Midyat Kaymakamlığının girişimleriyle Midyatlı İş Adamı Mahsum Altunkaya tarafından yapılacak olan Halk Kütüphanesinin temeli kurban kesimi ve yapılan dualarla atıldı.

Midyat İlçe Kaymakamı ve İlçe protokolünün katılımıyla temel atma töreni düzenlendi.

Bahçelievler Mahallesinde yapılacak olan ve yaklaşık bir yıl sürede bitirilmesi planlanan halk kütüphanesinin dış görünüşü geleneksel taş yapı, iç görüntüsü de modern ve kullanışlı bir şekilde tasarlanacak.

2861 metrekare alan üzerine kurulacak olan kütüphanenin içerisinde 2 adet konferans salonu, çok amaçlı salon, 5 ayrı bölümden oluşan kütüphane, engelli kütüphanesi, arşiv kitaplık, sinema salonu, el sanatları atölyesi ve çeşitli aktivitelerin yapılacağı etkinlik avlusu gibi bölümler yer alacak.

 

Kurban kesimi ve dualarla temeli atılan Kütüphanenin ilçedeki öğrenci ve halka büyük bir katkısı olacağını ifade eden Midyat İlçe Kaymakamı Tekin Dundar destek veren Altunkaya ailesine minnettar olduklarını söyledi.

Dundar, “Dün protokolünü Sayın Valimiz ve İş Adamı Mahsum Altunkaya ailesi ile yaptığımız İlçe Halk Kütüphanesinin temelini mübarek Cuma gününde atıyoruz. İnşallah en kısa sürede ilçemizin büyük bir ihtiyacı olan geniş ve ferah bir kütüphane kazandırılmasının sevincini yaşıyoruz. İlçemiz kadim ve büyük bir ilçe. Sadece 30 bin okula devam eden aktif öğrencisi var. Bunun yanında üniversite ve mezun olan öğrencilerimiz, çeşitli sınavlara hazırlanan öğrencilerimiz. Aynı zamanda çoğu kamu görevlisinin olduğu ve entelektüel düzeyi yüksek olan bir vatandaş kitlesinin olduğu bir ilçemiz var. Dolayısıyla ferah ve geniş bir kütüphane ihtiyacı yıllardan beri vardı. Çok şükür Altunkaya ailesinden Mahsum Altunkaya’nın destekleriyle inşallah bu eser Midyat’ımıza kazandırılacak. Dün protokolünü imzaladık, bugünde temel kazısına başlıyoruz. İnşallah önümüzdeki eğitim öğretim yılına yetişecek şekilde bu kütüphaneyi kazandırmış olacağız. Ben, Mahsum  Altunkaya şahsında Altunkaya ailesine ilçemiz ve hemşerilerimiz adına şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Kütüphanenin bazı özelliklerini aktaran Kaymakam Dundar, “Bodrum artı iki kat şeklinde yaklaşık 3 bin metre kare kapalı alanı olacak olan bu kütüphanenin içerisinde çocuk ve engelli kütüphanesi, dijital ve yetişkin kütüphaneleri olacak. Aynı zamanda bilgisayar odaları ve çalışma atölyelerinin olduğu, geniş ve ferah, hem Midyat mimarisini ve modern insanları içinde barındıran çok fonksiyonel bir kütüphane olacak. Öğrencilerimiz ve vatandaşlarımız rahatlıkla boş zamanlarını değerlendirebileceği çok güzel nitelikli bir mekân sahibi olacak ilçemiz.”dedi.   


Midyat Belediye Başkan Vekili Metin Kutlu ise, 1972 yılından beri olan mevcut olan kütüphanenin  amaca uygun olmayan eski bir kütüphane olduğunu belirterek, “Sağ olsun Altunkaya ailesi kendi öz sermayeleriyle memleketimize büyük bir eser kalıcı bir eser kazandırdılar. İnşallah bütün memleketin okuyan ve okumak isteyen gençleri, yaşlıları bu kütüphaneden faydalanırlar. Altunkaya ailesine teşekkür ediyoruz.”diye konuştu.

Midyat İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Altay’da çok önemli bir yatırımın olduğunu ifade ederek, “Yapılacak kütüphane Midyatlılara, Midyatlı gençlerin okuma kültürünün oluşturulmasına ve zenginleşmesine katkı sağlayacağına inancım tamdır. Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bundan keyif aldık, mutluluk duyduk. Zira öğrencilerimiz okuma kültürünü kazanabilecekleri yeterli sayıda bir kütüphane ve yeterli kitap yoktu. Bununla birlikte ilçemiz kitap açısından zenginleşecek, ortam açısından zenginleşecek gençlerimize çok ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum. Emeği geçen Altunkaya ailesine teşekkür ederim.” Şeklinde konuştu. 

Törene ayrıca; Garnizon Komutanı Albay Türker Tuna, İlçe Emniyet Müdürü Bolkar Bostancı, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Kalende Savaş Ünal, İlçe Müftüsü Mehmet Tahir Pekim, yüklenici firma yetkilileri ile sivil toplum kuruluşlarıyla davetliler katıldı