Mardin'in işgal girişiminin direnerek engellemesinin “Onur Günü” törenle kutlandı.

101 yıl önce Mardin’in milli mücadele döneminde önce İngilizlerin, daha sonra Fransız komutan Norman önderliğindeki silahlı güçler tarafından işgal girişimi direnerek engellemesinin yıldönümü nedeniyle düzenlenen '21 Kasım Mardin’in Onur Günü' Hükümet Konağı önünde törenle kutlandı.

Vali Mahmut Demirtaş’ın Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan tören,  saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Yeni tip koronavirüs tedbirleri alınarak gerçekleştirilen törende günün anlam ve önemini belirten konuşmasını gerçekleştiren Hacı Hamdiye Özdemir Ortaokulu öğretmeni Ahmet Sidar, asırlardır farklı medeniyetlere kucak açmış olan ve sosyokültürel açıdan büyük zenginlikleri içinde barındıran Mardin ve Kalesinin tarih boyunca pek çok devlet tarafından işgal edilmek istendiğini söyledi.

Fransız Komutan Norman önderliğindeki silahlı güçlerin her türlü tehdit ve işgal düşüncesi çok kısa sürede son bulmuş, şehirdeki kuşatma kan dökülmeden bertaraf edildiğini anımsatan Sidar, “Tarihçilerin yaptığı araştırmalar ve belediyemizin aldığı karar doğrultusunda 2011'den itibaren 21 Kasım'ın "Kurtuluş Günü" olarak değil "Onur Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır.” dedi.

Tedbirler kapsamında sınırlı katılımcıyla gerçekleştirilen törene, Vali Demirtaş’ın yanı sıra Vali Yardımcıları, Kaymakam Hacı Hasan Gökpınar, 70. Mekanize Piyade Tugay Komutan Tuğgeneral Burhan Aktaş, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Halil Şen, İl Emniyet Müdür Vekili Muhittin İlker Emir, Artuklu Belediye Başkanı Abdülkadir Tutaşı, kurum müdürleri, gaziler,  siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Kutlama etkinlikleri Pazar Günü saat 12.45 ile 13.15 saatleri arasında Türk Yıldızları’nın Mardin semalarında selamlama uçuşuyla devam edecek.