Mardin’in Midyat ilçesinde Artuklu Üniversitesi bünyesinde açılacak olan Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesinin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Tören saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.

  • Paha biçilmez yatırım, eğitime yapılan yatırımdır

Temel atma töreninde konuşan, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mahmut Demirtaş, Midyat'ın eğitim dünyasını aydınlatacak bir eseri daha vatandaşlara kazandırmaktan dolayı büyük mutluluk yaşadığını söyledi.

Vali Demirtaş, "Bilindiği üzere en büyük, en anlamlı, en paha biçilmez yatırım, eğitime yapılan yatırımdır. Zira etkisi gelecekte hissedilen, milletlerin istiklal ve istikbalini tayin eden yegâne yatırım, eğitimdir. O nedenle gerek devlet, gerek özel sektör gerekse STK'lar, her alanda olduğu gibi eğitim alanında da işbirliğini en üst düzeyde tutmalı, eğitim alt yapısının ve kalitesinin yükseltilmesi noktasında işbirliğine gitmelidir. Bu meyanda Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliğimizin katkılarıyla yapılacak Sanat ve Tasarım fakültesi binamızın büyük anlam taşıdığına inanıyorum.” Dedi.

  • Sanatsız ve tasarımsız üretimden bahsetmek mümkün değildir.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü İbrahim Özcoşar’ da, “dünyanın geldiği noktada sanat ve tasarımın nerdeyse üretimin en temel noktasına dönüşmüştür. Sanatsız ve tasarımsız bir kaliteden üretimden bahsetmek nerdeyse mümkün değildir.” Dedi.

Özcoşar, ayrıca, “Hemen ardından tekstil tasarım bölümümüzü aktif hale getirmeye çalışacağız. Tekstil alanındaki atılımı da burada yapmış olacağız.” Diye konuştu.

  • Elhamdülillah, bugün fakültemizin temelini atacağız

Midyat Kaymakamı Tekin Dundar ise, “Çok şükür Cumhurbaşkanımızın prensipleriyle 28 Mart 2020 de Fakültemizi kurduk. Çok kıssa bir sürede değerli Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya hemşerimizin öncülüğü ile girişimiyle yine binanın hızlı bir şekilde yapılması konusunda girişimler oldu. Elhamdülillah inşallah bugün bu temeli atacağız.” Dedi.

  • Meslek Yüksek Okulu ve bir erkek öğrenci yurdu yapılacak.

Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin’de, emeği geçenlere teşekkür ederek, “göreve ilk geldiğimiz günden beri ilçemiz Midyat için birinci gündem maddelerinden biride, Midyat’a bir Fakülte kazandırılmasıydı. Bugün bu hedefine ulaşmanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Ekip olarak uzun uğraşlar sonucu ilçemize kazandırmış olduğumuz Türkiye’de ikinci olan Sanat ve Tasarım Fakültesi olma özelliğine sahiptir. Midyat Sanat Ve Tasarım Fakültesi Artuklu Üniversitemizi ve ilçemizi şahlandıracaktır. Kuveyt Büyükelçiliğiyle yaptığımız girişimler sonucu inşallah yeni bir Meslek Yüksek Okulu ve bir erkek öğrenci yurdu yapılacak. Bunu da buradan belirtmiş olayım.” diye konuştu.

  • Güneydoğu illeri içerisinde en çok fazla ihracat yapan İl Mardin

Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesinin bina yapımını üstlenen Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Midyatlı İş adamı Mahsum Altunkaya ise İnsana yapılan yatırım en büyük yatırım olduğunu ifade ederek, “ülkeler için teknoloji seviyesi sermaye birikimi ve doğal kaynak zenginliği şüphesiz önemlidir. Ancak bu değerleri doğru kullanabilen insanlığın varıyla anlam kazanır. Güneydoğu İhracatçıları Birliği olarak insana duyduğumuz bu güven ülkemiz için yararlı bir eser koymak istedik. Çünkü Mardin özel bir ilimiz. Mardin Gaziantep’ten sonra Güneydoğu illeri içerisinde en çok fazla ihracat yapan ikinci ilimiz.”

  • Hedefimiz bu sene 200 milyar doları geçmektir

Pandeminin etkisinden söz eden Dünyanı ve ülkemiz etkileyen çok derin yaralar bırakan çok kayıplar verdiren hepimizin hayatını değiştiren bu illetten inşallah kurtulacağız diyen, Türkiye İhracatçılar Birliği Başkanı İsmail Gülle ise, “7 gün 24 Saat bu ülke için ihracat yaptık. Allah’a çok şükür geçtiğimiz yılın Haziran Ay’ında itibaren açıklamış olduğumuz Haziran Ayına kadar sürekli yeni rekorlar kırdık. Geçen ay ihracatımız 199,8 milyar dolara geldi. Hedefimiz bu sene 200 milyar doları geçmektir. Allah’ın izni ile inşallah bu rakamı gerçekleştireceğiz ve geçeceğiz. Bu kültür farklılığını biz eğitim ile yükseltmek amacındayız.”

Törenin ardından Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin katkılarından dolayı TİM Başkanı Gülle ve GAİP Başkanına Altunkaya’ya plaket takdim etti.

Tören, yapılan konuşmaların ardından kesilen kurbanlar ve yapılan duaların ardından, Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi'nin temeli atıldı.

Törenin ardından, Türkiye İhracatçılar Birliği Başkanı İsmail Gülle, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Kaymakam Tekin Dundar, Belediye Başkanı Veysi Şahin ve beraberindekiler daha, zahireciler yapan bir işyerinin açılışını gerçekleştirdi, burada da kesilen kurbanların ardından, yine Altunkayan ailesi adına yaptırılmamakta olan çok amaçlı Halk Kütüphanesinin inşaatında incelemelerde bulundular.

Heyet daha sonra tarihi konuk evini ziyaret etti.

Yine Altunkaya ailesinin Midyat'ta yaptırdığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ibadete açtığı Hacı Kasım Altunkaya camisini Cuma namazını kıldı. Heyet son olarak bir tekstil fabrikasını gezerek işleteme sahiplerinden bilgi almasının ardından Midyat’tan ayrıldı.

Selahattin Erol

https://youtu.be/hmaGwzi0hSE