Mor Tuma Odo

Keldani Kilisesi Metropliti Abun Hasyo Mor Tuma Odo (1853-1918) son yüzyılda parlayan edebi bir yıldızdır. Süryanicenin çağlayan bir kaynağıdır.

https://www.gazeteduvar.com.tr/urmiyeden-ursinaya-bir-suryani-portresi-mar-tuma-odo-haber-1529455

Kültürel üretkenliği şiar edinmiş diğer edebiyatçılarımız gibi, küçük yolları, büyük otobanlara bağlayan büyük bir üstattır. Büyük bir emektardır.

Değerli dostum bağımsız araştırmacı-yazar Dr. Veysel Başçı, ‘‘Urmiye’den Urşina’ya Bir Süryani Portresi: Mar Tuma Odo’’ başlıklı yazısında bu edebi ve ruhani şahsiyetimizi belleklere kazırcasına, ‘‘Işık ağır ağır Doğudan yükselmeye başlarken, huzura açıldığı sanılan sabahın sessizliği, ansızın patlayan mavzer fişeğinin tiz sesiyle bozulmuştur. Kalabalık ne olduğunu anlamaya çalışırken, içlerinden karakalpaklı birisi yere yığılır. Nereden ateşlendiği belli olmayan kör kurşun o gün bir isyan liderini ya da silahlı bir militanı değil, bilim tarihinin en üretken kalemlerinden birini, Mār Toma Ōdo’yu hedef almıştır. (…..) İşte bu halkın bilime hizmet etmeyi şiar edinmiş evlatlarından olan Mār Tūma Ōdo da 27 Temmuz 1918 sabahı başından vurularak katledilmiştir’’ diye yazmaktadır.

Evet, 27 Temmuz günü, Süryani edebiyatı için kara bir gündür. Büyük üstadımız Mor Tuma Odo’nun katledildiği gündür. O’nu rahmet ve saygıyla anıyorum. O’nun edebi üretkenliği önünde ruhumun düğmelerini ilikleyerek eğiliyorum.

https://www.gazeteduvar.com.tr/urmiyeden-ursinaya-bir-suryani-portresi-mar-tuma-odo-haber-1529455

Ve bu anma günü nedeniyle verili linkteki yazıyı bilginize ve ilginize sunarken, bir gerçeği hatırlatmak istiyorum:

Bugünkü çabamız, yarına bırakacağımız mirası şekillendirecektir. Başka türlü geleceğin tarlasında tohum biçimlendirilmez.

Söylendiği üzere; ‘‘Sürekli taş atan sağduyulu düşünemez. Gürültülü ortamda gönül beste yapamaz.’’

Umarım, vakit ayırıp bu çok önemli yazıyı okuyabilirsiniz…

Saygılarımla.

Yusuf Beğtaş