Mardin İl Umumi Hıfzıssıhha Meclis Kurulu Kararınca, Pandemi Tedbirlerinin Görüşülmesi kararları.

Mardin İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün “Pandemi Tedbirleri” konulu genelgesi çerçevesinde gerekli tedbirleri kararlaştırmak için, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 26. maddesine istinaden 04.03.2022 tarihinde saat 9.00’da Sayın Vali Vekili Gürsel TEMURCİ başkanlığında olağanüstü toplanarak aşağıdaki kararları almıştır.

GÜNDEM:

  7 No’lu İl Umumi Hıfzıssıhha Kararları;

Pandemi Tedbirlerinin Görüşülmesi,

KARAR:

Koronavirüs (Covid19) salgını sürecinde toplumsal hayatın işleyişine ilişkin usul ve esaslar; salgının genel seyri ve Sağlık Bakanlığının önerileri doğrultusunda belirlenmektedir.

Sağlık Bakanlığının 03.03.2022 tarihli ve E-13588366-149-377 sayılı yazısında; “Pandeminin geldiği noktada, salgının etkisinin azalması, aşılamanın yaygınlaşması, toplumsal hayatı eskisine oranla daha az etkilemesi ile birlikte alınan önlemlerin dünyada olduğu gibi ülkemizde de toplumun her noktasında kısıtlama şeklinde değil bireysel düzeyde uygulanması önemli hale geldiği” vurgulanarak maske kullanımı, HES kodu ve PCR testi istenmesine ilişkin mevcut tedbir ve kuralların yeniden düzenlenmesinin istenildiği bildirilmiştir.Bu kapsamda;

1. UYGULAMADAN KALDIRILAN HÜKÜMLER;

1.1­ İçişleri Bakanlığının ilgili genelgesi ile maske kullanımı, HES kodu sorgulaması ve negatif PCR test sonucu ibrazı istenilmesine dair hükümlerin uygulanması 03.03.2022 tarihi itibariyle sonlandırılmıştır.

2. MASKE KULLANIMI;

2.1­ Bundan böyle açık alanlar ile sosyal mesafenin uygulanabildiği ve uygun havalandırma koşullarının bulunduğu kapalı yerlerde maske kullanma zorunluluğu uygulanmayacaktır.

2.2­ Öte yandan yeni bir karar alınıncaya kadar; okul, hastane, sinema, tiyatro gibi kişiler arasında gerekli sosyal mesafenin sağlanamadığı kapalı yerler ile otobüs, minibüs, servis, uçak gibi her türlü toplu ulaşım araçlarında (şehirlerarası dâhil) maske kullanım zorunluluğu uygulanmasına devam edilecektir.

3. HES KODU UYGULAMASINA SON VERİLMESİ;

3.1­ Alışveriş merkezleri (AVM), tiyatro, halı saha gibi belirli alanlara girecek veya otobüs, uçak gibi toplu ulaşım araçlarının kullanacak kişilere yönelik HES kodu sorgulaması yapılması uygulaması 03.03.2022 tarihi itibariyle sona erdirilecektir.

4. PCR TESTİ;

4.1­ Aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ya da son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden uçakla seyahat gibi durumlarda istenilen negatif PCR test sonucu ibrazı istenilmesi uygulamasına 03.03.2022 tarihi itibariyle son verilecek ve bundan böyle Sağlık Bakanlığının 03.03.2022 tarihli ve E-­13588366-­149-­377 sayılı yazısı doğrultusunda hastalık belirtisi olmayan kişilerden PCR testi istenilmeyecektir.

5. SINIR KAPILARINDAKİ UYGULAMA ESASLARI;

Sağlık Bakanlığının 03.03.2022 tarihli ve E-­13588366-­149-­389 sayılı yazısı doğrultusunda 03.03.2022 tarihinden itibaren sınır kapılarımızdan ülkeye girişte uygulanacak usul ve esaslar aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenecektir;

5.1­ Hava yolu ile sınır kapılarımızdan ülkemize girişlerde; Dünya Sağlık Örgütü veya ülkemizce acil kullanım onayı verilmiş aşılardan en az iki doz (Johnson & Johnson için tek doz) yaptırdıklarını ve son dozdan en az 14 gün geçtiğini veya ilk PCR pozitif test sonucunun 28. gününden başlamak üzere son 6 ay içinde hastalığı geçirdiğine dair ilgili ülke resmi otoritelerince düzenlenen belgeyi ibraz edenler veya son 72 saat içinde alınmış negatif PCR test sonucu ibrazı veya son 48 saat içinde alınmış negatif hızlı antijen testi ibraz eden kişilere karantina tedbiri uygulanmayacaktır.

5.2­ Kara, deniz ve demiryolu sınır kapılarımızdan ülkemize giriş yapacak kişilerden herhangi bir belge istenmeyecektir.

5.3­ 12 yaş altındaki çocuklar ülkemize girişlerde PCR/Antijen test raporu ile aşı sertifikası uygulamalarından muaf tutulacaktır.

5.4­ Dış ticaretin olum…

[13:03, 07.03.2022] +90 538 355 03 08: Vali Mahmut Demirtaş’ın “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” Mesajı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü; kadınlarımızın eşitlik, özgürlük, huzurlu yaşama ve çalışma koşullarını iyileştirme yolunda verdikleri mücadelenin simgesi olmuştur.

Sevgiyi, fedakârlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil eden kadınlarımız, huzurlu ve sağlıklı bir toplumun temel taşlarıdır.

Demokrasinin gelişmesi ve insan hakları standartlarının yükselmesiyle birlikte kadın hakları mücadelesinde de ciddi mesafeler kat edilmiştir. Ülkemiz, kadın hakları alanında gerçekleştirilen reformlarla dünyada kendine önemli bir yer edinmiştir.

Yaşamın tüm alanlarında aktif bir şekilde rol alan kadınlarımızın; eğitimden, iş hayatına, sanattan, spora ve siyasete kadar toplumsal hayatın her alanında etkinlik alanlarını artırmaları, sorunlarını rahatlıkla dile getirebilmeleri, çözüm önerileriyle topluma yol gösterici olmaları ve öncü rol üstlenmeleri büyük önem taşımaktadır.

Kadınlarımıza yönelik önemli sorunumuz ise, insanlık onuruyla bağdaşmayan kadına yönelik şiddet konusudur. Uğradıkları haksızlıklar, adaletsizlikler, ayrımcılıklar karşısında kadınların yanında yer almak, hepimiz için insani bir görevdir. Yapılan yasal düzenlemeler, alınan adli tedbirler ve güvenlik önlemlerine rağmen devam eden kadına yönelik şiddetin son bulması için toplumun tüm kesimlerine önemli görevler düşmektedir. Kadınlarımızın sorunlarının çözümüne ilişkin toplumda bir anlayış birliği geliştirmek için kız-erkek bütün çocuklarımızın küçük yaşlardan itibaren herhangi bir ayrımcılığa yer vermeyen bir bilinçle yetiştirilmesi önem arz etmektedir.

Bu anlamda; kadınlarımızın toplumsal alanda desteklenmesine yönelik projelerin, halk eğitim merkezlerindeki çalışmaların, iş ve meslek edindirme kurslarının, şiddete karşı farkındalık oluşturmak için verilen eğitimlerin, kadınlarımızın gücüne güç katacağına inanıyor, tüm proje ve yatırımlarımızda kadınlarımızın üretim sürecinde aktif bir şekilde yer almaları adına kadın girişimcilerimize öncelik veriyoruz.

Bu özel gün vesilesiyle; sevginin, fedakârlığın, vakarın sembolü olan kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü en kalbi duygularımla kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.