Mezopotamya’nın bereketli topraklarının üzerindeyiz. Gecesi gerdanlık, gündüzü seyranlık bir masal şehrin, bir açık hava müzesinin tam ortasındayız. Tüm bu özellikleriyle aslında yüksek bir turizm potansiyelinin de üzerinde oturmaktayız. Bize düşen bu coğrafyanın yüksek turizm potansiyelini, alacağımız kararlarla, hayata geçireceğimiz proje ve çalışmalarla harekete geçirmektir. Bu meyanda taşın dile geldiği, kilin sanata dönüşüp abide eserlerin ortaya çıktığı açık hava müzesi görünümündeki Mardin’imizin bilinirliğini, tanınırlığını arttıracak çalışmaları yoğun bir biçimde sürdürüyoruz. Ulusal ve uluslararası fuar organizasyonlarına katılarak kentimizin tanıtımını gerçekleştiriyoruz.  “Mardin sizi çağırıyor” ve benzeri mottolarla, kentimizin görünürlüğünü arttırmak amacıyla sosyal medya mecralarında da faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz’’ diye konuştu.


Düzenlenen Panele Vali Demirtaş’ın yanı sıra kurum yetkilileri, turizm acentesi temsilcileri, Mardinli esnaflar ve Turizm Fakültesi öğrencileri katıldı.


Programın sonunda Turizm Haftası kapsamında Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Gençliğin Gözünden Mardin’’ temalı resim sergisinde dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.


Toplu fotoğrafın çekilmesiyle program son buldu.