Valilik makamında bir açıklama yapan Mardin Valisi ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaman “Mardin büyükşehir belediyesi ve başkanı olarak bizim dönemimizde hiçbir dönemimizde kişiye özel yüksek meblağlı bir hediye verilmemiştir. Bu ne bizim devlet geleneğimizde nede büyüklerimizin böyle bir şeye ihtiyaçları vardır. Onlarda zaten böyle bir şeyi kabul etmezler. Bu tamamen iftiradır." dedi.

Son birkaç gündür bazı yayın organlarında görevden açığa alınan belediye başkanının da ağzıyla iftiraya dönük bazı haberlerin yayıldığını kaydeden Yaman, "Şehre gelen heyetlere zaman zaman bu şehirde üretilen ürünler telkâri gibi ürünler rozetler sembolik olarak veriliyor. Bunlarda çok yüksek meblağlar, tek tek meblağlar değil. Bundaki amaç terörle olan mücadeleyi sekteye uğratmak. Teröre destek veren unsurlara destek vermek. Bir şekilde terör adına itibar suikastı yapmak. Buna müsaade etmeyeceğiz. Bunu kamuoyu böle bilmeli. Söylenen herşey yalan ve yanlış. Oradaki faturaların hepsi heyetlere verilen hediyelerin hepsini sembolik hediyeleri ihtiva eden faturalardır. Ekinde teklif mektupları onaylar var. Bunların hepsi de hem Sayıştay tarafından hem de mülkiye başmüfettişliği tarafından incelendi. Türkiye’de en az ödeneği kullanan büyükşehir belediye başkan vekiliyim. Buda teftiş raporunda var. Devlet büyüklerimize hiçbir özel hediye verilmemiştir. Zaten görülecektir. Bir algı yapılıyor. Bu algıda dosya tamamen verilse ortaya çıkacak” diye konuştu.

"Bu 5 aylık dönem içerisinde 31 Marttan itibaren görevden alınana kadar bu dosyalar ellerindeydi" diyen Vali Yaman şunları söyledi:

“O dönemde bunlar söylenmedi. O dosyalar incelendiğinde hiçbir devlet büyüğümüze ve başta Cumhurbaşkanımız, İçişleri bakanlığımız ve diğer bakanlarımız olmak üzere hiçbir özel hediye yoktur. Cumhurbaşkanımızın ve bakanlarımızın bölgeye olan ilgisi ile 1. 4 eski para ile katrilyon yatırım yapıldı. Bölgede huzur hakim. Bu bazılarını rahatsız etti. Birkaç gündür kamuoyunda bir algı yürütülmeye çalışıyor. Şimdi şunu söylemek lazım bölgeye gelen devlet büyüklerini sivil toplum kuruluşlarını, esnafı, kanaat önderlerini evlerinde iş yerlerinde ziyaret ediyor. Bu ziyaretlerde çekilen fotoğraflar kamuoyuna yanlış aksettiriliyor”

Terörist cenazeleri ve evlerinin ziyaret edildiğini kaydeden Yaman konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Biz şunu biliyoruz malum örgüte müzahir olan siyasiler buraya geldiklerinde terörist cenazelerini, teröre destek vererek kurum ve aileleri geziyorlar. Hiç bundan kendileri bahsetmiyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımız teveccüh gösterdiler bakanımızda onayladı, 19 Ağustos itibari ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanvekili olarak göreve başladım. Görevden alınan ve akrabası olan 8 kişi ve kendi onlarca kişiyi işe almıştı. Bunları işten çıkardım. Gariban işçileri şehit ailelerini ve yakınlarını işten çıkarmıştı. Bunları dün itibari ile işe başlattık. Hiç ihtiyacı olmayan tek özelliği belediye başkanın soyadını taşıyan ve akrabası onlarca kişiyi de görevden aldık. Yine belediyenin şirketine 22 buçuk yılla yargılanmış ceza evinden çıkmış şahsı getirmiş onu da görevden aldık. Artık Mardin Büyükşehir belediyesinde teröre destek veren hiçbir unsuru belediyede barındırmayacağız. Halkın vergilerinden sağlanan bütçe halka harcanacak diye söyledik. Bundaki amaç terörle olan mücadeleyi sekteye uğratmak. Teröre destek veren unsurlara destek ve cesaret vermek. Bir şekilde bu insanlara işe alacaksın. Bu şehre dikili bir ağacı bile yok. 3 yıldır buradayım sadece konuşuyor. Şehrin hiçbir ortak organizasyonunda bulunmuyor. Şehrin ne milli ne dini bayramlarında var. Bu 5 aydır bu evraklar elindeydi madem sıkıntı vardı neden söylemedin. Görevden alındın. Çünkü örgüt büyük bir kalesini kaybetti. Sen Mardin Büyükşehir belediyesinde çalışan işçinin mesaisine göz dikeceksin, Nusaybin ve ilçelerde kendi araçlarına talimat verecek çukurlar açacaksın alt yapıyı darmadağın edeceksin. Dağda akrabası olanları belediyede işe alacaksın. Bir algı yürütülüyor. Ne bu algıya müsaade edeceğiz nede söyledikleri doğru. Mardin Büyükşehir Belediyesi olarak teröre müzahir unsurlar artık barındırılmayacak. Bu vatandaşın belediyesinde onlarla birlikte güzel çalışmalar yapacağız”