Mardin’in Midyat ilçe Devlet Hastanesi’nde görev yapan Göz Hastalıkları uzmanı Dr. Esat Yetkin, her gün yaptığı ameliyatlarla bölge insanına ışık oluyor. İlçede yaşayan insanları büyükşehirlere göndermeden ayda yaklaşık 30 katarakt ameliyatı yapan genç doktor, insanları körlükten kurtararak günlük yaşamlarını daha iyi geçirmelerini ve görmelerini sağlıyor.

Midyat Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uz.Dr. Esat Yetkin, yaklaşık 2.5 yıldır Midyat ilçesi Devlet Hastanesi'nde görev yaptığını belirterek, katarakt hastalığının bütün dünyadaki körlüğün en önde gelen nedenlerinden bir tanesi olduğunu söyledi. Özellikle 60 yaş üstünde bireylerin çoğunluğunda gözde katarakt belli bir zamanda gelişmekte olduğunu ifade ederek, "Dünyada aynı zamanda en çok gerçekleştirilen cerrahi operasyonda katarakt ameliyatıdır. Teknolojideki gelişmelerle beraber artık yaklaşık 10-15 yıldır artık Türkiye'de ilçelerde de katarakt ameliyatına sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmekteyiz" dedi.

"Hasta Uyutulmadan Ve Acısız Bir Şekilde Yapıyoruz"

Uzun yıllardır Midyat'ta sorunsuz bir şekilde katarakt cerrahisini gerçekleştirdiğini belirten Yetkin, "Katarakt cerrahisi, cihaz bağımlı ve tıbbi mühendisliğe bağı bir operasyondur. Hastaların belki ameliyata olan bakış açısı normal bir ameliyata göre korkabilir. Ancak gözdeki katarakt ameliyatı hastaya narkoz vermeden, uyutulmadan gerçekleştirilmekte olup hasta, eğer bir sıkıntı yoksa aynı gün evine gönderilip, taburcu edilmektedir. Ortalama bir katarakt ameliyatı yarım saat sürmekte olup göze mercek yerleştirilmekte. Sonrasın da eğer hastanın bir sıkıntısı yoksa hasta aynı gün evine gitmektedir. Yine standart bir cerrahi sonrasında ertesi gün hasta net bir şekilde görebilmektedir. Yani halkın algısındaki o ameliyatın korkutucu imajından daha ayrı bir şekilde katarakt ameliyatı, daha hızlı süren çok fazla hastanın hastanede yatışını gerektirmeyen bir operasyon olup aynı gün hasta evine gönderilmektedir. Covid-19 salgın hastalık dönemlerinde ameliyat düzenlerimiz biraz bozuldu. Ancak normal zamanda haftada 6-7 tane ayda da 30 civarı katarakt cerrahisi gerçekleştirmekteyiz" diye konuştu.

Hastalar Büyükşehirlere Gitmiyor

Hastaların artık büyükşehirlere gönderilmediğine işaret eden Yetkin, "Katarakt ameliyatının yanı sıra Midyat Devlet Hastanesi'nde, göz kapağı ameliyatları, göz kanalının tıkanıklığına bağlı DSR ismini verdiğimiz ameliyatlar, ayrıca şaşılık ameliyatlarını da sorumsuz bir şekilde gerçekleştirmekteyiz" dedi. Ameliyat olan hastalar, katarakt olması nedeniyle yaklaşık 4 ay hiç görmediklerini belirterek, göz doktorunda ameliyat olduktan sonra sağlıklarına kavuştuklarını ve devletin bu imkanı sayesinde günlük yaşamlarını daha iyi geçirdiklerini söylediler.